Elektromanyetik alan etkisini nasıl önlerim

Ambitious

Üye
Katılım
13 Ara 2008
Mesajlar
190
Puanları
1
Arkadaşlar . makinada güç kablolarıyla kumanda kabloları yanyana gidiyor , ve 10 üniteli makinanın 5 nci ünitesindeki problemi , makine yapımcısı firma manyetik alana bağlıyor . duyduğuma göre kurşun plaka manyetik alanı önlüyormuş . Tecrübesi olan varmı acaba ? Saygılar
 
Tava üzerinde güç kabloları ile kumanda kabloların arasını açıp araya seperatör koymanız kafi gelecektir.

Tava topraklamasını da kontrol edin. Kabloların hiç bir yerde çakışmaması ve üstüste gelmemesi gerekir.
 
Son düzenleme:
Tavayı açtık , kabloları ayırdık ama yemedi . tekrar uğraşmaya devam ama kurşu nun aslı varmıdır acaba
 
Kabloları değiştirme imkanınız var mı? Kabloların shield'ı/Blendajı var mı? Varsa toprağa verilmiş mi?


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Tavayı açtık , kabloları ayırdık ama yemedi . tekrar uğraşmaya devam ama kurşu nun aslı varmıdır acaba

Merhaba.Kurşunun metal olarak olarak atomik kütlesi ağır,atomları etrafında dönen elektronları da fazlaca bulunduğundan alfa,beta,gama ışınları gibi radyoaktif parçacıkları,elektromanyetik radyasyonu absorbe (Emme) kabiliyeti,diğer alüminyum gibi hafif metallere göre oldukça da yüksektir.(Kimya derslerinden bildiğimiz gibi) Ancak sizin için sorun radyasyon emme işi değil,sadece güç kablosundan yayılan zararlı elektromanyetik dalgaların (Parazitlerin) emilmesidir.Bu işi de en iyi ekranlı (Blendajlı) kablolar yapabilir.Bu saatten sonra tutup da belirli bir kesitteki tüm kumanda kablolarını blendajlı olanlarıyla da haklı olarak hiç değiştiremezsiniz.Çünkü bu çok zahmetli bir iştir.

Ancak benim fikrimi sorarsanız eğer,kumanda kablolarını güç kablolarından ayırdığınız kısımlarda,kumanda kablolarının tümünü rulo (Kapalı bir ekranlama yapısı şeklinde) halinde saracak şekilde,silindirik ve suni bir ekranlama yapmaktır.Kurşun metali bu iş için çok uygun (Biraz kalın olduğunda daha kırılgan ve sarılmak için alüminyum metali kadar fleksibıl ve çok yumuşak) değildir,alüminyum folyo kağıtlarını,yani çok ince alüminyum levhalarını,ince şeritler halinde kesip,spiral şekilde sarıp giderek,kumanda kablolarını tamamen kapatacak blendaj sarımını kendiniz,sadece bu en kritik olan parazitli bölgede yapabilmenizdir.Alüminyum folyolar birbirlerine mutlaka elektrik teması da alacak şekliyle temas ederek sarılmalı,en son bitim ucundan bir kabloyla da parazitlerin neden olduğu elektromanyetik etkilenimlerle,alüminyum folyolarda biriken elektrik yükü toprak hattına bağlanarak toprak potansiyeline (0 volt) getirilebilmelidir.

Ancak bu şekilde kumanda kablolarına bu çok yakınlığı nedeniyle oluşan bu elektromanyetik kirlilik (Parazitler) tam olarak kumanda kablolarının içindeki kablo metal iletkenlerini dolaylı yoldan dahi olsa hiç etkileyemeden sıfırlanmış,elektromanyetik indüksiyon yoluyla oluşan bu zararlı elektrik yükleri de tamamıyle toprağa akıtılmış olunabilir.Benim kendi düşüncem ve kanaatim sadece bu şekildedir.Kolay gelsin.
 
Binbaşı arkadaşımız daha detaylı ve iyi bir şekilde açıklamış.. Benim merak ettiğim böyle basit bisey nasıl atlanır? Üretici firma kim?

Ayrıca mutlaka önce kabloların blendajı olup olmadığını kontrol ediniz, toprağa vermeyi unutmuş olabilirler. Veya yanlış topraklama yapıp ground loop a sebep olmuş olabilirler...


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Buna benzer bir olayda bizim başımıza gelmişti klimanın kontrol ünitesi ile sistemi kontrol eden otomasyon kablosu aynı tavadan gidiyordu ve frekans konvertörü düzgün çalışmıyordu.zayıf akım ile güç kablosu aynı yerden gidiyor ondan diyorlardı daha sonra kontrollerde otomasyon kablosunu yanlış bağlamışlar .Bence makinaları konrol eden sistemin bağlantılarını kontrol edin zayıf akım olanları .
 
Bazı sorulara cevap vermeniz sorunu çözmeye yardımcı olabilir.
1.Bu makinayı yeni mi devreye aldınız? Değilse ne oldu da bu sorun birden baş gösterdi?
2.Makinanın benzerinden fabrikada başka yok mu? Var ise o makinada neden sorun yok farklı olan nedir?
 
Bazı sorulara cevap vermeniz sorunu çözmeye yardımcı olabilir.
1.Bu makinayı yeni mi devreye aldınız? Değilse ne oldu da bu sorun birden baş gösterdi?
2011 kuruldu . Kurulum esnasında bu sorun bir kaç ünitede oluşunca firma her üniteye entegre takrak bağlantısınıda seri yaptılar . Ama sonradan ne olduda tetikledi ve bu sorun 5 nci ünitede çıktı . ilginçtirki bozuk olan 5 nci üniteyle 10 ncu ünite lerin kartlarını yer değiştirdik ve arıza hala 5 nci ünitede kaldı . yani ünitede bir problem var .. ?
2.Makinanın benzerinden fabrikada başka yok mu? Var ise o makinada neden sorun yok farklı olan nedir?
Maalesef benzeri yok .
 
kumanda ve aux kablolari blendajli kablo ile baglanmalidir. blendajin distaki ceper hatti saseye, ic hatti canli uca seklindedir,
ayrica guc kablolari aluminyum folyo ile gevsekce-sikica sararsaniz isinirlar- sarilabilirve bu folyo toprak hattina baglanabilir.
ayrica aslinda kumanda hatlari ayri bir buat ve hat ile goturulebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,334
Mesajlar
935,868
Kullanıcılar
453,624
Son üye
Sheriff Lloyd

Yeni konular

Geri
Üst