Tarifelerin değişmesi olsun, serbest tüketici sarfiyatlarının aşağıya çekilmesi olsun, reaktif oranlarının değiştirilmesi olsun ... konu EPDK tarafdından 2003 yılından beri hazırlanan senaryoların uygulanmasından ibarettir.
EPDK nın elektrik piyasası ile ilgili mevzuatlarını, çıkan kanunları, yönetmelikleri takip edebildiğim kadarıyla özelleştirme ve serbest piyasa alt yapısının hazırlanması çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca AB uyum sürecine de hazırlık vardır özellikle enerji kalitesi, enerjinin arzı, gelir ve giderlerin dengelenmesi gibi konular ciddi olarak ele alınmış. Hazırlanmış bir plana göre dinamik şekilde günün şartlarına da uyularak tanzim edilmektedir. Bir de altarnatif enerji üretimi ve kaynakları teşvik edilmektedir. Eskiden devletten izin almadan 1watt dahi enerji üretmek yasaktı....
Bu konu ile ilgili EPDK yı takip etmenizi öneririm. Örneğin güç birim fiyatı ile güç aşımı birim fiyatının eşitleneceği 5 sene önce açıklanmıştır. Yanlış anlaşılmasın Bu sistemin mükemmel yürüdüğünü idda etmiyorum. Örneğin reaktif oranlarda yapılacağı açıklanan son değişiklikte geri adım atılmıştır. Enerji kalitesi ve arzı ile ilgili hedeflere ulaşılamamıştır... En azından Devletin enerji konusuna bakış açısı için çok önemli bir kaynaktır.
Hep gıpta ile örnekler veririz "İşte Kanadanın yada Avusturalyanın falanca şehrinde elektrik kesintisi olacakmış her eve şu saat ile şu saat arası elektrik kesilecek özür dileriz önemli ihtiyacı olanlar varsa kurumda bulunan küçük jeneratörler emrinize hazırdır diye tebliğ gönderilir" ( O şehirde de gerçekten ihtiyacı olanlar: solunum cihazı çalıştıran astım hastaları gibi jeneratör talep edermiş). Sonuçta işin bu noktaya kadar gideceğini düşünüyorum. İNŞALLAH
Soruya katkı amacıyla son gelen elektrik faturamızı yayınlıyorum. avganlı nikli arkadaşı tebrik ederim çok güzel bir çalışma olmuş. Tabloya tarife kodlarını da ilave edebilirseniz harika olacak. Saygılar