106.) Yüksek gerilim şebekelerinde nötr iletkeni bulunmaz, halbuki alçak gerilim hatları 3
faz+nötr şeklindedir. Neden?
--Genelde iletim hatlarında trafolarda yıldız/üçgen olduğundan üçgen bağlantıda nötre gerek yoktur.Hat Boyunca 3 faz yeterli
ama şehirlere geldiğinizde trafo çıkışları yıldız olduğundan nötr trafonun yıldız noktasından alınır. Bide şehir dağıtım sistemlerinde
5. iletken vardır
gece fazı
108. Bir trafo binasında iç duvarlar sıvasız ise, bunun nedeni ne olabilir?
bunu bilen var mı?merak ettim
112. Enerji sistemlerinde, genellikle çift harmonikler ile DC bileşen yer almaz. Neden?
Çift harmonikler sinüsoidal dalga biçimini düşünürseniz + ve - kısmında çift periyotta devam eder.çift harmoniklerde bu periyotlarda devam ettiğinden sisteme zarar vermez .Ama tekli harmonikler sinusoidalın + ve - periyoları arasında frekansı farklı gösterdiklerinden sisteme zarar verirler.DC bileşen için alternatif akımı doğrultmak gerektiğinden ve ek maliyet getirdiğinden ve kullanılacak kabloların kesitleri fazla olduğundan kullanılmaz.Bi de DC Trafo yok
ondan da olabilir
113. Kontaktör ne amaçla kullanılır ve nasıl seçilir?
Kontaktörler belirli tepkilere karşı akım anahtarlama sistemidir.Motor yol vermede start stopta vs.. kullanılır.Akım değerine göre seçilir.
121. Kompanzasyonda “deşarj direnci” ne amaçla kulanılır ve nasıl boyutlandırılır?
Kondansatöre paralel bağlanır.Kondansatör devrede değilken ve
Bakım yapacakken kapasitif yükün zararlı etkilerine karşı koruma amaçlı kullanılır
123. Bir iş merkezi yıldırıma karşı nasıl korunabilir?
Faraday kafesi,Tesla reaktif yakalama çubugu,Aktif paratoner yardımıyla...
131. Kirli zincir izolatörlerin temizlenmesi işlemi hangi yollarla olur?
Yağmurla
yada hatta enerji yokken bezle
132. Bir
Şebeke trafosunda yıllık olağan bakım işlemi neleri kapsar?
Silikajel bakımı ,Kayıp kaçak ,yağ seviyesi kontrolü, CosQ kontrolü vs...
142. Elektrik tesislerinde aşıru gerilimlere yol açabilen olaylar nelerdir?
Yıldırım,izalasyon zayıflığı, enerji dalgalanması,harmonikler,kısa devre akımları,hatalı manevra
153. Enterkonnekte bir enerji sisteminde kontrol edilen büyüklükler nelerdir?
Frekans,Gerelim, empedans,
173. Damarlı ACSR iletkenlerde, her tabakadaki damarların sarım yönü birbirine terstir.
Bu durumu mekanik ve elektriksel yönlerden yorumlayınız.
Mekanik dayanımı arttırmak için damarlar katmanlar 2n-1 olarak üst üste farklı yönlerde sarılır.Elektriksel yönden bilmiyorum.
177. Hava hattının geçirileceği güzergahta yapılacak ön etütler nelerdir?
Hat güzergahı üzerinde bir engel olmamalı.Maden sahası olmamalı.Katlı bina engel olmamalı.zemin sağlam olmalı.Ona göre bataklık yada kaya varsa ona göre hat ve ayak kesitleri seçilmelidir.
204. Ototrafo nedir ve ne amaçla kullanılır?
sabit güçte Gerilim değerini değiştirerek farklı akım çıkışları sağlar.Genelde ölçü aletlerinin yapımında ve yüksek akım gerektirek şeyler de kullnılır.
İnsan sıkılıyor ya cevap verirken cevapları toplayan birileri var mı acaba?