Elektrik Soru Deryası

680 nolu sorunun cevabını bilen var mı? yada daha geniş bakarsak "Teleferik Sistemlerinin Çalışma Prensibi" ve "Teleferik Sistemlerinde Kullanılan Elamanlar" başlıkları altında kaynak, metin, bildiri, talimatname, yönetmelik vs.. yardımcı olma imkanı olan varsa çok sevinirim gerçekten.. (Bitirme projem)
 
Arkadaşlar ben de elimden geldiğince soruları cevaplamaya çalışacağım

cvp 21- Camper bağı durdurucu direklerde kullanılılır. asıl ismi Jumper dir. Yani atlama. Fazın bir tarafından diğer tarafına bağlantıyı sağlar. Durudurucu direkte izolatörler dikey konumda değil yatay konumdadır

cvp 22- Stockbridge damper hatlarda meydana gelen titreşimleri önlemek için kullanılır. Titreşimleri sönümleyerek tellerin zarar görmesini engeller. Telin izolatörle bağlantı noktasının yakınına direkler arası mesafe baz alınarak konulur.
Eğer direkler arası mesafe uzun ise 1 faza 2-3 tane dahi konulabilir.

cvp10- Orta gerilim genellikle 36 kv civarında olduğu için demet iletken kullanmaya gerek yoktur. 380 kv gerilimli hatlarda ise mutlaka gereklidir. çünkü gerilim yükseldikçe korona kayıpları denen kayıplar oluşur. Bu kayıpları azaltmak için iletken çapını azaltmak gerekir. Tek iletken kullanmak yerine demet iletken kullanmak elektriksel alanı azaltacağı korona kayıplarını azaltır.

cvp17- Asenkron motorlar şu şekilde çalışmaktadır. Stator (sabit kısım) üzerinde bir döner alan oluşur. 3 sargı olduğunu farz edelim her an bu sargılar üzerinde N ve S değerleri oluşur ve bu bir döner alandır. N S kutupları devamlı değişir. Rotor ise bu değişime ayak uyduramaz ve statordaki değişimi geriden takip eder Statorun bir sargısı n ise rotorun ki s dir onu yakalamak üzere harekete geçer ama oraya vardığında statorda ki kutuplar değişmiştir.Bu böylece sürüp gider ve dönme hareketi meydana gelir.

cvp32- hatlarda spacer demet iletkenli hatlarda kullanılır. Amaç iletkenlerin rüzgardan dolayı birbirlerine çarparak zarar görmelerini engellemektir.
ayrıca stockbridge damper gibi titreşimleride önler.

cvp40- camperlerden biri kopacak olursa hat ring değilse mesafe koruma rölesi devreye girerek hattı açar tahmini olarak arızanın kilometresini belirtir.
Eğer hat ring ise o zaman hiçbir röle çalışamaz ve problem sadece gözle kontollerde tespit edilebilir. çünkü fazın birinde kesilen enerji akışı ring olduğu için diğer şebekeden çekilir. Böylece bir hattın bir fazından azveya hiç akım çekilmezken diğer bir hattın aynı fazından çok akım çekilecektir.
 
Ben meslek yüksek okul mezunu eletrik teknikeri olarak aşağıdaki şu soruları 1000 küsür soru soran hocama sormak isterim.

Şimdi üniversiteler madem ilim, irfan ve bilim yuvası. (Kim için!) Neden ben içeri öğrenmek yada bir konuyu hocalara sormak yada bir iki benim bölümümle çalıştığım işle alakalı derslerine giremiyorum, içeri neden almıyorlar. Madem ilim öğreneceğiz illa sınavmı gerekli. Merak edilen bir konuyu öğrenmek sormak yada ilmi irfanı geliştirmek için biz de neden bu mühendislik fakültelerine izleyici dinleyici olarak giremiyoruz. Ben isterimki takip ettiğim bir fmühendislik fakültesinde o hafta orta gerilim hakkında konular anlatılacak. Gidip dersi dinlemek notlar almak isterim. Eksiklerimi tamamlamak isterim. Bu gibiaktivitelerin okullarda yapılmasından yanayım.
Madem sorular binlerce cevaplaması için mühendisten başka kimlerin öğrenmesini sağladınızda cevap için soru yazıyorsunuz.

Okullar ilim, irfan yuvasıdır.

Taraflı değilim sadece öğrenmenin yolunun öss sınavından geçirenlerin mahşerde yakasındayım.
 
öncelikle Selim Ay hocaya laf yok ! sen o dediklerinde haklısın tabii ama burdan ortaya serzeniş olarak değil YTÜ nün rektörüne (her nekadar örümcek kafalı olsa da ) , bölüm başkanlığına yada fakülte dekanına atabilirsin mesajını . yada benden YTÜ için bi tavsiye giriştekilere hoca ismi söyle şu hocayla görüşmeye geldim diye gerekirse randevu al hakkaten görüş derdini anlat hoca onayını aldıktan sonra , dersi olduğu zaman da girişte adını verir geçersin.
 
cevap:(38.38):furier bir problemi zaman domeninde çözerken çözüm içnden çıkılamaz bi hal aldıında frekans ortamına geçmekte kullanılır.bazı problemler zaman ortamında çözülemez frekans domeninde kolayca çözülüp daha sonra tekrar zaman domenine geçilebilir(ters furier sayesinde) .haberleşmede(modülasyonda),frekans cevabı gerektiren problemlerde kullanılır
 
Bu sorular daha önce gözüme çarpmamıştı 3 yıllık burda işaretlenen sorulara bakılırsa ders çalışan sayımız az çalışmamız gerek bu soruları okumak bile iyi bir zaman alacak. Neyse bu akşam sorulara bi bakayım bende hangileri var. Yinede bi güncelleme yapabilirseniz yanıtlanan sorulara tekrar yanıt vermemiş oluruz :)
 
hazır bu kadar soru sorulmuşken tübitak dergisinde çıkmış olan bir soru vardı. cevabını bulamamıştım. soru şöyle. elimizde 1 adet adi switch 2 adet lamba var. switch i kapadığımızda lambalarda biri yanacak açtığımızda yanan sönecek diğeri yanacak. nasıl bir devre yapılabilir?
 
hazır bu kadar soru sorulmuşken tübitak dergisinde çıkmış olan bir soru vardı. cevabını bulamamıştım. soru şöyle. elimizde 1 adet adi switch 2 adet lamba var. switch i kapadığımızda lambalarda biri yanacak açtığımızda yanan sönecek diğeri yanacak. nasıl bir devre yapılabilir?

Lambalar aynı güçtemi? Aynı güçde değilse, mesela biri 1W diğeri 100W ise soru kolay. Ama aynı güçteyse motoru biraz zorlamak lazım :D
 
tübitak dergisinde soru bu kadardı güç verilmemişti.
 
tübitak dergisinde soru bu kadardı güç verilmemişti.
Güçlerinin arasında uçurum varsa, ışıklı adi anahtar devresine bakabilirsin. 1w lık lamba yanarken 100w lık lamba da yanar ama çok küçük bir akım geçtiği için belli olmaz yandığı.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,116
Mesajlar
933,279
Kullanıcılar
453,179
Son üye
canerakdeniiz

Yeni konular

Geri
Üst