Elektrik kayıp kaçak oranları nasıl tespit edilmektedir

Nasrettin hocaya sormuşlar;
hocam dünyanın ortası neresi..diye
bastonumun bastığı yer demiş..
peki nasıl emin oluyorsun ..demişler
İnanmıyorsan ölç demiş...
Bize verilen bilgiler de inanmıyorsan da inanacaksın demek...
Elektrik pahalandırılması mı gerekiyor kayıp kaçak oranını yüksek söyle pahalı arz et..Nasılsa inanılacak..
Sene sonunda blançoda başarı oranları ortaya koyulacağında düşük söyle başarılı bir yönetim ortaya koy..
basit bir matematik...2*2 kaç eder....KAÇ OLMASI GEREKLİ...

bence bu konu sorgulanmalıdır. Bana göre tüm sayaçlar ayın belirli gününde ve saatinde ölçmüş olduğu değeri hafizasında tumalıdır. Tüm faturalarda bu değerlere göre düzenlenmelidir. Bu durumda kayıp-kaçak oranları belirlenebilecektir.

Simdiki haliyle sonuç yukarıda Sn Yılmazkagan'ın söylemiş olduğu şeyden çıkaracağınız sonuçtur.
 
arkadaşlar yanlış hatırlamıyorsam %8-10 civarı hat kayıpları olarak kabul ediliyor TEİAŞ ın bir dağıtım şirketine verdiği enerjiye bunlarda dahildir bunun yanında og. arızalarıda dahil olur mesela bizim işletmemiz Bitlis il müdürlüğüne bağlı mutki işletmesi biz ölçümümüzü bina girişinde yapıyoruz aylık hesabını da ona göre veriyoruz il bazında konuşulursa her ay bütün ilçelerin tüketimi hesaplanır hat kayıpları düşülür kalan kısımda tahsilat ve kayıp kaçak oranı belirlenir
 
arkadaşlar yanlış hatırlamıyorsam %8-10 civarı hat kayıpları olarak kabul ediliyor TEİAŞ ın bir dağıtım şirketine verdiği enerjiye bunlarda dahildir bunun yanında og. arızalarıda dahil olur mesela bizim işletmemiz Bitlis il müdürlüğüne bağlı mutki işletmesi biz ölçümümüzü bina girişinde yapıyoruz aylık hesabını da ona göre veriyoruz il bazında konuşulursa her ay bütün ilçelerin tüketimi hesaplanır hat kayıpları düşülür kalan kısımda tahsilat ve kayıp kaçak oranı belirlenir

Sn emodiyator; işletmenin girişindeki sayacının ilk endeksini Ocak ayının 1. günü okudunuz diyelim. enerji sattığınız abonelerinde sayaçlarını ocak ayının 1. gününde ve ana sayacı okuduğunuz saatte okumanız gerekecektir. bu mevcut sayaç okuma şekliyle mümkün mü? değil!. Bu durumda ilk endeksler belirlenememiş demektir.

Sonra Şubat ayının 1. gününde ikinci endeksinizi okudunuz. Tüm abonelerin de sayaçlarını 2. endeks olarak şubat ayının 1.gününde ve aynı saatte okuman gerekecektir.(peki şu anki sayaç okuma sistemiyle aynı anda ölçüm söz konusu mu? değil!). son endekslerde belirlenemedi.

sizin aldığınız elektrik 1. ay için belirli. ancak farklı okuma zamanından kaynaklı olan belirsizlik nedeniyle, kayıp-kaçak belirsiz olacaktır.

saygılar...
 
arkadaslar bunun net bir hesap kitabı yok mu
 
Başta muhalif olarak bakmıştım konuya fakat haklısınız. Sonuçta bir bölgenin toplam sarfiyatı bilinse idi faturalandırma ile karşılaştırılıp, kaçaklar vesaire de hesaba katılarak yaklaşık bir yüzde bulmak mümkündü. (Verilen enerji-Faturalandırılan enerji) Bir bölgenin toplam sarfiyatını belirleyebilmek mümkün müdür acaba? Tam bir araştırma konusu..
 
TEDAŞ'ın aldığı enerji,trafo merkezlerindeki fider çıkışlarındaki sayaçlardan okunmaktadır.bundan sonra dağıtım hatlarına verilen enerji trafo bölgelerine ve oradan da abonelere dağılmaktadır. Dağıtım hatlarında kayıp sözkonusudur tabiki.Hatların karakteristiğine,şebekenin düzgünlüğüne, bağlantı noktalarındaki eksikliklere yada yanlışlıklara,trafo içlerindeki kayıplara,arızalara,arıza türlerine vb birçok nedene bağlı olarak değişen bir kayıp oranı vardır.Bunun için %8-10 arası bir değer öngörülür.Ama net bir değer değildir bu.Daha düşük yada daha yüksek değerde olabilir bence.Bundan sonraki kısımsa kaçağın tespitidir.Tüm ana sayaçlar ve tüm abone sayaçlarının aynı anda okunması sözkonusu değildir.Arkadaş tarih ve saat kaydı yapsın sayaçlar demiş.Bu mümkün fakat onun düşündüğü tarzda %100 doğru sonuç verecek birşey değildir.Çünkü bunlardan arızalananlarda olacaktır.Onların hepsinin tıkır tıkır çalışması mümkün değil tabii.olaya o şekilde yaklaşırsak %100 sonucu asla elde edemeyiz.(şu anki teknolojiyle)

Abone sayaçları belli bir program dahilinde okunmaktadır.Ay sonunda programlanan okumalar tamamlanmakta ve satılan enerji bu okumalarla belirlenmektedir.

Alınan zaten okunmuştu,satılanda bu şekilde tespit edilince kayıp-kaçak oranı tespit edilmiş olur.%100 doğru değermidir? hayır değildir.Ama %0 gerçeklik payı var dersekte haksızlık etmiş oluruz.

bir işletmede faaliyet dönemi aylarla değilde yıl itibariyle tespit edilir.Mesela 1.1.2010-31.12-2010 dönem budur.Ay içindeki sarkmalar diğer aylarda telafi edilmekte ve 31.12 tarihinde yüksek oranda doğruluk payı olan(bence %95) bir kayıp kaçak değerine ulaşılmaktadır.

Alınan belli
Satılan belli
Yöntem budur arkadaşlar.Değerin doğruluk yüzdesi %95 dir.
Saygılar..
 

Forum istatistikleri

Konular
130,261
Mesajlar
934,855
Kullanıcılar
453,499
Son üye
fergus41

Yeni konular

Geri
Üst