Elektronik balastmı yoksa klasik balastmı daha avantajlı?

Katılım
25 Ağu 2008
Mesajlar
55
Puanları
1
Yaş
40
Merhabalar arkadaşlar.

Balastlar civa buharlı gaz ateşlemeli tüp lambaların (floresan) ilk çalışma esnasında ihtiyaç duyduğu yüksek gerilimi oluşturan devre elemanlarıdır.
Balastlar yapılarına göre iki çeşittir.

1- Klasik balastlar.

Klasik balastlar yapı itibarı ile birer endüksiyon bobinidir. Starter denilen yardımcı kontak elemanı ile kullanılır.

2- Elektronik balastlar.

Elektronik balastlar yapı itibarı ile lambada bulunan civanın ısınmasını sağlayan flamanlara ihtiyaç duymayan 1.5 Kv. civarında sabit gerilim üreten basit inverterlerdir.
Peki dostlar klasik üreticiler kendi ürünlerinin daha avantajlı olduğunu,elektronik balast üreticileri ise kendi ürünlerinin daha pahalı ancak ilerde bunun parasını çıkaracaklarını idda ediyorlar.sizce hangisi daha avantajlı ve neden daha avantajlı bilen arkadaşlar yardımcı olurarsa sevinirim.
saygılar
 
Elektronik balastlarda,enerji kayıpları daha az olduğu ve Cosq faktörü daha yüksek olduğu için daha avantajlıdırlar.
Kaliteli olmak şartiyle,Cosq faktörleri, end 0,99/ cap 0,99 olabildiği için,bunların kullanılması halinde,kompanzasyon
gerekliliği ortadan kalkabilir.
 
peki ya aradaki fiat farkı ne olacak sayın yetiş
yani Elektronik balast klasik balastın iki katı fiatında diilmi
 
Tabiiki daha pahalı.Asgari % 10 kayıp farkı ve en önemlisi ,başımızın derdi kompanzasyon problemini düşündüğünüzde
fiyat farkı gözardı edilebilir.Geri dönüş hesapları yapıldıktan sonra,karar vermek tüketicinin kendisine kalıyor.Forumu-
muzda bu konu ile ilgili cetveller yayınlandığını hatırlıyorum.
 
Elektronik balast alınacaksa kaliteli bi marka alınmalıdır, yoksa çok sık arıza yapıyor. klasik balastların ömrü uzun fakat ekonomik değil tabiki...
 
Merhabalar arkadaşlar,
Konu ile ilgili olarak bende sizlere şu faydalı dokümanı sunmak isteyeceğim. Dikkatli okuyun...

Elektrik enerjisinin en çok kullanıldığı alanlardan biri de aydınlatmadır. Okul, büro ve işyerlerinin aydınlatmasında flüorsan lambaların kullanılması, bu lambalarda nasıl enerji tasar­rufu yapılabileceğini gündeme getirmiş ve bu konuda çalışmalar yapılmıştır. Bunun sonucunda endüktif balastın yerini Elektronik balastlar almaya başlamıştır.

Bu çalışmada, flüorsan lambalar­da elektronik balast kullanılması ile ne oranda enerji tasarrufu sağlanabileceği araştırılmıştır. Bu amaçla endüktif balastlı ve elekt­ronik balastlı flüorsan lambaların tasarruf açısından karşılaştırması yapılmıştır.Yapılan araştırmalar endüktif balast yerine elektronik balast kullanılmasının, yaklaşık olarak yüzde 30 enerji tasarrufu sağlayabileceği göstermiştir.



Elektrik enerjisi tüketiminin hızlı bir biçimde artması ve bu artışa karşı elektrik enerjisi üretimindeki artışın yavaş olması, ülkemizde enerji sıkıntısını ortaya çıkarmış­tır. Bunun sonucunda yeni enerji kaynakları aranmasının yanında elektrik enerjisinin daha verimli kullanılması gündeme gelmiştir. Aydınlatma tüketicilerinin artması sonucu, enerji tasarrufu sağlayan lambaların üretimi ve kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Ülke­­­­­­mizde büro, okul ve işyerlerinin aydınlatılmasında, çoğunlukla flüoresan lambalar kullanılmaktadır. Flüoresan lambalar, civa buharlı deşarj lambaları olup, etkinlik faktörlerinin yüksek, işletme giderlerinin düşük, ömürlerinin uzun olması gibi özellikleri ile verimli ve kaliteli bir aydınlatma için vazgeçilmez ışık kaynağıdır. Flüoresan lambalarda endüktif balast kaybının fazla olması nedeniyle, bu balastın yerine elektronik balastların kullanımı hızla yaygınlaşmaya başlamıştır.





Balast, flüoresan lambaya gerilim uygulandığında ark olayı başla­madan önce tüpe uygulanması gereken gerilim değeri yüksek, çekilen akım ise düşüktür. Tüp ateşlendikten sonra tüpten geçen akım şiddeti büyür, iletkenlik de eş zamanlı büyüdüğünde tüpün uç­ları arasındaki gerilim azalır. Tüp negatif empedans karakteristiği göstermeye başlar. Bu yüzden flüoresan lambaların beslenme­sinde akım sınırlayıcı eleman olan balastlara gerek duyulur. Genel olarak ideal bir flüoresan lamba balast, üç temel görevi yerine getirir. Bunlar; elektron yayılımını sağlamak için flamanları ısıtmak, deşarjı başlatmak için gerekli olan başlama gerilimini sağlamak ve çalışma anında çalışma akımını doğru değerinde sınırlamaktır.



Flüoresan Lambalar

Işınım elde etme biçimi ısıl ışıma olan flüoresan lambalarda, ışık üre­timi iki aşamada ortaya çıkar. Birinci aşama, alçak basınçlı civa buharı ortamından, lambanın iç yüzeyine flüoresan madde sürülerek elektrik akımı geçirilmesi ile gerçekleştirilen “elektrik deşarj” olayı ile ışınım oluş­turulmasıdır. Flüoresan lambaların verimi, temelde lamba gücü arttık­ça artmaktadır. Ancak, aynı güçteki lambalar ele alındığında, verim de­ğişimi doğrudan doğruya flüorışıl tozun yapısına bağlı olmaktadır.

Işık kaynaklarının enerji tasarruflu üretilmesi doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucunda tüp şek­lindeki flüoresan lambalarda da büyük gelişmeler gerçekleştiril­miştir. 38 mm çaplı 20W, 40W, 65W’lık lambalar yerine, 26mm çaplı sırasıyla 18W, 36W ve 58W’lık flüoresan lambalar kullanıma su­nulmuştur. Lambaların çapları küçültülüp ışık akıları artırılmış, çok değişik renk sıcaklıklı ve renk ayırım özellikli lambalar üretilmeye başlanmıştır. Küçük çaplı lambalar daha ekonomiktir.





Kompakt Flüoresan Lambalar

Kompakt flüoresan lambalar ko­nutlar ve ofisler için uygun olup, akkor lambaları kompakt flüoresan aydınlatmaya dönüştürmek kolay­dır. Akkor lamba kullanılan hemen hemen her yerde kompakt flüore­san lambalar kullanılabilir. Örne­ğin 75W’lık akkor lamba yerine, 15W’lık bir kompakt flüoresan lamba kullanarak, aynı aydınlatma yüzde 80 daha az enerji tüketerek elde edilir.

Ülkemizde, bu lambalar, pahalı ol­ması nedeniyle gelişmiş ülkelere oranla yaygınlaşamamıştır. Verim­li lamba fiyatlarında oldukça fiyat farkı görülmektedir. Fakat toplam maliyetleri göz önüne aldığımızda, kompakt flüoresan lambaların kul­lanım ömrü süresince maliyetinin daha az olduğunu görülmektedir. İki faktör bunu doğrulamaktadır. Bunlardan birincisi kullanım öm­rünün akkor lambaya göre 8 kat uzun olması; ikincisi ise, akkor lambanın yüzde 20’si kadar enerji kullanmalarıdır.

Endüktif Balast ve Starter

Balastlar, flüoresan tüpleri ve kom­pakt flüoresan lambalara ilk çalış­ma komutunu verir ve çalıştırırlar. Flüoresan lambalar civa ve argon gazı ile doludurlar. Balasttan güç alan lambanın ucundaki elektrotlar, gazı iyonize etmek için elektrik de­şarjı meydana getirirler. Civa atom­ları normal enerji seviyesine geri dönerken, ültraviyole fotonlar ya­yarlar. Lambanın fosfor kaplaması fotonları, flüoresanları absorbe eder ve görünür ışık üretir.

Manyetik veya elektromanyetik olarak da adlandırılan endüktif balastlarda, bir demir cevheri et­rafında alüminyum veya bakır tel vardır. Bakır tel balastlar, alümin­yum olanlara göre yüzde 10 daha verimlidir. Manyetik balastlar, AC standart frekansta (50Hz) çalışırlar. Elektrik tüketicilerinin ekstra düşük kayıplı balastları kullanmaları tavsi­ye edilmektedir.

Endüktif balastla çalışan bir devreye 220V’luk şebeke ge­rilimi uygulandığı anda lamba yanmaya başlamaz. Tüpün tutuşma gerilimi 300V civarın­dadır. Bu yüzden lambanın ça­lışabilmesi için ek bir elemana ihtiyaç duyulur. Starter bu gö­revi yerine getiren otomatik bir anahtardır. İçi argon veya neon gazı ile doldurulmuş cam bir ba­lon içinde iki elektrotu bulunan silindir şeklinde bimetal şeritten oluşmuştur. Starterin uçlarına şebeke gerilimi uygulandığı zaman birbirine yakın bulunan starter elektronları arasında ışıl­tılı bir deşarj başlar. Bu sırada deşarj akımı artar ve elektronlar ısınıp birbirine değerler. Starte­rin kısa devre olması ile birlikte devreden flüorsan lambanın flamanlarını kızgın hale getiren yüksek bir akım geçer. Starter elektronlarının kapanması ile birlikte ark kesilir ve starterin elektrotları soğumaya başlar. Soğuyan elektrotlar açılarak, ilk hallerine dönerler. Starter devre­sinin açılması ile birlikte balastta endüklenen gerilimden dolayı lamba tutuşur. Eğer lamba yan­maz ise lamba yanana kadar bu işlem tekrarlanır. Deşarj bir kez başladıktan sora sönmez ve ba­last lamba gerilimini ve akımını belli bir seviyede tutar. Lamba­nın çalışma akımı flamanlardan aktığı için, flamanlar devamlı olarak sıcak kalıp elektron yay­maya devam ederler. Lambanın çalışma gerilimi starterin çalış­ma geriliminden daha küçük olduğundan starter açık devre olarak kalır.



Elektronik Balast

Elektronik balastlar, lambanın titre­me ve gürültüsünü azaltan endüktif balastlara göre daha yüksek fre­kansta çalışırlar. Elektronik balast­lar, endüktif balastlardan yüzde 25 daha az elektrik kullanırlar. Bir çok elektronik balastın lambayı kısma olanağı sağlaması ile daha fazla enerji tasarrufu mümkündür. Daha verimli aydınlatma sistemleri, daha az ısı üretirler. Elektronik balastla­rın, IEC 928 ve 929 uluslararası standartlar ile uyumlu ve yüksek güç faktörüne sahip olduğundan emin olunmalıdır.

Ekonomik olması nedeniyle yaygın olarak kullanılan flüorsan lambalar­da endüktif balast yerine elektronik balast kullanımı sonucu enerji ta­sarrufu sağlanmaktadır. Lamba sa­yısının çok fazla olduğu yerlerde, bu tasarruf küçümsenemeyecek kadar büyük olmaktadır. Endüktif balastlara göre daha pahalı olan elektronik balastların aşağıda be­lirtilen üstünlükleri vardır.

• Lambanın ve tüm aydınlatma sisteminin etkinlik faktörünü artırır.

• Işık titreşimini ve stroboskobik olayları önler.

• Startersiz olması nedeniyle 150V’dan daha düşük gerilim­lerde dahi lambanın ani ateş­lenmesini sağlar.

• Güç faktörünü yükseltir ve kompanzasyona gerek yoktur.

• Işık akısının istenilen oranda azaltılıp çoğaltılmasına imkan tanır.

• Sıcaklık yükselmesi az oldu­ğundan ısı kayıpları da azalır.

• Uğultu ve vızıltı gibi gürültüleri olmaz.

• Bir balastla iki lamba çalış­tırılabilir.

• Doğru gerilimle beslenebi­lirler.

Yukarıda belirtilen üstünlüklerin yanında yüksek oranda harmo­nik üretmesi gibi sakıncaları da bulunmaktadır. Birçok deşarj lambasının çalıştırılmasında akım-gerilim karakteristiklerinde negatif değerlere rastlanır. Lambanın ateş­lenmesi için 220V’dan daha büyük gerilimler gerekmektedir. Ateşleme gerilimi starter diye tanımlanan bobin üzerinden sağlanır.Yüksek sabit gerilime ulaştığı anda lamba ateşlenir. Balast ayrıca akım sınır­layıcı olarak görev yapar. Balastın endüktansı ile faz kayması oluşur.

Flüorsan lambalarda klasik ba­last (CB), endüktif düşük güçlü balast (LLB) ve elektronik balast­

ların kullanılmasıyla güç kaybı karşılaştırılması Şekil 1’de yapıl­maktadır. Elektronik balastların kullanılmasıyla alternatif akımda 25-40 Hz gibi yüksek frekanslar­da 220V/50Hz şebeke geriliminde güç kaybının yüzde 3-5 değer­lerinde olduğu gözlenmektedir. 58W gücündeki lamba yaklaşık olarak 50W gücündeki lambanın ışık akısını vermektedir.

Şekilden de görüldüğü gibi elekt­ronik balastların kullanılmasıyla klasik balastlara nazaran yüzde 23 enerji tasarrufu sağlanmıştır. İşletim maliyetinin düşük oluşu, kuruluş maliyetini kısa sürede karşılayacaktır.

Elektronik balastlar, her şeyden önce uzun ömür ve güvenilir bir iş­letime göre düşünülmelidir. Bu ele­manlar güvenli bir biçimde nominal değerlerin altında kullanılabilecek biçimde tasarlanmalıdır. Bu, geçici veya sürekli yüksek voltaj empülsi­yonları gibi olağanüstü durumlarda da güvenle çalışmaları açısından geçerlidir. Elektronik balastlardaki bağlantılarda, lambanın anormal çalışma koşullarında bile yapı ele­manlarına uygun olmayan yüklerin yüklenmesine izin verilmemelidir.

Bu çalışmada, elektronik balastla­rın kullanılması gerekliliğini ortaya koyan ekonomik ve ekolojik so­nuçların yanı sıra yüksek frekanslı ışığın insanların çalışmasına olumlu katkılar sağlayacağı da görülmektedir. Sürekli titreşimler, insanlar için bir yük olmaktadır. Bu özellikle Ekran başındaki çalış­malarda daha da önem kazanmak­tadır. Hızlı yorulma, konsantrasyon bozuklukları, metin çalışmalarında hatalar şeklinde sonuçlar meyda­na getirmektedir. Aydınlatma Mühendisi Prof. Dr. Christian Bar­tenbach’in bu konuda çalışmaları bulunmaktadır.

Geleneksel yöntemlerle çalışan lambalara karşın elektronik balast­lı flüoresan lambalar titreşimsiz bir ışık vermektedirler. Diğer ışık kay­naklarına göre daha ekonomiktir. Tablo 1’de flüoresan lambaların tasarım hesabı yapılmıştır.

Yüksek Frekanslı (HF) Elektronik Balastlı Aydınlatma Armatürleri Tasarımı

Topraklama

Özellikle belirtilmediği sürece, HF balastlarının 1. sınıf aydınlatma armatürüne (topraklama noktası mevcut) monte edildiği ve armatü­rün metal bir parçasına elektriksel olarak iyice bağlandığı varsayılır.

Metal gövde içine yerleştirilmiş balastlarda bu özellik, balastı topraklanmış taban levhasına bağlayan sabitleme vidasıyla sağlanır. Armatürü kaplayan boya veya lake üzerinden bir topraklama sağlamak için dişli kilitlemeli pullar kullanılır. Balastı tutan sabitleyici vi­daların çapı 4 mm olmalıdır. Plastik gövde içindeki balastlar konnektör aracılığıyla topraklanmalıdır...

Alıntıdır....
 
herkeze selamlar...

arkadaşlar konuyu çok güzel ayrıntıları ile ele almışsınız çok aydınlatıcı bilgiler hepinize teşekkür ediyorum.... fakat işin farklı bir boyutuda kafama takıldı. aydınlatmada görüşün önemli olduğu mekanlarda ben hep klasik (endüktif) balastlı sistemlere şahit oldum ve görüşün ve gölge düşümlerinin de Elektronik balastlı sisteme nazaran daha verimli olduğunu düşünüyorum... birçok kurumdada hala kullanılmalarının sebebinin bu olduğunu düşünüyorum(sadece şekil farkından doğan ayrıcalık(üstünlük))... peki bizim klasik floresan tüplerini endüktif yerine elektronik balastla kullanma gibi bir lüksümüz yokmu? veya varsada matematiksel değerler açısından gene aynı yeremi gelmiş oluruz?

şimdiden teşekkürler... kolay gelsin....
 
gerçekten güzel bir paylaşım.
benim bir sorunum var ümit ediyorumki bu sorunu burada sizlerin katkılarıyla çözeceğiz.
çalıştığım markette 4*18 armatürlerin mekanik balastlarını Elektronik balastlarla değiştirdim,fakat jeneratör devreye girdiğinde lambaların titrediğini gördüm bu sorunu nasıl aşabilirim.bu titremeleri ortadan nasıl kaldırırım şimdiden teşekkür ederim saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,991
Kullanıcılar
452,753
Son üye
Emrecannnn

Yeni konular

Geri
Üst