Elektrik Mühendis Maaşı

az önce aradılar mekanik bakım müdürlüğü için, Elektrik mühendisi de olabiliyormuş, 3500 tl net veriyorlar. yani aldığı para iyi .
bir de bu maaş konusunda 3 5 yıllık olup 4 5 bin lira alanlar da var ama çok değil. Türkiye şartlarına bakıldığında 10 15 yıllık mühendisleri de katarsak benim gördüğüm ortalama maaşlar 2000 ile 3500 tl arasında. bir de bu paraları alan kişiysen ve işten bir şekilde çıkıp iş ararsan 2500 üstüne de zor iş bulunur. bir arkadaşın yazdığı gibi en iyi iş işteyken aranır.
şunu da söylemeleyim büyük firmaların bakım bölümleri, siz çalışıyorken size iş teklifi yapıyaorlarsa 3500 net civarı alabilirsiniz. ama genelde bakım mühendisliği için gördüğüm 3500 özellikle 4000 üstü çok zor.
bir de arkadaşın biri devlet bile o parayı vermiyor demiş? Ne demek istediğini anlamadım.Kanımca özel sektörde çalışan mühendisler devlette çalışanlara göre daha yüksek maaş almalı. Her iki sektörde de çalıştım. Farklarını açıkça görebiliyorum.
 
"En iyi iş işteyken aranır" denir ama bununla kasdedilen çok iyi işler..bu istisnai bir durum..
çok iyi işler istisnai bir durum.yani çalışan adam daha kolay iş bulur manasında değil..tabi bunu sizlerde biliyorsunuz.
işveren işçi ararken sorar mesela , "çalışıyormusunuz" diye, çalışıyorum diyeni almak istemez.
niye sorar? çünkü içinden "çalışan adam düzenini bozup, bu ortama ,bu maaşa niye gelsin" der...
"işimizi görecekse çalışmayan adamı alırım, hiç olmazsa ekmek yer,sisteme katılır!!" der
ücret konusunda daha mütevazi olur,falan filan işte............
 
1500 tl ye bir proje firmasında çalışıyodum yılbaşında patron beklediğim zammı yapmayınca bende gidip başka bir yerle anlaştım ayrılacağımı söyleyince bana yeni başlıyacağım yerin veriğinin 500 tl fazlasını teklif etti kabul etmedim...
...sonuç olarak yerime 800 tl ye çalışacak yeni mezun birini buldu.
... Yazık günah onca emeğe iş bulama çaresizlikten gidip 800 tl tav ol.
... Yapcak bişi yok.
...
 
1500 tl ye bir proje firmasında çalışıyodum yılbaşında patron beklediğim zammı yapmayınca bende gidip başka bir yerle anlaştım ayrılacağımı söyleyince bana yeni başlıyacağım yerin veriğinin 500 tl fazlasını teklif etti kabul etmedim...
...sonuç olarak yerime 800 tl ye çalışacak yeni mezun birini buldu.
... Yazık günah onca emeğe iş bulama çaresizlikten gidip 800 tl tav ol.
... Yapcak bişi yok.
...

yerinize giren kişi mühendis mi yoksa 2-4 yıllık bölüm mezunu mu ?? mühendis ise yazık etmiş kendine..
 
Eğer özelde 3.500 lira ücretin varsa, devlette en kötü 3 bin lira alındığı ortamda zarardasın. Şöyle düşünün 500 lira için hangi devlette çalışan gidipte işini bırakır özele gider. Özelde mühendis maaşları 3 bin civarına sabitlendi en az 4-5 yıl tecrübe şartıyla, önümüzdeki yıllar dahada kötü olacak çünkü kocaman bir ordu gibi yeni mezunlar geliyor.
 
yazik, maaslar icler acisi. Piyasada bu kadar ucuza calismaya hazir eleman oldugu sürece durum degismeyecektir malesef.

Yeni mezun bile olsa, asagi yukari 1500 liranin altina bir mühendisin calismamasi gerekir. Mühendis calistirmanin bu kadar ayaga düsmesi hepimizin zararina oluyor...

Ama diger yandan baska is bulamiyorsa o adam da ne yapsin?...

En iyisi, mesela otomasyon icin, egitim esnasinda veya hemen ardindan plc firmalarinin yazilim kurslarina gitmek. Yeni mezun olsan ama kendi cebinden ödemis oldugun S7 kursu sertifikan olsa durum degisebilir. Belki plc firmalari ögrenci iken indirim yapiyorlardir, arastirmak lazim.
 
türkiyede sayılı bır firmada arge bolumunde Elektronik muhendisi olarak çalışan bırının tezını ben hazırladım elektronik bır kart boyle muhendislerde var işveren 800-1000 tl verıyorsa ılk başlangiçta boylelerıne verıyor bencede haklı muhendis kendını gelıştırmelı okuldan diploma almakla kalifiye muhendis olunmaz
 
Maaslardaki sorun biraz da Türkiye de cok erken yasta üniversite bitirilmesinden kaynaklaniyor. 21 - 22 yaslarinda daha ergenlik sivilceleri dogru dürüst kurumamis adam mühendis (veya avukat, iki sene fazlasi hekim...) diye ortalikta dolasmaya basliyor. Isveren de bu coluk cocuga haliyle coluk cocuk maasi vermek istiyor...

Burada hicbirimizin degil sistemin hatasi var. tekin126 cok güzel bir yere isaret etmis, diplomayi duvara asmakla mühendis olunmuyor. Istisnalar kaideyi bozmaz ama daha okul tatilinde "yasasin babamdan para alip 3 ay sahilde yatma zamani" kafasindaki adamin eline diplomayi veriyor sistem.

Yinede elinde mühendis diplomasi olan birinin 1500 den asagi maasi kabul etmesi meslegin degerini düsürüyor. Daha ters olani ise meslekte kendini ispatlamis birinin 3000 - 4000 lira paraya calismak zorunda olmasi...
 
Son düzenleme:
Yurt dışında mühendis olma yaşı daha aşağılarda Türkiye'de mühendis olmak için geç bile kalıyoruz hey gidi hey. Sistem bizi derslerle çok oyalıyor lisede mat kimya görüyon aynısını üni1de tekrar görüyorsun ki sen onu zaten össyi geçerek kendini ispatlamış oluyorsun. Verdiği integral dersine de gerek yok vermiş olmak için ders veriliyor. Ben öss deki integral bilgimle diferansiyel denklemleri gayet güzel geçtim. İnsanda bu bir kere çalışsam yeter durumu alışkanlık yaratıyor. Hal böyle olunca böyle şey mi olur deyip insanlar kendini salıyor. Türkiye'de artık gerçek mühendisler yetişmeye başlıyor. Benim 20binle girdiğim bölüme şimdi 60binle giriliyor. Zeka-Çalışkanlık seviyesi düşmeye başladı. Fakat geçme notu 65'e çekilip yaz okulu ve bütler kaldırıldı. Sonuç olarak ya mühendis mezun olacak ya da yapamayıp üniversite de bölüm değiştirilecek. Ve mezun sayısı azalacak. Az ve öz mühendisler yetişecek fiyatlarında 5 sene içinde tekrar yükseleceğine inanıyorum
 
Bakis acimiz farkli herhalde.

Mesela Almanya da universitelerden mezun olma yas istatistikleri 27 - 28 gibi oluyor. Türkiye de bu sayi 21 - 22 gibi, cok erken... Bu bile gec geliyorsa daha ne kadar erken mezun olunsun, nerede ise araba kullanma yasi gelmemis adamin eline mühendis diplomasi mi verelim?

Olay sadece lisede integral görmek, anlamis olmak falan degil, ayni zamanda belli bir olgunluga ulasip tasidigin ünvanin hakkini verebilmek. Ben daha hic 25 in altinda mühendis görmedim (diploma almis olmaktan bahsetmiyorum...)

Maaslar konusuna da bu genc mezuniyet yansiyor, 27 yasinda yetiskin ev gecindirmek durumunda olan insanin beklentisi ve gerekisinimi farkli oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,610
Kullanıcılar
452,664
Son üye
Kilowhat

Yeni konular

Geri
Üst