Encoderli Asenkron motor ve pozisyonlama

memethemyn

Üye
Katılım
14 Nis 2007
Mesajlar
58
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar Merhaba..

Bazı uygulamalarda (mesela ileri geri giden tablalar veya vinç benzeri...) hareketli sistemin daha kararlı olması için fatek plc yi nasıl kullanabilirim..

Mesela; sabit bir işi yapan bir vinç olsun. vinç malzemeyi aldıktan sonra götüreceği mesafe 5 metre olsun. bu durumda benim yapmak istediğim şey motorun o 5 metrenin başında yavaş sonra belirlenen hızda gitmesi ve sona doğru yaklaştıkça yavaşması.. bunun için servo motor ve sürücüsü maliyetli olduğundan enkoderli bir asenkronn motor + sürücü kullanmayı düşünüyorum fakat dediğim şekilde bir hareketi plc nin hangi komutlarını kullanarak yapabilirim..

Umarım derdimi anlatabilmişimdir :(

Şimdiden Teşekkürler..
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
bu tasarım için sürücü ve sensör,limit kullanırsan çalışır.her sensör gördüğünde sürücüye pals göndererek hızını sürücüyle ayarlarsın
 
Zaten limitlerde sensör kullanıcam fakat onun dışında sensör kullanmak istemiyorum.. ama enkoderli motor ve abb sürücü kullanılacak plc de transistör çıkışlı olacak.. Tam olarak anlatmak istediğim aslında CNC lerde olan sisteme çok yakın ama işte servo kullanmadan :(
 
bence mümkün. Vincin hareket eden bir kısmına enkoder konulur. Bu enkoder bir sayıcıyla metreye dönüştürülür. Hızlanma ve yavaşlama içinde ç,ft setli sayıcı kullanman gerek.
şimdiden kolay gelsin
 
Sayıcı kullandım daha önce benzer bi sistemde ama pek verim alamdım çünkü kullanıcının 2 set değerini de mantıklı biçimde değiştirmesi gerekiyo aksi taktirde son turlarda motor yavaşlamayıp ataletiyle birlikte gitmesi gereken yerden uzağa gidiyordu :(

O yüzden sistemi sayıcı değilde PLC üzerine kurmak istiyorum..
 
Sayıcı kullandım daha önce benzer bi sistemde ama pek verim alamdım çünkü kullanıcının 2 set değerini de mantıklı biçimde değiştirmesi gerekiyo aksi taktirde son turlarda motor yavaşlamayıp ataletiyle birlikte gitmesi gereken yerden uzağa gidiyordu :(

O yüzden sistemi sayıcı değilde PLC üzerine kurmak istiyorum..

bu söylediğin yapılır..ama uğraştırır..buna benzer bir uygulamada yapmıştım ben..yaklaşık 120cm uzunluğundaki bir mile bağlı ağırlı kaldırıp indiren bir sestemdi bu..ve encoderden gelen sinyalle dur dediğimde hemen durmuyor ve artıp pulsler oluşuyordu..hızlanma yavaşlama noktalarına sensörler bağlasan daha kolay olur gibi geliyor.
 
Hocam yapacağınız işlemde 5 metre gidicekse son 20cm veya sizin belirlediğiniz bir mesafede sürücünün hz'ni düşürmeyi deneyin. Bunun içinde sürücülerde bulunan sabit frekansları kullanabilirsiniz.
Örneğin 4.50 mt boyunca 30 hz'de gidiyorsa sonra 0,50 mt kala hızınızı 10hz'e düşürün veya tekrar sizin belirlediğiniz bir hz'e düşürün. Tam randımanı aldıgınızda ozaman kaçma olmayabilir.
 
Arkadaşlar önerilen çözümler aşağı yukarı birbirinin aynı, Tek sorun yavaşlamaya veya hızlanmaya başlama noktası, bu konuda en çok önerilen limit swich, peki ya gidilecek mesafe değişiyorsa ne yapacaksınız.
Bence önce örneğin bir metrede encoder kaç pals gönderiyor o tespit edilir. (Örn. 10.000 olsun.)
Sonra bir Op panelden gidilecek mesafe girilir (Örn. 5 mt. olsun). Program içinde bu değer 10.000 ile çarpılarak 50.000' e dönüştürülür.
Şimdi bu 50.000 vinç varış noktasına ulaştığında sayıcının alacağı değerdir.
Gelelim yavaşlamaya; Vinçin ataletine bağlı olarak oran belirleriz. Mesela varış noktasına 0.5 mt. kala yavaşlaması yeterliyse, %10 alırız. Bunu programımızda işleyerek gitmek istediğimiz her nokta için uygulayabiliriz. Yani programımızda derizki; gidilecek mesafenin %10'u kaldığında yavaşlamaya başla, Tabiki bunu sürcü vasıtasıyla yapacağız.
Eğer %'lik olarak uğraşmam Sabit olarak son 0,5 mt.'de yavaşlasın derseniz. Ekrandan girdiğimiz gidilecek mesafeden 0.5 metreye karşılık gelen 5.000'i çıkarırız. Ve sayıcı değeri çıkarma sonucu bulduğumuz değere geldiğinde yavaşlamaya geçeriz.
Örnek: 4,5 mt. gideceksek...
4,5*10.000=45.000 (Varış noktasında sayıcının alacağı değer)
45.000-5.000=40.000 (Sayıcı bu değere ulaştığında yavaşlamaya başlayacak)
Ve tabiki sayıcı ilk 5.000'e varıncaya kadar yumuşak kalkış yapacak. Eğer isterseniz. Kalkış süresini farklı bir değerde seçebilirsiniz...
Uzun oldu ama Umarım faydası olur...:)... SAYGILAR..........
 
istersen gelıp cozelım beraber yapalım fazla zor bır uygulama degil tam ne istedıgını bana meil at programı fatek plc de yazıp san onderıyım
 

Forum istatistikleri

Konular
128,887
Mesajlar
921,362
Kullanıcılar
451,031
Son üye
selim0112

Yeni konular

Geri
Üst