elektrik tesisatı çekicem yardım

Hayır arkadaşım normal şartlarda 2.5mm antigron kablo 20A çeker Hemfaz Hem nötr 2.5mm antigron çekilecek ve 4 tane prizden senin bağladığın cihazların çekeceği maksimum 15A

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Hayır arkadaşım normal şartlarda 2.5mm antigron kablo 20A çeker Hemfaz Hem nötr 2.5mm antigron çekilecek ve 4 tane prizden senin bağladığın cihazların çekeceği maksimum 15A

Fırınlı ocak, bulaşık makinesi gibi cihazların linye hattı ve sigortası sigorta kutusundan prize kadar ayrıdır. Ayrıca kombinin de linye hattı ve sigortası ayrı olması lazım. Sen hepsini bir yapıp 25A sigorta koymuşsun.
O halde bütün evin gücünü hesapla sigorta kutusuna tek bir sigorta koy olay tamam olsun. Var mı öyle kolay iş.:)
Priz sigortaları 16 A Aydınlatma 6 A veya 10 A. Konutlarda B tipi sigorta kullanıması lazım. İlk etapta yüksek akımla çalışan cihazlar için C tipi kullanılır. Demeraj akım.:)

Ne alakasi var o zaman her cihaza ayri priz cekelim bu bejim bahsettigim oda seklindedir sigorta kutusunda kactane oda varsa ona gore aydinlatma ve priz ayirirsin ona gire hesap yapip sigirta sayisini ve gucunu cikartirsin mantik oyledir sigorta kutusundan odanin icindeki buata tek linye gelir ordan dagitim yaparsin oyle her cihaza ayri linye cekemezsin sen mesela suan oturdugun dairenin elektrik tesisatini bi incele istersen

Ayrica butun gucu hesapladik mesela 25 amper cikti sigortayi bitane koyduk 32 amper dairede bisorun oldu yani 32a sigortayi actirmayacak bi sorun o zaman onumu bekliyecez sigorta acmadi yada niye acmadi diye senin soyledigin hakikaten gülünç:)

Valla alp arkadasim yanlis anlasilmasin 10 senedir vardiya ustaligi yapiyorum meslek lisesi elektrik mezunuyum kendi oturdugum daireyi haliyle kendim yaptim ve 15 sene oldu allaha sukur bir ariza olmadi yani bu islerde teori ile uygulama cok farklidir...ben uygulayan birisi olarak yaziyorum...diger arkadaslarda saygi duyuyorum belki teorileri saglamdir eyvallah. .

Moderatör tarafında düzenlendi:
Senin 15 senelik evde kakr de yok Öner kardeş hatta bu zamana kadar bi şi olmadı artık olmaz de senin mantığınla gidersek sigortaları çıkar aradan ;) yeni tesisatlara bak derim.

Sayın @Öner mutfağı tek sigorta ile beslemeye devam et. 15 seneden beri sorun çıkmaması bundan sonra sorun çıkmayacağı anlamına gelmez. Elektrik hataları unmadık zamanda ortaya çıkar ve sonuçları vahim olur. Bir evde mutfak en önemli yerdir. Sadece hesap ettiğin gibi elektrikli cihaz çalışmaz ve birçok elektrikli cihaz daha eklenir. Sonra da sigorta atmaları, kablo erimeleri ve ev yangınları kaçınılmaz olur.
Ama önemli cihazlara ayrı linye ve sigorta koydugun zaman tesisat rahat eder. Hangi cihazda sorun oldugunda sigortasından anlarsın ve sorunu daha çabuk giderirsin. Umarım ne demek istediğimi anlamışsındır.

Bylent kardes bisey olmaz sen kafani yorma.ogretmenim sen ne kadar yakinsin bu konuyu yani elektrik ogretmenligimi onu bi ogrensem

Ne alakasi var o zaman her cihaza ayri priz cekelim bu bejim bahsettigim oda seklindedir sigorta kutusunda kactane oda varsa ona gore aydinlatma ve priz ayirirsin ona gire hesap yapip sigirta sayisini ve gucunu cikartirsin mantik oyledir sigorta kutusundan odanin icindeki buata tek linye gelir ordan dagitim yaparsin oyle her cihaza ayri linye cekemezsin sen mesela suan oturdugun dairenin elektrik tesisatini bi incele istersen

Ayrica butun gucu hesapladik mesela 25 amper cikti sigortayi bitane koyduk 32 amper dairede bisorun oldu yani 32a sigortayi actirmayacak bi sorun o zaman onumu bekliyecez sigorta acmadi yada niye acmadi diye senin soyledigin hakikaten gülünç:)

Valla alp arkadasim yanlis anlasilmasin 10 senedir vardiya ustaligi yapiyorum meslek lisesi elektrik mezunuyum kendi oturdugum daireyi haliyle kendim yaptim ve 15 sene oldu allaha sukur bir ariza olmadi yani bu islerde teori ile uygulama cok farklidir...ben uygulayan birisi olarak yaziyorum...diger arkadaslarda saygi duyuyorum belki teorileri saglamdir eyvallah. .

Sn. Öner,

Elektrik iç tesisat yönetmeliği fırın, bulaşık makinası, çamaşır makinası... gibi yüklerde ayrı birer linye istemektedir. Örnek vermek gerekirse şuan oturduğumuz yaklaşık 100-110 m^2 arası büyüklükteki evde tesisat bu şekildedir. Hatta trifaze olarak yapılmıştır.

Prizler için 16 Amper, aydınlatmalar için 10 Amper sigorta kullanmaya mecburuz, yönetmelik bu şekilde. Yönetmeliği bir yana bırakalım zaten standart topraklı tip monofaze fiş ve prizlerin üzerindeki yazıyı okursanız 16 Amper 250 Volt yazdığını göreceksiniz. Herhangi bir elektrik yangınına sebebiyet vermemek için bu değerin üzerinde sigorta kullanmamız doğru değil.

Yönetmelikler-Talimnameler vs. yazılırken geçmişte uygulamada yaşanan tecrübeler dikkate alınarak güncelleştirilir. Elektrik İç Tesisat Yönetmeliğinin içeriğindeki bir çok kısıtlamada bu şekildedir. Diğer arkadaşların verdiği bilgiler teorik değil, uygulamaya yöneliktir.

Saygılarımla....

Bylent kardes bisey olmaz sen kafani yorma.ogretmenim sen ne kadar yakinsin bu konuyu yani elektrik ogretmenligimi onu bi ogrensem

Ben bir sınıf öğretmeniyim.10 yıldan beri konut elektriğinde kendimi geliştiriyorum hem uygulamada hem de teorikte. Söylediklerim şu anda zaten uygulanıyor. Ama sen illa da yanlış üzerinde ısrar edersen buna lafım yok. Elektrikteki yangın sebeplerini incelemeni öneririm. Tek sigorta üzerine mutfak beslenmez. Beslerseniz ne olacağını yukarıda yazdım. Saygılar..

Hicam ben isletmede yanan kabloları cok inceledim sana saygi duyuyorum.sen devam et hocam guzel bisey insanin kendisini gelistirmesi.

Hocam sana bi soru sorabilirmiyim simdi soyke dusun isletmede 34000v-380v trafo var fabrikayi besleyen.ve bu fabrikada salter girisinden 600a ceken bi makina dusun.bu 600a makinada cesitli yuklerden dolayi cekilen bi yuk.motordur rezistansdir falan filan simdi ne yapalim biz trafodan makinadaki her rezistans motor ivir zivir ne ise genel adina yuk diyelim biz her yuk icin trafonun cikisindan kablo cekip uygun sigortami koyalim.saymaya kalksam sana belki 100 tane sigorta vardir.ne yapalim hocam.

Forum istatistikleri

Konular
129,713
Kullanıcılar
452,426
Son üye
mtnblt1107

Yeni konular

Geri