Elektrikten Hiç Anlamayanlara Tavsiyeler

Sigorta değiştirmekte ne var, önce Elektrik saatinin yanındaki sigortaları indirirsin sonra evine gelip eski sigortayı sökersin zaten 2 vida gevşeteceksin. Söktüğünün yerine yenisini aynen takarsın.

Bunu da yapamayacaksak yaşamayalım. Yok tesisat çekilecektir kaçak akım rölesi takılacaktır ona ben de bulaşmam. Bilen gelsin taksın ama bırakın insan bir prizini değiştirebilsin, bir 3 lü uzatma yapabilsin . Yok artık amma büyüttünüz.
 
Sigorta değiştirmekte ne var, önce Elektrik saatinin yanındaki sigortaları indirirsin sonra evine gelip eski sigortayı sökersin zaten 2 vida gevşeteceksin. Söktüğünün yerine yenisini aynen takarsın.

Bunu da yapamayacaksak yaşamayalım. Yok tesisat çekilecektir kaçak akım rölesi takılacaktır ona ben de bulaşmam. Bilen gelsin taksın ama bırakın insan bir prizini değiştirebilsin, bir 3 lü uzatma yapabilsin . Yok artık amma büyüttünüz.

Daha öncesince bir elektrikçi arıza için gelipte saatin ordaki sigortaya nötrü bağlamış olsun o zaman 2 vidayı mı gevşetirsin yoksa elektrik mi seni gevşetir. :) Biraz kaba tabir oldu ama kusura bakma alınma vede gücenme lütfen işin aslı böyle.
 
Bu işte basit diye bir şey yoktur. En ufak hatayı affetmez. Hem maddi hem de can güvenliği açısından
Mesela kaçak akım rolesi olmayan evde nötr ile toprak ters bağlanırsa cihaz çalışır ama topraklamayı bitirene kadar. Topraklama öyle bir hale gelir ki cihazlar çalışamayacak hale düşer ve zayıflar. Git baştan topraklama çektir. Bir priz değişimi için söyledim.
 
Arkadaşlar herkese merhaba,
Anladığım kadarıyla, forum daha çok meslek sahiplerinin veya konunun uzmanlarının paylaşımda bulunduğu bir ortam, bense ilk başta evimde yapabileceğim, tesisatımla veya ev aletleriyle ilgili basit tavsiyeler bulabileceğim bir mecra arıyordum. Böyle başka bir yer varsa(forum, blog, kitapçık vs.) oraya yönlendirirseniz çok sevinirim, yoksa sırf Sigorta değiştirmek için sizi çağırmamak adına('işimizi elimizden alma' demeyin, sizi daha önemli şeylere çağımayı tercih ederim:eek:) sizlerden tavsiye alabilir miyim diye böyle bir başlık açmak istedim.

Evinde kendi kendine uğraşan insanların yaptıkları genel hataları çok iyi biliyosunuzdur eminim, düzelten sizlersiniz sonuçta. Bunlar konusunda bir tavsiyeler bütünü olsa çok işe yaramaz mı sizce?

Kablo renklerinin anlamından topraklamanın nasıl kontrol edileceğine, yuvayı, fişi, kabloyu alıp uzatma kablosu yapmaktan, Elektrik prizi/ışık açıp kapama düğmesinin değiştirilmesine vs. (daha aklıma gelmeyen bir sürü)basit konularda vereceğiniz tavsiyeler var mıdır?

Çok teşekkürler hepinize.

Merhaba.

Elektrikçilik ister hobi olarak yapılsın isterse profesyonel (Ekmek parası için) neticede belki Soma maden kazasındaki kadar ölüm riskli olmasa da (Ölenlere bir kere daha Yüce Allah'tan rahmet,geridekilere sabır ve baş sağlığı da diliyorum) tehlikeli olan bir meslek sınıfına girer.Bir anlık hatada,kendi vucudunuzdan geçen 30 mA'in üstündeki faz akımları Allah korusun anında da (Tüm şartlar tam sağlanıp da gerçeklenirse eğer) ölüme de sebebiyet verebilir,yani bu işin hiç şakası yoktur.(ELEKTRİK ASLA AFFETMEZ!)

Elektrik tesisatı (Sistemi) sadece doğru kabloların yerinde kullanılması le çalışan basit bir sistem de değildir,yani amiyane bir tabirle" 2 faz,bir nötr" kabilinden çalışan bir sistem de hiç değil,mantık devreleri ile çalışma esası olan,çok sistematik,çok kararlı olan,çok dengeli bir sistemdir.(Zaten doğasında da elektrik düzeni çok sever)

Elektrik sistemleri sadece bağlantıları uygun olarak yapmaktan ibaret olmayıp,elektrik malzemelerinin kimyasal,fiziksel,mağnetik,ferromanyetik,yarı iletkenlik,vb. çok çeşitli özelliklerini de bilinçli olarak ansiklopedik ve akademik anlamda öğrenip,nasıl çalıştığı,örneğin kablolardaki faz-nötr,nötr-toprak iletkenlerinin kazara yerlerinin değiştirimesiyle ne gibi olumsuz sonuçların ortaya çıkacağını da kestirmeniz,bu konuda tam bilgi sahibi olabilmeniz de icap eder.Yani elektrikçilik sadece sigorta değiştirmek,ampül takmak,buşona ince tel sarmaktan da (Bazen de yanlışlıkla,bilemeden sigara içi folyo kağıdını bile ne farkeder ki diyerek buşon üzerine direk saranlar bile vardır,çok bilinçsiz olarak.) ibaret hiç değildir,çok profesyonel,küçümsenmeyecek bir iştir her zaman da bu yapılan.Bir de çalışılan ortamlardaki hat çalışma gerilimi yükseldikçe,(Evlerdeki 220 vac.'nin çok çok üstündeki YG hatlarında) daha emniyetli önlemlerin alınmasını da gerektiren ve tehlikesi daha büyüyen ama yapılması da zorunlu olabilen bir meslek (Uzmanlık) haline yerine göre de dönüşebilmektedir ayni zamanda.

Yani sözün kısası da elektrikçilik denilen uzmanlık alanı çok iyi bir malzeme bilgisine (Malzeme bilimine) eksiksiz olarak sahip olmayı da mutlaka gerektirir,bu konu cidden (elektrik malzemelerine tam hakimiyet konusu,(Statik elektrik nedir,ölü elektrik nedir veya normal elektrik nedir gibi birbirine karıştırma veya çok çeşitli karmaşaların altından kalkılabilmesi için) kişiler için oldukça önemlidir.

Yalnızca halk eğitim merkezlerinden eğitim almakla da yetinmeyin,bundan da çok medet ummayın,kendiniz de ansiklopedilerden,elektrik konusunun detaylı anlatıldığı tüm MEGEP veya diğer tüm kaynaklardan,dökümanlarından en ince ayrıntısına kadar her şeyi öğrenmeye çalışmalısınız,bu konuda hiçbir zayıf nokta (Halka da) kalmamalıdır.

Bir sistem elektrik,Elektronik,mekanik veya ele alınan herhangi bir sistem olsun,sadece en zayıf olduğu yeri (Halkası) kadar da güvenliksizdir,bu kadar kuvvetlidir,bu kadar da bir can emniyeti vardır hiç şüphesiz.

Elektrik bilinçli kullanılırsa eğer çojk iyi bir dost,bilinçsiz kullanılırsa acımasız bir düşman olup çıkar bizim karşımıza.Bu ikinci senaryoya mahal de vermememiz,ancak elektrik konusunda çok iyi bilgilenmemize,çok dikkatli ve uyanık olmamıza doğrudan bağlıdır,bu bir gerçektir.

Elektriğin her zaman dostumuz olarak kalması için bizim de bu konuda oldukça gayretimiz,çabamız (Yukarıda da detaylandırıldığı gibi) mutlaka gerekmektedir.Aksi halde bir dostumuz olarak da değil sadece bir düşmanımız olarak apansızın karşımıza dikiliverir!

Onu kabloların içinde her zaman ehlileştirilmemiş bir canavar olarak da düşünmemiz belki çok yanlış da olmaz.Yani onu ne kadar iyi öğrenip de onu tam anlamaya çalışırsak ve çok dikkatli de kullanırsak,bizim için evcil bir hayvan kadar tehlikesiz olacaktır.

Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Herkes coşmuş, pirize fişi de sokmayalım madem öyle bakalım.
 
sayın silvestir geçenlerde arkadasın biri Sigorta değiştirmiş vida tam sıkılmadığından ark yapmış yangına sebeb olmuş sizin mantığınızda arkadasın babasının beyinde ur varmıs nedirki ver nesteri iki dakkada alayım alt tarafı parça demek gibi

ekmeği ekmekçiye vereceksin bir ekmek fazla vereceksin
 
Merhaba.Evet,çok coşkulu,heyecan katarak anlatmam da,bu işten hiç anlamayanların,yani elektriğin e'sini (ABC'sini) yeni yeni öğrenmeye çalışanların,bu işe çok basit gözlerle de bakmaması içindi,biraz da korkutmak,:Delektriğin gerektiği zaman çok tehlikeli olabileceğini de anlatabilmem içindi sadece,bu biraz da abartarak yazmam.:DDikkat ederseniz karekterim gereği de çok gereksiz olacak polemiklere girmeyi de hiç sevmem ve zaten pek de beceremem bu işi.:DÇok sabırlı olduğum da ayrıca tarafıma hep söylenmştir,sağolsunlar bana +pop verenler ve sevenler tarafından sürekli olarak da.

Şu andaki asıl yazma amacım da malzeme bilgisi üzerinden olacak yine,daha doğrusu bu konuyu çarpıcı bir örnekle de anlatmaya çalışacağım sizlere izninizle.Forumumuzda ataş malzemesinin rezistans görevini görebileceğinden hiç şüphesi olmayan meraklı,elektriği yeni öğrenip de uygulamaya,denemeler yapmaya hevesli bir girişimcimiz de ne yapmış biliyor musunuz? 40-50 adet ataşı kendi aralarında seri bağlayıp bir fişle 220 vac şebeke prizine direk takmış ve neticede de "GÜMM!".Sonra vay efendim neden böyle oldu,rezistans teli veya ataş malzemesi teli,ikisi de ayni şey değil midir diye bize de hayıflanmış,sebebini de ısrarla sormuştu.Biz de bu üyemize kısa bir açıklamada bulunmuş ve ataş malzemesinde kullanılan esnek çelik telle,bir rezistans teline alaşım olarak özel kristal örgü yapısında ve atomları elektrikteki elektronlara bir direnç oluştıracak özel yapıda dizilmesiyle,ancak bu özel kafes yapısıyla,Elektrik akımındaki elekronlara karşı bir direnç (Geçen bu akıma karşı bir mukavemet) gösterebileceğinden bahsetmiş,her iki tel malzemesinin birbirinden çok farklı olabildiğini açıklayıcı bir şekilde anlatarak ifade de etmiştik kendilerine.Ondan sonra özelden mesaj atan bir üye bana ne derse şaşırırsınız: "Hocam,ayni deneyi bende kendi evimde ayni şekilde 50-60 tanesini seri bağlayıp da yaptım,sonu da hüsran oldu,bu konuda hayal kırıklığına da uğradım ayni şekilde ben de!" demez mi? Şaşırdım kaldım bu durumda.

Yukarıda deneme-yanılma ile yapılmak istenen deneme (test) işlemi eğer elektrik malzeme bilgisi de yeterince bulunsa idi,bu şekilde bir deneme yapmayı hiç bir üyemiz aklından bile geçirmeyecekti hiç şüphesiz ki.Ama neticesinin ayni kapıya çıkacağını yanlış bilerek ve bu konuda hiç araştırma yapmadan da denemek isteyen üyelerimiz,hem kötü sonuçla karşılaşıp sigortayı,otomatı düşürmüş oldular,hem de bunu yaparken kendilerini biraz da olsun tehlikeye atmış da oldular.Küçük çoçukken prize kısa devreli telleri hiç mi takmadınız mı dediğinizi duyar gibi de oluyorum şu anda.:DEvet yaptım,çok yaramazdım ben çocukken itiraf diyorum,:Dama yalnızca elektriği öğrenmek ve bir heves,bir tutku uğruna yaptım bu yaramazlığı,başka şekillerde de hiç değil yanlış da anlaşılmasın sakın:D.Kaç kere elektrikli bir ızgaraya kısa devre teli bağlayıp da,bunun fişini 220 volt ac.'ye direk takıp,bu ızgaranın terminal bağlantı yerlerinden kopardım da babam gidip elektrikçiye götürüp para verip yeniden tamir ettirdi bu elektrikli ızgaraları:D.Yani elektrikten hiç de korkmadım,ama mümkün olduğu kadar elimi uzakta da tutarak yaptım tüm bu yaramazlıklarımı.Ama çoçukken yaptığım bu işler çok tehlikeli idi,kemale erince yeni yeni anlıyoruz tehlikenin bu boyutunu da.

Sağlıcakla kalın,elektriksiz değil,ama elektriğe hiç çarpılmadan,onu sadede evcilleştirilmiş ve bize boyun bükmüş olan bir kullanımda kalarak.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Elektrikçilerin yaptığı tesisatları da biliyoruz çoğunluk onlar yanıyor
 
Ne yazıkki sn [MENTION=219310]silvestir[/MENTION] bu söylediğiniz konuya cevap olamaz.Tabiki elektrikçilerinde yapmış olduğu bilerek veya bilmeyerek hata ve ya yanlışları vardır ama elektrikçi yanlış yapsa dahi bilmeyen birinin bu işe kalkışmasına neden olamaz.
 
Elektrikçilerin yaptığı tesisatları da biliyoruz çoğunluk onlar yanıyor
Bakın ben bir sınıf öğretmeniyim. Ben de yıllardan beri elektrikle uğraşan bir insanım. Sİz de ben de çok şanslıyız ki ölümle veya ağı yaralanmayla sonuçlanan bir tecrübe edinmedik. Biz edinmediysek başkaları da edinmeyecek anlamına gelmez. Çok Elektrik çarptı beni, kısa devre sebebiyle suratıma ateş attı. Şükürler olsun ki kıl payı kurtuldum. Başkaları bizim kadar şanslı olmayabilir. Basit gibi duran elektrik işleri çok ciddiyet ve hassasiyet içerir. Bir köyde elektrikle uğraşan bir vatandaş elektrik akımına kapılarak hastaneye zor yetiştirildi. Bu kişi aynı zamanda trafonun altındaki sigortaya köprü yapıp sigortayı açması sonucunda suratı vücudu alev aldı hastaneye kaldırıldı. Umarım ne demek istediğim anlaşılmıştır.
Tekrar söylüyorum herkes bizim gibi elektrikte bir seviyeye gelene kadar şanslı olmayabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,850
Mesajlar
930,742
Kullanıcılar
452,705
Son üye
Payidarx

Yeni konular

Geri
Üst