Teşekkür ederim, peki bir daire max kaç watt talep edebilir? Daire içine kaçlık kablo ile Elektrik alınıyor?1 linyeye max 7 priz sortisi sınırı yok, 2,5 mm2 kesitinde bir linyeye en fazla 7 priz sortisi sınırı var. Kesit yükselterek priz sayısını arttırabilirsiniz. Yönetmelik o dönemin şartlarını dikkate alarak hazırlanmış ama mantıksız pek çok şeye rastlamak mümkün bugün. Akım sınırlayıcı olduktan sonra adetle sınırlamanın doğru olmadığı kanaatindeyim(tabi arıza, pratik kullanım koşulları da ayrıca dikkate almak lazım). Yönetmeliğin yeniden günümüz şartlarına göre revize edilmesi lazım. Tabi 7 bağladığın bir 2,5mm2 kesitteki linyeye yönetmeliği dikkate almadan 25 tane bağlarsın ama kablo 25A civarı akım taşıyabilir prizlere bağlayacağın yükleri akım ve devre kesici sınırlarına göre bağlamak gerekir.
yönetmelikler, kurallar ne kadar saçma oluyor bazen. hani hazırlandıkları tarih, hazırlayan kişiler ne kadar ehil tartışılabilir değil mi? ama şöyle bir şey var. bu yönetmelikleri bizler avrupa standardına uyduralım derken bilmeden de olsa onların hazırladıkları kuralları almışız. (iyi de olmuş) @GezginN usta da neyi nasıl esnetebileceğimiz düzenleye bileceğimizi belirtmiş. şimdi ben elektrikten anlamadığım için başka bir örnekle 7 prize bir atıfta bulunayım. karayolları taşımacılıkta minibüsler içim 13+1 16+1 vb tanımlamalar vardı. yani bu araca kaç kişi bindirirsin yolcu olarak. taşıyacağın insan (can) sayısıdır bu. neye göre araçtaki koltuk- uzunluk- motor gücü gibi hiç bilmediğimiz anlamadığımız değerlerdir. ama 13+1=14 kişilik bir araca 20 yada 25-30 kişi de bindirebiliriz. taşırız da sıkışıklık ve rahatlığı geçtim. peki bir kaza olduğunda aracın aşırı yüklü olması filan hiç sorun değil. hani lastik patlasın ve bir kaza olsun kaç can burada ölür? ve bunun sorumlusu kimdir? şimdi gelelim 2,5 mm' kesiti olan bir linye hattına ben 7 tane değil de 14 tane priz bağladım. düz kullanıcı her prize birer adet alet taktı (priz bolya) ve bunların çektiği amper 25 amperi de geçti (anlık olarak olsa bile) ne olur???? ben düşünemiyorum. yanan sadece mal olsun da cana gelmesin.Merhabalar,
Tesisat yönetmeliğine göre 1 linyeye max 7 priz bağlanabilir ibaresi neden var ? neden 7 priz biz 25 tane niye bağlayamıyoruz?
Üstat aslında çarpıklığın haddi hududu yok, bugün herhangi bir tesisatçıya gidin üçlü beşli onlu uzatma kabloları var ve 0,75 lik kesitte olanlar dahi var hatta bu kesitlerin de çoğunluğu alüminyum alaşımlı. Tabiiki herşeyin bir standardı olmalı, ama ne kadar standartlaştırırsanız standartlaştırın vatandaş ups prizine gidip ısıtıcı ketıl takabiliyor, 300w olarak planlanmış linyeye hem ütü hem ketıl hem ısıtıcı takabiliyor. Herşey gelişirken ki teknoloji uçar vaziyette gelişirken bu gelişime ayak uydurmayan bir yönetmeliğe hatalarını bile bile uymak biraz can sıkıcı oluyor. Bizler teknik adam olarak tabiiki hep koruma mesafesinde kalalım, ancak deprem olacak ev yıkılır diyede 10m kalınlığında duvar yapmayalım ideali bulalım ve geliştirelim.yönetmelikler, kurallar ne kadar saçma oluyor bazen. hani hazırlandıkları tarih, hazırlayan kişiler ne kadar ehil tartışılabilir değil mi? ama şöyle bir şey var. bu yönetmelikleri bizler avrupa standardına uyduralım derken bilmeden de olsa onların hazırladıkları kuralları almışız. (iyi de olmuş) @GezginN usta da neyi nasıl esnetebileceğimiz düzenleye bileceğimizi belirtmiş. şimdi ben elektrikten anlamadığım için başka bir örnekle 7 prize bir atıfta bulunayım. karayolları taşımacılıkta minibüsler içim 13+1 16+1 vb tanımlamalar vardı. yani bu araca kaç kişi bindirirsin yolcu olarak. taşıyacağın insan (can) sayısıdır bu. neye göre araçtaki koltuk- uzunluk- motor gücü gibi hiç bilmediğimiz anlamadığımız değerlerdir. ama 13+1=14 kişilik bir araca 20 yada 25-30 kişi de bindirebiliriz. taşırız da sıkışıklık ve rahatlığı geçtim. peki bir kaza olduğunda aracın aşırı yüklü olması filan hiç sorun değil. hani lastik patlasın ve bir kaza olsun kaç can burada ölür? ve bunun sorumlusu kimdir? şimdi gelelim 2,5 mm' kesiti olan bir linye hattına ben 7 tane değil de 14 tane priz bağladım. düz kullanıcı her prize birer adet alet taktı (priz bolya) ve bunların çektiği amper 25 amperi de geçti (anlık olarak olsa bile) ne olur???? ben düşünemiyorum. yanan sadece mal olsun da cana gelmesin.
bana lisede öğretilen Elektrik mantıktır ve matematiktir demişlerdi. 2+2 her zaman 4 etmez değil mi? burada ne yapmak lazım? matematiğin ve mantığın kuralları dahilinde büyütmek lazım. standart dışı kullanım her zaman tehlikedir.
bazı şeylerin kitapları vardır. değişmez ama güncelenebilir. esnetilmezler, değiştirilmezler. içindeki her şey bizler içindir, bizlerin güvenliği içindir.
arızalı ben kitap kullanmam ama okurum. bu arada bir mühendislik fakültesinin kitabındaki matematik hatasını ben buldum ve formüller değişti. tabii kitap değişmedi, benim bulduğum hata güncelendi.
Aslında bu tablo yönetmelikte sınırlamanın da bir yansıması fazladan kablo Sigorta olmasın güç az çıksın jeneratör trafo şalt malzemesi az çıksın diye azalttıkça azaltılıyor priz adedini, bu durumda da sürekli uzatma kablosu kullanmanız gerekiyor maalesef.Önce 7 priz yap sonra 25 priz zaten öyle olmuyormu ? uzatma üzerine uzatma .
Önemli olan kablo kesiti , yük ( cihaz ürün ) siğorta ? arasındaki ilişki .
7 adet prize 7 adet ısıtıcı ( 2400 watt ) bağlamış olsa .
Yönetmelik wc de ön hazırlığı yapılmış diye düşüncesi ( olabilirmi ? )
Gariban müteahhit düşünülmüş gibi geldi .
Tersi olsa daha iyi wc de düşündüm . ( kendimi düşündüm )
Tavsiyem : ele işi yapılacağı zaman kendinize yapacak gibi yapmak .
Kolay gelsin Sağlıcakla kalın .
Ekli dosyayı görüntüle 91288
Çok mantıklı! çok pratik!