Elektrik var ama yok...

Ölçü aleti ile ölçtüğümde gerilimlerin hepsi sağlıkli çıkıyor sisteme bağlı motorlar çalışıyor hatta sürücü var o bile hata vermeden calisiyor

O zaman sorun yok kontrol kalemi seni yanıltıyor. O kadar cihaz sorunsuz çalışıyorsa sorun yok demektir. Sistemde harmonik buna neden olurmu araştırmak lazım daha da başka birşey gelmiyor insanın aklına

O zaman sorun yok kontrol kalemi seni yanıltıyor. O kadar cihaz sorunsuz çalışıyorsa sorun yok demektir. Sistemde harmonik buna neden olurmu araştırmak lazım daha da başka birşey gelmiyor insanın aklına
Teşekkürler harmonik konusu benimde düşundurdü olabilir

Konu önemli.Trafo sekonder buşing-
lerine bağlı kablolar sökülüp,doğru -
dan buşingler üzerinden yapılan öl-
çümdede aynı sorun görünüyor ise,
kısadevrenin trafodan kaynaklandığı
sonucuna varılır.Orada sorun yoksa,
trafo çıkış kabloları / ADP baraların-
dan kaynaklandiğı anlaşılır.Bu işle -
min mutlaka yapılması gerekir.Aksi
halde,geçen zaman içerisinde,arıza-
nın daha dramatik hale gelmesi ka-
çınılmazdır.

Arkadaşlar iyi akşamlar bu sayfada benim başıma gelen bir yıl önce foruma yazan arkadaşımızında başına gelmiş ama nasıl çözdü yazmamış ben benim başıma geleni nasıl düzelttim anlatayım🙂 dün toprak mahsülleri ofisine arızaya gittim orta gerilim sigortası atıyormuş iki defa değişmiş yine attığını söylediler ama dediler yağmur yağınca atıyor 10 gündür ikinci sigorta bugünde attı herhalde dediler elektriklerde sıkıntı var gittim baktım büyük trifaze fan motorları çalışıyor abi dedim senin elektriğinde sıkıntı varsa bu kadar büyük motorların nasıl çalışıyor ? Sonra depodaki lambalar patlıyor dedi depoda sıkıntı var dediler depoya gittim monofaze prize kontrol kalemi soktum bir uçta faz var ışık yanıyor diğer uç kontrol kalemi göstermiyor tamam dedim Buda nötr sonra ölçü aleti ile prizi ölçtüm 420 v şaşırdım bu voltajı göstermesi için iki fazıda kontrol kaleminde de görmem lazım laMbası yanması lazım trafo panosuna gittim baktım üç faz var ama 1 tanesini kontrol kalemi göstermiyor acaba dedim orta gerilim sigortası yinemi attı çıktım seksiyoner ve trafo direğine sıkıntı göremedim benimde aklıma yerin altından seksiyonerden trafo direğine yeraltı xlp kablo gidiyor bunlardan biri arızalı dedim yedek Og kablosu var bağlarım atan sigortadaki kablo arızalıdır diye düşündüm benden önceki gelen iki usta gibi sonra akşam internette bu tip arıza ile başına bir şey gelen varmı araştırdım benimde üye olduğum bu sitede bir arkadaşımız yazmış ama sonucunu paylaşmamış ben de burada hattın uzak bir yerinde kısa devre olacağını okudum kompakt şartelleri kapatınca düzelceğini okuyunca uyguladım çünkü trifaze motorlar ve ofis monofaze çalışıyor sıkıntı yok eee depodaki monofaze prizler nasıl çalışmaz tamam pano trifaze besleniyor ama monofaze priz nasıl 420 v gösterir sadece depo sonra kompakt şartelleri kapattım iş düzeldi sıkıntılı kompakt şartelleri nereyi besliyorsa mesafe uzun takip ettik ve sonuçta neye ulaştık arkadaşlar uzak mesafede olan kısa devreden dolayı o fazı

Biz de böyle bir arıza aradık aynısı fazın biri kontrol kalemi ile göstermiyor ölçü aleti ile faz faz arası 420v gösteriyor trifaze motorlar monofaze ofis çalışıyor benden önceki gelen ustalar Og hattında sıkıntı var demişler ben de bu forumda okudum ag hat sonunda kısa devreden dolayı olabilir diye bugün arıza takibi yaptık kompakt şartelleri birini kapatınca faz düzeliyordu kontrol kalemide gösteriyordu takib ederek yarım gün gibi zaman diliminde hattın sonunda faz nötr arası kısa devre bulduk fare kemirmiş toprak mahsülleri ofisi burası farenin bol olduğu yer hat da çok uzun olduğu için büyük ihtimalle soba gibi direnç omik yük vazifesi görmüş akım ölçmüştüm akım çekmiyordu hat başından ona şaşırdım ve sonuçta arızayı bulduk ve hallettik Og hattı ile hiçbir alakası ol ayan bir arıza bu arızanın aynısı 18 yıl önce askerdeyken oradaki panolarda da başıma gelmişti ama meslekte acemilik ve çok arızanın önemsenmemesi uğraşma gereği duymamıştım ama aklınızda bulunsun faz kontrol kaleminde görünmüyor ve sistem ve trifaze motorlar hiç sıkıntı yok gibi çalışıyor ise hattı tek tek kontrol edin kapatın arızalı beslemeyi bulun uzun mesafelerde kısa devre olması çok büyük olasılık iyi akşamlar kısa devre fotosunu koyabilirsem koyacağım🙋

Ekli dosyalar

• IMG_3798.webp
    IMG_3798.webp
    255.8 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_3797.webp
    IMG_3797.webp
    109.4 KB · Görüntüleme: 13
Biz de böyle bir arıza aradık aynısı fazın biri kontrol kalemi ile göstermiyor ölçü aleti ile faz faz arası 420v gösteriyor trifaze motorlar monofaze ofis çalışıyor benden önceki gelen ustalar Og hattında sıkıntı var demişler ben de bu forumda okudum ag hat sonunda kısa devreden dolayı olabilir diye bugün arıza takibi yaptık kompakt şartelleri birini kapatınca faz düzeliyordu kontrol kalemide gösteriyordu takib ederek yarım gün gibi zaman diliminde hattın sonunda faz nötr arası kısa devre bulduk fare kemirmiş toprak mahsülleri ofisi burası farenin bol olduğu yer hat da çok uzun olduğu için büyük ihtimalle soba gibi direnç omik yük vazifesi görmüş akım ölçmüştüm akım çekmiyordu hat başından ona şaşırdım ve sonuçta arızayı bulduk ve hallettik Og hattı ile hiçbir alakası ol ayan bir arıza bu arızanın aynısı 18 yıl önce askerdeyken oradaki panolarda da başıma gelmişti ama meslekte acemilik ve çok arızanın önemsenmemesi uğraşma gereği duymamıştım ama aklınızda bulunsun faz kontrol kaleminde görünmüyor ve sistem ve trifaze motorlar hiç sıkıntı yok gibi çalışıyor ise hattı tek tek kontrol edin kapatın arızalı beslemeyi bulun uzun mesafelerde kısa devre olması çok büyük olasılık iyi akşamlar kısa devre fotosunu koyabilirsem koyacağım🙋

Biz buna arıza nedeniyle yıldız noktasının kayması diyoruz çok sık rastlanan bir arıza dır.

Tecrübe paylaşımı için teşekkürler . Ellerinize sağlık .

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri