elektrik tek fazla carparmı

umut_

Üye
Katılım
7 Eyl 2007
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar önemli bir konu olduğunu düşünüyorum o yüzden bilgi ve tecrübesi olan arkadasların deneyimleri olan arkadaşların cevap vermelerini paylaşmalrını bekliyorum öncelikle sorum şu evlerin Elektrik panolarında şebekeden gelen faz bizi carparmı evet çarpar diyeceksiniz ama bir gıdıklama uyuşma etkileme mi olur yada ölüm veya vücudun bi yerinden cıkarmı sadece faza dokunun ca veya ölüme kadar yol acarmı nötr ile temas yok ama altta iskembe veya demir sandalye olsa bile veya sandalyede olnayalım yerde olalım sonuçda elektrik bir devre faz toprak birleşecekki devre tamamlansın lamba yansın o yüzden faza değildiği zaman yerde olsak toprakla temasımız olsa ayağımızda ayakkabi olsa bile o faz üzerimden geçip toprağa verirmi yoksa o faz üzerimde bi şok etkisi yapıp cekebilirmiyiz
 
Elektrik şoku bütün elektrikli alet ve cihazların kullanımında karşılaşılabilecek bir tehlikedir. Elektrikle çarpılma sonucu ölümler, sadece yüksek voltaja sahip nakil hatlarından kaynaklanmaz. Ne yazık ki, insanlar, düşük voltajda çalışan elektrikli ev aletleri kullanırken dahi ölebilmektedirler. Şokun şiddeti voltaja değil, bütün vücuttan geçen akım miktarına bağlıdır. Bu yüzden sıradan ev aletleri dahi ölüme sebep olabilecek bir akım taşımaktadırlar. Bu akım miktarı ohm kanununa göre belirlenebilir. Fakat insan vücudunun elektriğe karşı direnci çok değişken olduğundan güvenli veya tehlikeli voltaj için kesin değerlerin verilmesi imkansızdır. Mesela; vücudun etkin direnci büyük ölçüde temas alanına ve derinin durumuna bağlıdır. Derinin direnci kuru iken 500.000 ohm olup bu değer ıslak deride 500 ohm’a kadar düşebilmektedir. Elektrik şokunun sonuçları sadece akım miktarına bağlı olmayıp, akımın izlediği yola da bağlıdır. Parmak ucundan dirseğe kadar geçin elektrik sadece sızı ve ağrı oluşturur. Fakat aynı akımın bir elden ötekine göğüs yolunu izleyerek geçmesi ölümcül olabilir.

Elektrik akımı insan vücuduna 3 ayrı şekilde zarar verebilir.

1. Vücudun şiddetli bir sıcaklığa maruz kalmasına ve sonuç olarak yanmasına sebep olabilir.
2. Sinir sisteminin ve kalbin çalışma düzenini bozabilir.
3. Kaslarda kontrol edilemeyen kasılmalara yol açabilir.

20 mA’lik bir akım solunumu güçlendirebilir. 75 mA’lik bir akım ise solunumu tamamen durdurabilir. 100 ile 200 mA arasındaki bir akım ise kalp kaslarında düzensiz ve kontrolsüz bir takım kasılmalara sebep olur. Böylece kan pompalanışı bozularak ölüme sebebiyet verir. Daha yüksek akımlarda kalp aniden durabilir.

Elektrik şokları ölümlere sebebiyet verdikleri halde kontrollü olarak kullanıldığında hayat kurtarılabilmektedir. Duran bir kalbe elektrotlar vasıtasıyla uygulanan yüksek voltaj, kalp kaslarını uyararak, kalbin tekrar düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.

Elektrikli alet ve cihazları kullanırken, cihazların yalıtkan yerlerinin kırık ve çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz. Birde ıslak elle veya vücudumuz ıslakken elektrikli cihazlara dokunmamalıyız.
 
evet çarpar demek en doğrusu zaten.vücudumuzun belli bir direnci vardır ve üzerinden Elektrik akımının geçmesine müsade eder.ayağınızdaki ayakkabı çarpılmanın şiddetine veya çarpılıp çarpılmamanıza etkendir.bulunduğunuz yerin durumu etkendir.çarpılma süreniz etkendir.
vücudumuz 50 volt 60volt aralığında tepki vermeye başlar.voltaj arttıkça etkisi artar.50,60 volt giibi bir voltaj pek fazla etkilemez görünsede uzun süre temas halinde ölümcül olabilir.sizin bahsettiğiniz bir faz 220 volttur ve risk katlanarak çoğalmıştır.
kısa devreleri biliyorsanız kısa devre olan bir iletkenden geçen akım zamanla doğru orantılıdır.zaman uzadıkça akım büyür.enerji aldığınız kaynaktaki akımlara ulaşması an meselesidir.tabi kurulu tesisler buna müsade etmez. Sigorta vs gibi şeylerle akım sınırlandırılır.
işte bu yüzden temas ettiğiniz fazda kurtulamassanız üzerinizden geçecek akım çok hızlı bir şekilde artacaktır.bununda istenmeyen sonuçlara yol açması kaçınılmazdır.konuyla ilgili sayfalar doldurulabilir.en iyisi ve sağlıklısı çalışacağınız yerde enerjiyi kesmektir. bu mümkün olmassa gereken önlemleri almak ve çok dikkatli olmaktır.kolay gelsin.
 
Bir anım:
Arkabanın birinin evinde avize değiştiriyordum. Eski avizeyi indirdim. Arada birşeyler oldu. İndim çıktım. Kontrol Kalemi ile kontrol ettim faz yok. Yeni avizeyi tavana astım. Kablo ucunu açıp düzelttim. Klemense sokarken dengemi sağlamak için bir elimle kablo ucunu tutarken, diğer elimi tavana değmemle birlikte çarpılmam bir oldu. Refleks olarak hemen ellerimi çektim. Ev kalabalıktı. O arada biri düğmeye basmış meğer.
Yerde halı, üzerinde masa, onun da üzerindeki sandaltede çalışıyordum. Toprakla irtibatım kesilmiş. Ben tavana değince, faz-toprak arasında kalmışım.
Anlatmak istediğim şu: Toprakla aranızda yeterince direnç varsa, çarpılma ihtimaliniz azdır. Elinizde yeni ve plastik kısmı kalın bir eldiven, altınızda kauçuk bir paspas varsa tek faza dokununca çarpılma ihtimali azdır. Tabi bu demek değildir ki her zaman bu şartlar altında çalışın. İlk önce can güvenliği için sigortaları indirin her zaman.
 
arkadaşlar,bu çarpılma olayında bahsi geçen toprak, fazı sağladığımız trafonun sekonderi yıldız veya zigzag bağlı ve yıldız noktası toprağa bağlı olduğu için,faz ile temasımızda üzerimizden geçen akım önce toprağa, sonra topraktan ilerleyerek yıldız notası topraklayıcısından yıldız noktasına ulaşarak devreyi tamamlar.Üçgen bağlantı da veya yıdız noktası izole bir trafoda bir faz ile toprak arasında çarpılma olmaz.Keza bu doğrultuda güvenlik izolasyon trafosu mevcuttur.Bunu prize takarsınız sekonderindeki prizlere de örneğin montaj faaliyetleri sırasında kullanılan el aletlerini takarsınız.Böylelik ile faz toprak arası riskler ortadan kalkmış olur.
 
Bir öneri:
Çalışmalarınız esnasında kendinizi kaplo uclarına temas etmemeye şartlandırırsanız bu zamanla bilinc altınıza yerleşir. Elekrtik olmadıgından emim olsan bike calışmalarını kablo uclarına temas etmeden yaparsan zamanla alışkanlık haline gelir .
 
Syn tknsyn arkadaşım bahsettiğin olayı bira daha açarmısın...?
 
Merhabalar arkadaşlar,
size kısaca şöyle söylemek geldi içimden. insan vücudu iç direnç bakımından mikro ohm mertebelerinde olduğu için, süper iletkendir. Buda maruz kalınan gerilim ve akımla alakalı bir durumdur. Şöyle söyleyeyim 12 V 120 A olan bir üreteç düşünelim gerilimi az zaten 12 V bana ne olacak ki derse bir insan 120 A tarafından yani yüksek akımdan hayatını kaybeder. Ya da başka bi şey daha söyleyeyim 220 V gerilime 0,05 mA akıma sahip bir enerji düşünelim. Buda insan vücudunda orta şiddettli bit titreme ve beraberinde anlık bi şok etkisi getirir. Ama muhtemelen bu enerjiye maruz kalan kişi de ölmeyebilir. İnsanı Elektrik enerji elbette çarpar fakat bunda önemli bir nokta var. Gerilim ve akım değerleri hatta frekansı bile çok önemlidir. Unutmayalım arkadaşlar elektrik enerjisinin ne şakası olur ne de esprisi. Diyeceğim şey çarpılma denemeleri gibi eylemler sakın ama sakın denemeyiniz. Herşeyin yenisi gelir ama sizin yeniniz bu dünyada yok! Sevgi ve saygılarımla hoşça kalın!
 
kasım arkadaşıma katılıyorum verdiği voltaj örneğini açarsak araçlarda bildiğimiz gibi voltaj 12v DC dir fakat amper çok yüksek olduğu için 220v elektriğin 0,05 mA den daha etkilidir.
 
sercaba ' Alıntı:
kasım arkadaşıma katılıyorum verdiği voltaj örneğini açarsak araçlarda bildiğimiz gibi voltaj 12v DC dir fakat amper çok yüksek olduğu için 220v elektriğin 0,05 mA den daha etkilidir.
Ne simdi 12 v. 100a insani carpar mi?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,670
Kullanıcılar
452,674
Son üye
murat y.

Yeni konular

Geri
Üst