Endüktif Reaktif Sorununa Tüm Arkadaşlarla El Ele

Bu endüktif konusuna 2 yönlü bakabiliriz.
A-)Sistem hem endüktif hem kapasitif reaktif yazıyordur.Bu duruma göre
1-- Kompanzasyon için bağlanan trifaze kondansatörlerin FAZlara dağılımı uygun seçilmemiştir.Örneğin; tesisin fazlardaki ihtiyaçları R fazında =4 kvar,, S fazında 6 kvar,, T fazında= 5 kvar ise sistemdede 15 kvar kondansatör gurubu varsa ve de monofazlı kondansatör yok ise 15 kvar ı çeker.Neticede Elektronik sayaç R fazında (15/3=5,,,5-4=1 kvar kapasitif,,, S fazında 6-5=1 kvar endüktif,,, T fazında ise 5-5=0 hiç yazmayacaktır.)Bu özel durum meslektaşlarımın dikkatini sayacın bu gibi durumlarda hem endüktif hem kapasitif yazabileceği konusuna çekmek verilmiştir.
2--Tesis banka,hükümet konağı gibi ups lerin olduğu ve mesai dışında ups lerin kapasitif reaktif çektiği yerlerdir.Kapasitif yükler için tedbir alınmamışsa (kapasitifi yok etmek için endüktif reaktans bağlanmamışsa) vede mesai saatleri için uygun kondandsatör konmamışsa yine hem endüktif hemde kaapasitif reaktif enrji çeker.
3--Tesiste uzunca alçak gerilim yeraltı kabloları nvarsa yukarıda anlatıldığı gibi nedenlerle hem endüktif hemde kapasitif yazabilir.
B--)Tesis endüktif reaktif enerji yazıyorsa
1-- Tesis 500 kva nın üzerinde ve yüksek gerilim tarafından ölçü yapılan bir sistemdir.Trafonun endüktif iç kayıplarını karşılamak için konulan kondansatör küçük seçilmiştir.Sadece yaz aylarında çalışan bir oteldir.Y6ük sıfıra yakın olunca yüksek gerilim elektronik sayacı endüktif reaktif yazar
2--Tesise konulan kondansatörlerin tümü devreye girdiği halde sistemin endüktif reaktif ihtiyacını karşılayamıyordur.Ve neticede sayaç endüktif yazar.
3--Reaktif güç rölesinin konasatör kontaktör bobilerini besleyen çıkışı arızalanmıştır.Kondansatör kontaktörleri çekmediği için endüktif reaktif cezaya girer.
4--Sistemde harmonik vardır.Siz cosfi=1 yapacak şekilde lompanzasyın yapsanız dahi güç faktörü harmonik bozulmanın yüzdesine bağlı olarak (sayaç tarafından %95 gibi algılanır)Yine endüktif cezaya girersiniz.
5__Akım trafonu dan geçen akım reaktif güç rölenizden algılanamayacak küçüklüktedir.Röleniz algılayamadığı için kondansatörler devreye girmez ve yine endüktif cezaya girersiniz.
6---Kondansatörleriniz ihtiyarlamıştır.Yine röleniz VARKOMBİ12 gibi devamlı olarak kondansatör güçlerini öğrenen ve kondansatörlerin son durumunu gösteren röle değilse,kondansatörlerinizin ihtiyarladığını farketmeyeceğiniz için YİNR endüktif cezaya girersiniz.
saygılarımla

sayın meslektaşlarım
Daha önce bir yazımda değinmiştim
Kondansatörler normal kontaktörlerle yol alılarken nominal akımlarının 5 misli akım çekerler
Kondansatörlerde kullanılan kontaktörler (kondansatör kontaktörü değilse) kondansatörün nominal akımını 1,43 katı kadar seçilmelidir
saygılarımla

--------

Ardı ardına mesaj yazmak yerine, mesajınızın bulunduğu kısımdan düzenle butonunu kullanarak mesajınızı düzenleyebilirsiniz. Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Düzenleme: Roboelektronik
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
haklısın roboelektrik.harmonikler yüzünden başımız beladaydı.400 Vkondansatörlerimizin büyük çoğunluğu hasar gördü.6000 V luk kondansatörlerimizinde yine bir çoğu zarar gördü.bizde ilk müdahale olarak kapasitörlerin çalışma gerilimlerini yüksek seçerek ayarlama yapmaya çalıştık ve bunda büyük oranda başarılı olduk.400 V luk kondansatöryerine 44o-460 v, 6000 -7200 v luk kondansatörler seçtik.bundada başarılı olduk.zira şunu gözardı elmemek gerekir,kondansatörün çalışma gerilimini artırdıkça kapasitif gücü düşmektedir.seçimi yaparken bu durmu mutlaka gözden geçirin.hatam varsa düzeltin lütfen
 
....zira şunu gözardı elmemek gerekir,kondansatörün çalışma gerilimini artırdıkça kapasitif gücü düşmektedir.seçimi yaparken bu durmu mutlaka gözden geçirin.hatam varsa düzeltin lütfen

Etiketindeki gerilim değerinin altında çalıştırılınca gücü azalır dersek tam doğru olur.
 
arkadaşlar tesisden dengesiz akım cekilmesi bu gibi durumlarda akım trafosun oldugu fazdan degil diger fazda akım geçilrse role devre kondasator almaz
cozum ya fazları dengelemek yada 3 fazlı akım trafolu role kullanmak.
 
bizim şantiyede kullandığımız çoğu kondansatörün kontaktör kontakları eriyor kompanzasyon kontaktörü olmasına rağmen orjinal olduğuna garanti veremem ama kontaktörlerde federal ve rtr malı inanın şimdiye kadar 15 tane değimişizdir

kontaktörlerin kendi üzerinde 380-415 v arası 20 kvar taşıyabileceği belirtilmiş ama genelde kontakları eriyor
 
Sn. ssektorss

* Sistemizne harmonikler mevcut ise, kondansatörler şebeke geriliminin üstünde bir gerilim çekebilir, bu aşırı gerilimden veya aşırı akımdan dolayı kompanzasyon kontaktörleriniz yanmış olabilir.

* Orjinalliğinden emin olduğunuz bir markanın kompanzasyon kontaktörünü deneyip, problemin şebekeden mi, yoksa kontaktörlerinizden mi olduğunu anlayabilirsiniz.

* Kompanzasyon kontaktörlernizin akım sınırlayıcı direnci yanlış seçilmiş olabilir.

* Kondansatörlerinize uygun, kompanzasyon kontaktörü seçtiğinizden emin olunuz.
 
arkadaşlar aranıza yeni katıldım ve ilk bu mesaj dikkatimi çekti
gerçekten güzel bir konuymuş zerria arkadaşımıza binlece teşekkürler böyle yararlı bir konuyu başlattığı için çünkü bu konu kompanzasyonla uğraşan herkese lazım
özellikle kompanzasyon takibi yapan arkadaşlar karşılaştıları indüktif reaktif sebeb ve çözümlerini paylaşırlarsa gerçekten değeri biçilmez bir konu olur
 
arkadaşlar: çalışmış olduğum işletmede iş yoğunluğu azaldığı için reaktif problemleri yaşamaya başladım. geçen ay kapasitifi düşürmeye çalışırken, bu ay indüktif sorunu yaşıyorum. gündüz ind: 12 cap:8 iken gece sadece aydınlatmalar yanıdığı için ind: 65 cap: 0-1 gibi yüzde veriyor. ne yapabiliriz.
kompanzasyon düşük güçlere duyarsızmı kalıyor. gece hiç bir grup devreye girmiyor. cos:1,00 olarak ayarlı durumda
 
arkadaşlar: çalışmış olduğum işletmede iş yoğunluğu azaldığı için reaktif problemleri yaşamaya başladım. geçen ay kapasitifi düşürmeye çalışırken, bu ay indüktif sorunu yaşıyorum. gündüz ind: 12 cap:8 iken gece sadece aydınlatmalar yanıdığı için ind: 65 cap: 0-1 gibi yüzde veriyor. ne yapabiliriz.
kompanzasyon düşük güçlere duyarsızmı kalıyor. gece hiç bir grup devreye girmiyor. cos:1,00 olarak ayarlı durumda


* Cosfi ayarınız 1'e sabit bir şekilde kalmalı.

* Kompanzasyon sisteminiz, oranlarınızdan da belli olduğu gibi gündüz vakti için iyi. Gece sadece aydınlatmalarınız çalıştığı için dolayısıyla devrede az miktarda yük olacaktır. Röleniz hiç devreye kondansatör almamasının sebebi büyük ihtimal şu sebepten dolayıdır;

- Devrede endüktif yük olduğunda röle, devreye kondansatör alır ve bakar, baktığında bu sefer devre kapasitife geçmiştir, kondansatörün gücü fazla gelmiştir, kondansatörü bırakır. Dolayısıyla devre endüktif durumda kalır.

* Farklı bir noktaya değinmeyeceğim, çünkü var olan kompanzasyon sisteminiz çalışır durumdayken oranlarınız gayet iyi. Yapmanız gereken aydınlatmada faz dengesizliği var ise, her fazın yoğunluğuna göre birer monofaze kondansatör yerleştirip işi çözmenizdir. Eğer fazlar arası dengesizlik yok ise aydınlatma için, aydınlatma yükü kadar düşük güçte trifaze kondansatörle sorunu çözebilirsiniz.

* Diğer 2. bir çözüm ise, gece sadece aydınlatma yükleriniz olduğu için, gece var olan kompanzsyon sistemini durdurup, sadece aydınlartmalar için gerekli toplam kondansatör gücünü şebekeye paralel bağlayarak da çözebilirsiniz. Hem düzgün var olan çalışan kompanzasyon sisteminize dokunmamış olursunuz.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,802
Mesajlar
930,226
Kullanıcılar
452,605
Son üye
mehmet-azaplar

Yeni konular

Geri
Üst