Elektrik tesisatında faz-notr dağılımı

bu durumda asma tavan konstrüksiyonunu topraklamak yeterli olmaz mı?

asma tavan kostrüksiyonu bir örnek. örneğin armatür direk kablo tavasına monte olabilir, o zaman tavada kaçak akım oluşur, veya armatür tavana monte ise bina demir aksamına kaçak akım geçebilir. En sağlamı bence armatürü topraklamak. Zaten şu ana kadar gazi hastanesi , hacettepe hastanesi, nato nun işleri gibi projelerde aydınlatma hatlarında topraklama istendi bizden ve uyguladık. Güvenlik için bence de gerekli.
 
Teknik elemanlar olarak riski minimuma indirmekle sorumlu kişileriz. Fluoresan gövdesine olacak kaçakta gövdeye topraklama çekilmesi arıza akımının anında arttırılarak koruma cihazının hemen açtırmasını sağlar. Topraklanmadığı durumda kaçak yayılma dirençlerine maruz kalır yangına dahi sebebiyet verebilir. Armatür gövdesine yapılacak topraklama gövdeye olası kaçakta artık akım anahtarının anında açmasını sağlayacaktır. Ne gerek var dememek lazım olay gayet net ve açıktır.

kasten ve isteyerek(rasgele olabilir dediğiniz şeyi bilinçli olarak yapmaya çalışssak) bir lambadan yangın çıkarabilirmisiniz?
 
kasten ve isteyerek(rasgele olabilir dediğiniz şeyi bilinçli olarak yapmaya çalışssak) bir lambadan yangın çıkarabilirmisiniz?

Bizzat yaşadım 4x18w armatürde,5A marka Elektronik balast tutuştu binanın görevli teknisyeni enerjiyi keserek müdahalesiyle olay büyümeden önlendi. Kat panosunda kaçak akım rölesi mevcuttu test edildi sağlam olduğu görüldü.
 
piyasadaki çoğu kaçak akım cihazı kısadevre durumunda açmaz.yeterli direnç teşkil ettiğinde ve toprak yoksa lâmba tutuştuğu hâlde Sigorta ve KAR devreyi açmaz.(tecrübe ile sabit)
 
piyasadaki çoğu kaçak akım cihazı kısadevre durumunda açmaz.yeterli direnç teşkil ettiğinde ve toprak yoksa lâmba tutuştuğu hâlde Sigorta ve KAR devreyi açmaz.(tecrübe ile sabit)

Balastın kendi şasesine doğru yapışma ve kararmalar gözlemledik. Metal şaseye devre resmen akmış şimdi biz armatür gövdesini topraklamış olsaydık artık akım rölesi açmış olacaktı devre belki tutuşma durumuna gelmeden açılmış olacaktı. Verdiğim örneği kısadevreye bağlamamak lazım kısadevre durumlarında artık akım rölesi açmaz bu nedenle sigorta ile tümleşik koruma kullanılır bu zaten temel bir bilgi. Metal Armatür gövdesi metal asma tavan karolajına ulaşarak yayılma direnci oluşturup riske sebebiyet verebilir farklı uygulamalarda farklı riskler sözkonusudur. Ben metal armatür şaselerininde topraklanmasından yanayım.
 
Balastın kendi şasesine doğru yapışma ve kararmalar gözlemledik. Metal şaseye devre resmen akmış şimdi biz armatür gövdesini topraklamış olsaydık artık akım rölesi açmış olacaktı devre belki tutuşma durumuna gelmeden açılmış olacaktı. Verdiğim örneği kısadevreye bağlamamak lazım kısadevre durumlarında artık akım rölesi açmaz bu nedenle Sigorta ile tümleşik koruma kullanılır bu zaten temel bir bilgi. Metal Armatür gövdesi metal asma tavan karolajına ulaşarak yayılma direnci oluşturup riske sebebiyet verebilir farklı uygulamalarda farklı riskler sözkonusudur. Ben metal armatür şaselerininde topraklanmasından yanayım.

Yanlış bilmiyorsan k.a.k.r. lerinin içinde bütünleşik bir sigorta var. hatta almanlar k.a.k.r. konan hatlara sigorta koymuyorlar.
 
Yanlış bilmiyorsan k.a.k.r. lerinin içinde bütünleşik bir Sigorta var. hatta almanlar k.a.k.r. konan hatlara sigorta koymuyorlar.

Doğrudur öyle olan tipleride var ancak geneli manyetik korumasız. Bahsettiğiniz ürünün kullanım yaygınlığı yok (gözlemlerim ve duyumlarım ışığında)
 
kıbrısta askeriyenin projelerini çizerken aydınlatma armatürlerinin de topraklanması gerekiyordu. Kıb-tek eğer aydınlatma için topraklama çekilmediyse ve sıva altı buvatların metal olan kasaları topraklanmadı ise enerji izni vermiyordu.
 
Arkadaşlar bende bigpasha arkadaşımıza katılıyorum her ne olursa olsun tüm aydınlatma linyelerinde kaçak akım rölesini devreye sokması için toprak hattı çekilmesi gerekir
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,801
Mesajlar
930,215
Kullanıcılar
452,603
Son üye
MFK12123

Yeni konular

Geri
Üst