Sihirli kelimen ''reflektörlü sensör'',
Karşılıklı Tip Fotoelektrik Sensörler
Basit bir karşılıklı ışıma, ışık yayan bir kaynak ve bu kaynağın yaydığı ışığı algılayan (ışığa duyarlı) bir elektronik devreden (fotodedektör) oluşur.
Fotoelektrik sensörün alıcı ve verici kısımları arasında bir cisim olup olmadığı şu şekilde anlaşılır. Eğer ışık hüzmesi fotodedektörün (alıcı kısım) üzerine rahat bir şekilde ışıyabiliyorsa çıkışlar OFF şekilde kalır. Alıcıya ışığın ulaşması engellendiğinde yani araya bir nesne girdiğinde değişiklik hissedilir ve çıkışlar ON pozisyonuna geçer. Karşılıklı tip fotoelektrik sensörler cisimleri kontrol etmenin en basit ve en ucuz yöntemidir. Ayrıca çok geniş algılama mesafeleri vardır.
Reflektörlü Tip Fotoelektrik Sensörler
Bu sistemde alıcı ve verici cismin aynı tarafına konulmuştur. Fakat cismin diğer tarafına gelen ışını yansıtması için bir yansıtıcı yerleştirilmiştir. Eğer gönderilen ışık ışını kırılırsa bir cisim algılandı demektir aynen karşılıklı tip sensörlerde olduğu gibi.
Reflektörlü tip fotoelektrik sensörler karşılıklı tip fotoelektrik sensörlerle aynı amaçlı kullanılabilir ama farklı olan yönleri de vardır. Şöyle ki:
Reflektörlü tip sensörlerin algılama mesafeleri karşılıklı tip sensörlere göre daha kısadır.
Reflektörlü tip sensörler yarısaydam cisimleri de algılayabilir. Bunun sebebi, ışık ışınının reflektöre gidip geri gelirken iki kez cismi görmesidir.
Reflektörlü tip fotoelektrik sensörler parlak yüzeylerin ya da ayna yüzeylerin algılanmasında çok uygun değildir. Çünkü ışık ışını parlak yüzeyden geri yansıyabilir ve bu sensör yansımanın reflektörden olmuş gibi işlem yapar. Bu aynı zaman da beyaz yüzeyler içinde geçerlidir.
Cisimden Yansımalı Tip Fotoelektrik Sensörler
Cisimden yansımalı tip fotoelektrik sensörlerde yansıtıcıdan ayrılan ışık ışınları cisimden yansıyarak geri gelir. Alıcı ve verici cismin aynı tarafındadır.
Cisimden yansımalı fotoelektrik sensörlerin karşılıklı tip ve reflektörlü sensörlere göre avantajları aşağıda ki gibidir:
Sadece bir noktada kablolama ihtiyacı vardır.
Montajı yapılırken bir reflektöre ihtiyacı olmadığı için yerleştirmesi zor değildir.
Cisimden yansımalı fotoelektrik sensörlerin karşılıklı tip ve reflektörlü sensörlere göre dezavantajları aşağıda ki gibidir: Algılama mesafeleri çok kısadır.
Açık renkli ya da parlak bir cisim geldiğinde algılamada bir hata olabilir.
Cisimden yansımalı fotoelektrik sensörler her zaman en ucuz çözümdür.
Özel Tip Fotoelektrik Sensörler
Işık perdeleri (güvenlik amaçlı), lazer sensörler, üç ışınlı trigonometrik alan yansımalı sensörler, analog çıkışlı sensörler özel amaçlı sensörlere örnektir
Alıntıdır (mekatronikmuhendisligi)