Elektrik Projesinde Tek Hat Şeması Ve Kuvvet Tablosu Ne İşe Yarar?

xlnx-x

Üye
Katılım
7 Ara 2008
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar Elektrik tesisat projlerinde kuvvet tablosu yükleme cetveli tek hat şeması ne dir ve ne işe yarar bana yardımcı olabilirmisiniz??
 
Tek Hat Yani kolon şeması: sayaç, kofre,, besleme hattı , koruma elemanları türü, büyüklüğü, Sigorta cinsi sayısı akım değeri, kablo cinsi sayı ve kesitleri tek hat ( kolon ) şemasında gösterilir ve projede zayıf akım - kuvvetli akım o kolon şemasına göre uygulanır.

Tablo Yükleme cetveli : yüklerin özelliklerini belirtmek amacıyla kullanılır. yükleme cetvelinde ; tablo no , linye sayısı, linyelerın özellikleri ve sorti sayıları, linye sigorta akım değerleri , lnyelerin bağlantı fazları ve güçleri ile açıklamalar ve toplam güç bu cetvelde belirtilir.
 
daha kapsamlı bi bilgi verebilirmisiniz staj defteri yazıyorumda
 
Tek Hat Yani kolon şeması: sayaç, kofre,, besleme hattı , koruma elemanları türü, büyüklüğü, Sigorta cinsi sayısı akım değeri, kablo cinsi sayı ve kesitleri tek hat ( kolon ) şemasında gösterilir ve projede zayıf akım - kuvvetli akım o kolon şemasına göre uygulanır. Yani kullanılan saycın özelliği ( monofaz - trifaz , x5 kombi ) sigortaların cinsi ( tek faz , trifaze, Nh w otomat vs ) kabloların kesiti ( 3x2,5 , 4x16 vs ) gibi değerler hangi katın , hangi kattaki dairenin tablo gücü bu tek hat kolonn şeması üzerinde belirtilir. daireye enerji kaçlık kabloyla gideceği, boru içindenkac tane kablo gececeği, ve kullanılan borunun 14lükmü yoksa 16-18lik pvc borumu olcağıda kolon seması üzerinde belirtilir .Ana tablonda kac tane sigortan kac tane tekfaz kac tane trifazlı sayacın olcagı sayacın trifazise x5 kombi sayacımı kullancagın ve topraklama hattında kullancağın kablonun cinsi kesiti uzunluğuda bu kolon şeması üzerinde belirtilir ve binanın enerji dağıtımı bu kolon şemasına göre yapılarak enerjı daire içindeki sigorta panona kadar ulaştırılmış olur. Daire içindeki kablolama ve borulama işlemlerinide elk. müh. proje üzerine nasıl çiydiyse ordaki malzeler kullanılarak linye ve sortını ceker anah prizlerini montajlarsın .

Tablo Yükleme cetveli : yüklerin özelliklerini belirtmek amacıyla kullanılır. yükleme cetvelinde ; tablo no , linye sayısı, linyelerın özellikleri ve sorti sayıları, linye sigorta akım değerleri , lnyelerin bağlantı fazları ve güçleri ile açıklamalar ve toplam güç bu cetvelde belirtilir. Yani ; bir dairenın ıcınde kac tane linyen oldugunu bu lınyelerın prizmi aydınlatmamı olduğunu bu tablo yardımıyla görürsün. dairedeki linyelerin güçleri, hangı linyede neyin olduğunu ( aydınlatmamı prizmi ) bu tablo sayesinde görür ve tesisini ona göre çekersin. ayrıca bu tabloda daireye kaclık sıgorta takacagında bu tabloda verilmiştir. kaç tane linyen varsa Örn:6 linye 2 tanesi aydınlatma 3 tanesi priz linyesi , aydınlatmalara 16A , prizlere ise 25 a sigorta toplamda 5 tane sıgorta kulncagını bu tablo sayesinde görürsün. fırın b.makınası ve ç.makınası linyeleriın gucu yuksek oldugundan ayrı linye oalrak çekileceğini ve onların güçlerinide bu tablo yukleme cetvelinden görürmüş olursun .

Umarım faydalı olmuştur arkadaşım .
 
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim fakat bunlardan başka bilmemiz gereken çizerken dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?onlardan da bahsedebilir misin?varsa elinde resim yada doküman olarak paylaşabilir misin?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,898
Mesajlar
931,125
Kullanıcılar
452,784
Son üye
caglayancag

Yeni konular

Geri
Üst