şebeke ile "paralel mod" da çalışırken gerilimin frekansın faz açıların şebeke ne ise seninki de odur. şebeke gerilim 31,5 kv ise sen bunu 32 kv yapamazsın reaktifin artar, veya 51 hz yapamazsın ha keza faz açılarını da. eğer ki şebekenin o anki faz açıları 122-118-120 dereceler ise sen bunu 120-120-120 yapamazsın. ama santral tarafını yani çıkış trafonun yıldız noktasını toprağa verirsen yıldız noktasının potansiyelini 0 yapmaya çalışırsın ama şebeke 0 değilse seninki de o kadar sıfırdan kayacaktır ve toprağa akım geçirerek bir enerji kaybı yaşarsın trafonu ısıtırsın. şebekedeki açı kayması ne ise aynısı senin trafonda dolayısıyla alternatöründe de o olmalıdır. diye düşünüyorum ben. Daha önce çalışmış olduğum bir santralde (ki projesi alman siemens tarafından yapılmıştı) şebeke ile "paralel mod" da çalışırken step-up trafosunun ve alternatörlerin yıldız noktalarının toprak direnci ayırıcıları "açık" konumda ; ta ki ne zaman tedaş kesicileri açarsa santral "ada mod"a geçerse otomatik olarak yıldız noktası toprak ayırıcıları"kapalı" konuma geçiyordu. ve yine çalışmış olduğum başka bir santralde ise "ada mod" da idi yani ulusal şebeke yoktu bir çimento fabrikası besleniyordu(4x18MW) orada yıldız noktaları topraklı idi ama sadece bir alternatör toprağa bağlı diğerlerinin ayırıcıları açık yani ilk devreye aldığın alternatör topraklı sonrakiler ona senkron oldukları için onlar topraklanmıyor ta ki ne zaman topraklı olan alternatör devreden çıkarsa diğer alternatörlerin bir tanesi yıldızı toprak kapanıyordu...
bilgilenmek isteyenler yararlansınlar istedim farklı bir bilgisi olan varsa veya bu yanlışsa açıklamalı bi şekilde paylaşırlarsa arkadaşlar sevinirim... saygılarımla