sorum şu ki bir nükleer reaktörden su ile değilde daha kolay bir şekilde elektrik üretilebilirmi ? fakat soruyu biraz değiştirmek istiyorum,reaktörde açığa çıkan eV reaktörün dışına yapılan dışı yalıtkan içi iletken bir duvar veya kablo benzeri bir sey ile taşınabilirmi belki birilerinin daha iyi fikride vardır...yani aslında küçük tipik bir nükleer santral planlaması nedir nasıl olabilir nasıl yapılabilir ??
Nükleer ile elde edilen ısıyı en kolay ve bence en verimli şekilde işe dönüştüren teknoloji "Stirling Engine" dir. Enerji verimliliği %93 'tür ısıyı en verimli şekilde mekanik enerjiye dönüştürür. Alternatörlerin verimi de yine %100 'e yakın değerlerde olduğundan elektriğe en verimli şekilde ulaşmış oluruz. Buhar türbinlerinin en son üretilenleri verimleri %60' lardadır.
(Not (düzeltme): Strirling motorunun enerji verimliliği %93 değil %100' e çok yakın bir değermiş sonradan öğrendim.)
"
Stirling motoru,
sıcak hava motoru olarak da bilinir.
Dıştan yanmalı motorlu bir ısı makinesi tipidir.
Isı değişimi prosesi, ısının mekanik harekete dönüşümünün ideal verime yakın olmasına izin verir. (
Carnot çevriminin pratik olarak uygulanması ile)
İspanya'da Güneş enerji sistemlerinde parabolik ayna odağında, solar ısıdan Stirling motoruyla elektrik enerjisi üretimi
Plataforma Solar de Almería.
1816 yılında İskoç rahip
Reverent Robert Stirling tarafından icat edilmiştir. Motoru geliştirme işini daha sonra mühendis olan kardeşi James Stirling devam ettirmiştir. Mucitler, zamanın
buhar makinelerine güvenilir bir alternatif oluşturmayı öngörmüştür. Buhar makinelerinin kazanları sık sık yetersiz malzeme kullanımı ve buharın yüksek basıncı nedeniyle patlıyordu. Stirling motorları sıcaklık farkını doğrudan harekete dönüştürecekti.
"
https://tr.wikipedia.org/wiki/Stirling_motoru
Belki burada sürtünme ile kaybedilen %7'lik verim geri kazanılabilrse daha da verimli olabilir. Bunun için piezo elektrik en doğru yöntem olacaktır. Ancak şöyle ilginç bir durum var. Bu sisteme piezo elektrik üreteçleri eklenince oluşan osilasyonla elde edilen elektriğin %7'lik paydan çok daha fazla olduğu görülmüş.
Şimdi devridaim mi yapmış olduk elbette hayır. Isıyı elde etmek için nükleer yakıt kullanmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla bunu yapamayız.
Ancak bir dakika ısıyı en verimli şekilde mekanik enerjiye dönüştürmeyi öğrendik. Eğer mekanik enerjiyi de tekrar ısıya dönüştürebileceğimiz bir yöntem olsaydı belki nükleeri devreden çıkarıp bu yöntemi kullanarak elde edebilirdik.
"Free Heating" daha önce duydunuz mu bilmiyorum. Mıknatısları kullanarak ısı elde etmeyi başardılar. Çok bilinmese de yakın gelecekte kullanılacağını düşünüyorum. Buna Free denmesinin nedeni ise çok ilginç mekanik enerji beklediğimizden daha fazla ısı üretiyor. Denklemlerden daha fazlasını...
Sıcak daha da sıcak olacak küresel ısınmaya bir çare bulunmalı...