Elektronik devre takibi ve arıza bulma hk?

Bazen garip arızalar gelebilir. örnek kahvede televizyonda görüntü yok. Sorun sigara dumanından Ekran zift kaplanmış. :D Bir Elektronik cihazın belirli bir bölümü çalışmıyo. Sorunlu olan kata enerji geliyomu kontrol et. O bölümde büyük entegre varmı oraya yoğunlaş. entegre gereken görevleri yerine getiriyormu. güç katlarında mosfet leri kontrol et entegrelerin data sheet lerini internetten kontrol et.
 
bence şu metodda kullanılabilir=kaynağına dönmeyen Elektrik iş yapmaz..
devreyi tıpkı domino taşlarına benzeterek düşünebilirsin.nasılki taşlardan birisi yerinde değilse onaktada yıkılma işi durur Elektronik devredede sıralı parçalardan birisi arızalı ise onoktada problem başlar.
ilk önce çalışmayan nedir oradan başlayıp onu kontrol eden elemanları şebekeye kadar sırasıyla kontrol ederek problemi giderebilirsin.tabiyki bütün kontrolleri ölçü aleti kullanarak yapmalısın elektronik malzemeleri devreden sökerek ölçmelisin yoksa yanıltacaktır.
 
her Elektronik kartın devre şemasını bulmak mümkün değil. bazı bilgiler tecrübeylede sabit ve akıllı bir insan için hiç bir şey şart değildir. şema olsun arızayı cihaz tespit etsin o halde beyin bunun neresinde ? gözlekendini belli eden arızalar vardır , sesle kendisini belli eden arızalar vardır, kokuylada kendisini belli eden arızalar vardır. ölçü aletini alır bismillah der işe koyulursun :) şema olsa dahada iyi olur tabiki ama olmazsa olmaz değildir.
 
arkadaşalr öyle diyorsunuzda peki bu nasıl ölçecen ve ölçülerin nasıl olması gerekecekki arıza olup olmadığını bilecen........bunuda söyler seniz iyi olur daha daha aydınlanmış olur......
 
Bu konuda arızayı bulmayı kolaylaştıran bir cihaz önereyim. Bu cihazda dokunulan noktanın devre şeması ve değerleri de görünüyor.

ARTOS7F1 Elektronik Kart Arıza Tespit Cihazı ve PC Osiloskop
 
ARTOS7F1 Elektronik Kart Arıza Tespit Cihazı ve PC Osiloskop cihazını aldım belli noktadan sonra yapamadığım yerlerde bu cihaz bana çok yardımcı oldu.Gayette memnunu tavsiye ederim.
 
samet748 ARTOS7F1 cihazını aldığını ve kullandığını yazmışsın bende V/I test cihazı arıyorum bu işte birkaç seneliğim yani yeni sayılırım bu cihaz nasıl iş görür mü yoksa daha kapsamlı bişey mi bakmak lazım tavsiyen nedir??
bende bursadayım
 
Slm stetner123 öncelikle ne tür kart onarımları yapıyorsun? Bu cihaz 2000-5000 $ arası satılan cihazlarla aynı özellikte ve osilaskop kısmıda var sinyal çıkışıta yapmakta.Ben daha önce polar3000 serisi kullanmıstım bu dahada ıyı geldı ve şöyle bır durum var saglam kartı pc ye kayıt edıyorsun aynı karttan geldiği zaman o bilgileri çagırıp karşılaştırma yapıyorsun.Ben 10v olanı aldım her zaman yuksek olan ıyıdır:D sanada onu tavsıye edıyorum.
 
@samet
senin tarafından artıları ve eksilerini daha ayrıntılı belirtebilirmisin acaba?? 2 kartı (bozuk ve sağlam) aynı anda kontrol edebiliyormuyuz bu alet ile yoksa sağlamı hafızaya alıp sonra bozuk olanla mı karşılaştırabiliyoruz, tekstil makina kartları tamiri yapıyorum genelde otomatik konfeksiyon makinalarının
birde mesela normalde tespit edemediğin ama bu alet yardımıyla bulduğun arıza çeşitlerini örnek verebilimisin
 
Bende tekstil makinası kartları tamir ediyorum.Tabiki cihaz tek başına iş yapmıyor malzemeleri tanıman bilmen lazım eline kart geldi önce bir bakarsın ,tanımadıgın malzeme varsa datasheet bulup incelersin sonra işe koyulursun.Sağlam kart geldi birde bozuk sağlam olanı kanal 1 bozuk olan kanal 2 ile kontrol ediliyor.Arızaya beslemeden başlanıyor tabiki hep besleme mi degil uğraştıkça tercübe kazandıkça herşey ardı ardına geliyor.Seninde bildiğin gibi Elektronik kartlarda kondansatör bozulması çok olur eline gelen bir kartta kondansatörleri değişmek arızanın 0 de P olmuş demektir.Ne kadar ölçü aleti ile kondansatörü ölçersen ölç saglam bozuk zor ayırt edersin ikisede 47uF fakat birinin direnci değişmiştir işte bu anda bu cihaz devereye girerek net bir şekilde cihazın yataya açı yaptıgını görmektesin veya digital entegre pinleri gnd ile vcc aralarında ters diyotlar bulunur ölçü aleti ile bunu tam göremezsin evet ters diyot vardır fakat besleme tarafı diyot saglam karta göre açı yapmış direnç gösterir her elemanıda karttan söküp takamıyorsun boşu boşuna zaman kaybı oluyor bu tür arızlarda cihaz kendini göstermekte, en güzelide probu dokundurdugun nokta ile eksi arasındaki devreyi sana çiziyor örnegin bir kondansatöre pareler baglı bir direnç var bunu net bir şekilde görmektesin fakat sağlam kartta bu yoksa ya direnç açık devredir yada soğuk lehim vardır bu gibi arızalarla çok karşılaştım.Kondansatör kalite kontrolu yapmakta,mosfet transistör ,igbt testleri yapmakta tetiklemli olarak. Mosfeti n veya p tipi mi diye tanımıyorsun probları mosfete bağlıyorsun gate drain source olarak cihaz tetikleyip o mosfetin hem şemasını çiziyor ve n veya p kanallı mosfet oldugunı yazıyor sana tavsiyem bu cihazı kesinlikle almanı istiyorum cep telefonu kadar büyüklükte olup isteiğin yere götürebilirsin.Pc arayüz prgramı türkçe olup kullanımı gayet basittir.Otamatik seçim yaparak cihaz kendisi o nakta göre akım ve frekans seçimi yapabiliyor osilakop bölümünde analog voltaj ve kare pals çıkışı özelligide bulunuyor..Sanırım bu bilgiler yeterlidir.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst