kimkidük
Üye
Hocam bu motor sanzıman aracılıgıyla merdaneli ç.makinesinin hem merdanesini çevirip hem de makinenin üzerinde ki sıkma merdanelerini çeviriyordu. Dolayısı ile güçsüz bir motor olduğunu düşünmüyorum. Benim bağladıgım ise el ile cevrilen el değirmeni tarzı bi öğütücü onunla haşhaş öğütüyoruz. Şu makineEğer motor boştayken normal çalışyorsa ileri ve geri de dönüyorsa sizin bağladığınız yük motor için çok fazla büyük bu şekilde çalışmaya devam ederse motor yanar eğer motor etiketlerine uygun amperde koruyucularınız(termik şalter ve Sigorta gibi)yoksa motorunuz yanacağı gibi yangında çıkarabilir!
Dediklerinizi bi deneyeyim hocam. Kondansatör fotoğrafta ki gibi bağlı.motorun normal çalışma yönündeyken kalkışı kendisi yapıyor problem yok gibi. Ama yönünü değiştirip haşhaş değirmenine bağladığımda kalkış yapamıyor, elle itiyorum çalışmaya başlıyor.Bir ohmmetre vasıtasıyla;
Müşterek(beyaz) uç ile, yardımcı sargının(siyah) ucu arasındaki direnci okuyun...R1
Müşterek(beyaz) uç ile, ana sargının(mavi) ucu arasındaki direnci okuyun...R2
R1 ve R2 direnci eşit ise, bu motor her iki yöne de döndürülebilir. Kondansatör yardımcı sargıya seri bağlı iken sağa dönüyor ise, kondansatör ana sargıya seri bağlı iken sola dönecektir.
1 fazlı motorların kalkışı için kondansatör şarttır. Kalkışı motor milini elle döndürerek de yaptırırsın ama akıl karı iş değildir.