Elektrik geldiginde otomatik başlatma

harun16

Üye
merhaba, sunucu olarak kullandıgımız bir pc var. ana kart otomatik başlatmayı desteklemiyor. Elektrik kesinlip tekrar gelmesi durumunda pcyi otomatik başlatacak bir devre yapılabilirmi ?

zaman gecikmeli tek seferlik bir tetikleme olabilir. 555 ile yapılır. 220v geldiğinde devrede çalışmaya başlar ve yaklaşık 2-3 sn yada daha uzun bir süre sonra bir röleyi 1-2sn lik çektirir ve bırakır ve enerji olduğu sürece bir daha hiç çekmez. yeniden Elektrik kesilip geldiğinde tekrarlar.

hocam pc içerisindeki mevcut powerin 12 veya 5 voltluk çıkışlarıyla 555 devresini besleyip Elektrik geldiginde güç butonunu tetiklemesi için baglantılar nasıl olmalıdır. bu konuda bilgi verebilir veya herhangi bir linke yönlendirebilirseniz memnun olurum. teşekkürler

nette olmayabilir. ben isis te çizimi yaparım açık şema olarak siz devreyi yapabilecekmisiniz?

hocam şu an isiste çalışıyordum bende yapabilirseniz çok memnun olurum. çok yardımcı oldunuz tekrar teşekkür ediyorum

555 ile yaptım fakat birşey sorucam. çok kritik bir uygulamamı olucak. önemli bir işmidir bilgisayar kesin açılmazsa tetik verilse bile? yani bunu bir pic ile yapsak ve pc nin açıldığınıda psu çıkışından algılasak daha iyi olmazmı.

hocam pic programlamam zor olur. çok kritik degil cihazı çalıştırmaması. fakat acıkken herhangi bir sorun çıkarırmı ? mesela zaten çalışan cihazı kapatırmı acaba ?

şemayı ekledim. çift kontaklı röle kullanman gerekecek 12v luk. birinci kontak grubunu elektriğin geldiğini garantilemek için ve anlık enerji gelip gitmelerinde işlem yapmaması için kullanıyoruz. trigger girişindeki 10nf kondansatörün değerini bunun için istersen 10nf ile 10uf ye kadar değiştirebilirsin (anlık enerji gelip gitme hysteresis i gibi düşünebilirsin). enerji olduğu sürece rölenin diğer kontağı yaklaşık 2sn çekip bırakıyorve birdaha çekmiyor. girişte özellikle opto coupler kullandım. c1 değeri ile oynayarak röle çekili kalma süresini de ayarlayabilirsin. test butonu simule etmen için.

Ekli dosyalar

• ONESHOT.PDF
    30.7 KB · Görüntüleme: 36
buda isis dosyası

Ekli dosyalar

• ONESHOT.zip
    17.2 KB · Görüntüleme: 19
teşekkür ederim, çok faydalı oldu

tetikleme süresini biraz daha kısaltmak için c1 deki kapasitörün 22uf olan degerini 10uf degerine düşürdüm açıklamada bunu belirttiginiz için teşekkür ederim. şu an kusursuz çalışıyor simülasyonda .

hayırlı akşamlar

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,892
Kullanıcılar
452,777
Son üye
Phaidon57

Yeni konular

Geri