Arkadaşlar herkese merhaba,
Anladığım kadarıyla, forum daha çok meslek sahiplerinin veya konunun uzmanlarının paylaşımda bulunduğu bir ortam, bense ilk başta evimde yapabileceğim, tesisatımla veya ev aletleriyle ilgili basit tavsiyeler bulabileceğim bir mecra arıyordum. Böyle başka bir yer varsa(forum, blog, kitapçık vs.) oraya yönlendirirseniz çok sevinirim, yoksa sırf
Sigorta değiştirmek için sizi çağırmamak adına('işimizi elimizden alma' demeyin, sizi daha önemli şeylere çağımayı tercih ederim
) sizlerden tavsiye alabilir miyim diye böyle bir başlık açmak istedim.
Evinde kendi kendine uğraşan insanların yaptıkları genel hataları çok iyi biliyosunuzdur eminim, düzelten sizlersiniz sonuçta. Bunlar konusunda bir tavsiyeler bütünü olsa çok işe yaramaz mı sizce?
Kablo renklerinin anlamından topraklamanın nasıl kontrol edileceğine, yuvayı, fişi, kabloyu alıp uzatma kablosu yapmaktan,
Elektrik prizi/ışık açıp kapama düğmesinin değiştirilmesine vs. (daha aklıma gelmeyen bir sürü)basit konularda vereceğiniz tavsiyeler var mıdır?
Çok teşekkürler hepinize.
Merhaba.
Elektrikçilik ister hobi olarak yapılsın isterse profesyonel (Ekmek parası için) neticede belki Soma maden kazasındaki kadar ölüm riskli olmasa da (Ölenlere bir kere daha Yüce Allah'tan rahmet,geridekilere sabır ve baş sağlığı da diliyorum) tehlikeli olan bir meslek sınıfına girer.Bir anlık hatada,kendi vucudunuzdan geçen 30 mA'in üstündeki faz akımları Allah korusun anında da (Tüm şartlar tam sağlanıp da gerçeklenirse eğer) ölüme de sebebiyet verebilir,yani bu işin hiç şakası yoktur.(ELEKTRİK ASLA AFFETMEZ!)
Elektrik tesisatı (Sistemi) sadece doğru kabloların yerinde kullanılması le çalışan basit bir sistem de değildir,yani amiyane bir tabirle" 2 faz,bir nötr" kabilinden çalışan bir sistem de hiç değil,mantık devreleri ile çalışma esası olan,çok sistematik,çok kararlı olan,çok dengeli bir sistemdir.(Zaten doğasında da elektrik düzeni çok sever)
Elektrik sistemleri sadece bağlantıları uygun olarak yapmaktan ibaret olmayıp,elektrik malzemelerinin kimyasal,fiziksel,mağnetik,ferromanyetik,yarı iletkenlik,vb. çok çeşitli özelliklerini de bilinçli olarak ansiklopedik ve akademik anlamda öğrenip,nasıl çalıştığı,örneğin kablolardaki faz-nötr,nötr-toprak iletkenlerinin kazara yerlerinin değiştirimesiyle ne gibi olumsuz sonuçların ortaya çıkacağını da kestirmeniz,bu konuda tam bilgi sahibi olabilmeniz de icap eder.Yani elektrikçilik sadece sigorta değiştirmek,ampül takmak,buşona ince tel sarmaktan da (Bazen de yanlışlıkla,bilemeden sigara içi folyo kağıdını bile ne farkeder ki diyerek buşon üzerine direk saranlar bile vardır,çok bilinçsiz olarak.) ibaret hiç değildir,çok profesyonel,küçümsenmeyecek bir iştir her zaman da bu yapılan.Bir de çalışılan ortamlardaki hat çalışma gerilimi yükseldikçe,(Evlerdeki 220 vac.'nin çok çok üstündeki YG hatlarında) daha emniyetli önlemlerin alınmasını da gerektiren ve tehlikesi daha büyüyen ama yapılması da zorunlu olabilen bir meslek (Uzmanlık) haline yerine göre de dönüşebilmektedir ayni zamanda.
Yani sözün kısası da elektrikçilik denilen uzmanlık alanı çok iyi bir malzeme bilgisine (Malzeme bilimine) eksiksiz olarak sahip olmayı da mutlaka gerektirir,bu konu cidden (elektrik malzemelerine tam hakimiyet konusu,(Statik elektrik nedir,ölü elektrik nedir veya normal elektrik nedir gibi birbirine karıştırma veya çok çeşitli karmaşaların altından kalkılabilmesi için) kişiler için oldukça önemlidir.
Yalnızca halk eğitim merkezlerinden eğitim almakla da yetinmeyin,bundan da çok medet ummayın,kendiniz de ansiklopedilerden,elektrik konusunun detaylı anlatıldığı tüm MEGEP veya diğer tüm kaynaklardan,dökümanlarından en ince ayrıntısına kadar her şeyi öğrenmeye çalışmalısınız,bu konuda hiçbir zayıf nokta (Halka da) kalmamalıdır.
Bir sistem elektrik,
Elektronik,mekanik veya ele alınan herhangi bir sistem olsun,sadece en zayıf olduğu yeri (Halkası) kadar da güvenliksizdir,bu kadar kuvvetlidir,bu kadar da bir can emniyeti vardır hiç şüphesiz.
Elektrik bilinçli kullanılırsa eğer çojk iyi bir dost,bilinçsiz kullanılırsa acımasız bir düşman olup çıkar bizim karşımıza.Bu ikinci senaryoya mahal de vermememiz,ancak elektrik konusunda çok iyi bilgilenmemize,çok dikkatli ve uyanık olmamıza doğrudan bağlıdır,bu bir gerçektir.
Elektriğin her zaman dostumuz olarak kalması için bizim de bu konuda oldukça gayretimiz,çabamız (Yukarıda da detaylandırıldığı gibi) mutlaka gerekmektedir.Aksi halde bir dostumuz olarak da değil sadece bir düşmanımız olarak apansızın karşımıza dikiliverir!
Onu kabloların içinde her zaman ehlileştirilmemiş bir canavar olarak da düşünmemiz belki çok yanlış da olmaz.Yani onu ne kadar iyi öğrenip de onu tam anlamaya çalışırsak ve çok dikkatli de kullanırsak,bizim için evcil bir hayvan kadar tehlikesiz olacaktır.
Kolay gelsin.Saygılarımla.