Elektrik şoku bütün elektrikli alet ve cihazların kullanımında karşılaşılabilecek bir tehlikedir. Elektrikle çarpılma sonucu ölümler, sadece yüksek voltaja sahip nakil hatlarından kaynaklanmaz. Ne yazık ki, insanlar, düşük voltajda çalışan elektrikli ev aletleri kullanırken dahi ölebilmektedirler. Şokun şiddeti voltaja değil, bütün vücuttan geçen akım miktarına bağlıdır. Bu yüzden sıradan ev aletleri dahi ölüme sebep olabilecek bir akım taşımaktadırlar. Bu akım miktarı ohm kanununa göre belirlenebilir. Fakat insan vücudunun elektriğe karşı direnci çok değişken olduğundan güvenli veya tehlikeli voltaj için kesin değerlerin verilmesi imkansızdır. Mesela; vücudun etkin direnci büyük ölçüde temas alanına ve derinin durumuna bağlıdır. Derinin direnci kuru iken 500.000 ohm olup bu değer ıslak deride 500 ohm’a kadar düşebilmektedir. Elektrik şokunun sonuçları sadece akım miktarına bağlı olmayıp, akımın izlediği yola da bağlıdır. Parmak ucundan dirseğe kadar geçin elektrik sadece sızı ve ağrı oluşturur. Fakat aynı akımın bir elden ötekine göğüs yolunu izleyerek geçmesi ölümcül olabilir.
Elektrik akımı insan vücuduna 3 ayrı şekilde zarar verebilir.
1. Vücudun şiddetli bir sıcaklığa maruz kalmasına ve sonuç olarak yanmasına sebep olabilir.
2. Sinir sisteminin ve kalbin çalışma düzenini bozabilir.
3. Kaslarda kontrol edilemeyen kasılmalara yol açabilir.
20 mA’lik bir akım solunumu güçlendirebilir. 75 mA’lik bir akım ise solunumu tamamen durdurabilir. 100 ile 200 mA arasındaki bir akım ise kalp kaslarında düzensiz ve kontrolsüz bir takım kasılmalara sebep olur. Böylece kan pompalanışı bozularak ölüme sebebiyet verir. Daha yüksek akımlarda kalp aniden durabilir.
Elektrik şokları ölümlere sebebiyet verdikleri halde kontrollü olarak kullanıldığında hayat kurtarılabilmektedir. Duran bir kalbe elektrotlar vasıtasıyla uygulanan yüksek voltaj, kalp kaslarını uyararak, kalbin tekrar düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Elektrikli alet ve cihazları kullanırken, cihazların yalıtkan yerlerinin kırık ve çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz. Birde ıslak elle veya vücudumuz ıslakken elektrikli cihazlara dokunmamalıyız.