Enerji Tasarruf Sistemleri

Katılım
22 Mar 2007
Mesajlar
289
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba arkadaşlar

Sizleri bu konuda aydınlatmak istiyorum belki bilenleriniz vardır olsun bilgi paylaştıkca güzelleşir ve büyür.Ben bir çok gelişmiş firmaları gezdim ve gördüm artık her firma maliyet düşümüne gidiyor onun için şirketinizde tasaruf önlemlerine dikkat etmek için bu maddeleri uygulayın

1-Aydınlatmalarda için tasaruf ampulü kullanın
2-Gece üretim olmadığında şirketinizde boşta çalışan (lambaları ,komprasörleri,fanları,ısıtmaları vb )kapalı tutun
3- kompanzasyon panolarınızı sık sık kontrol ediniz mümkün olduğunca coq 0.1 lerde tutun sınırdan ne kadar aşağıda tutarsanız o kadar fatura farkınız olacak göreceksiniz ben bunları yaşadım
4- faturalarınızın değerlerini sadece tedaş hesaplamasın sizde hesaplayın akım trafosu çarpanlarını dikkate alın
5-yüksek güçlü fanlarınız veya komprasörleriniz varsa enerji tasarufu olmasını istiyorsanız hesaplayarak onlarlardan 5 sn sonra devreye girecek kondanstör grubu ilave edin (kompanzasyondan ayrı)
6- Her makinenize ayrı ayrı manofaze Elektrik saati bağlayın neden manofaze ?trifaze olana göre daha ucuz size hangi makinanızın ne kadar elektrik harcadığını bulun ona göre kayıplarınızı hesaplayın günlük olarak
7-Hava su kaçaklarınıza dikkat ediniz her makinanıza su saati ilave edin bunları günlük kontrolünü yapın
8- Almanız gereken her malzemeyi satınalmaya bırakmayın sizde fiyat araştırın çünkü sizin işinize yarayacak uygun malzemeyi satınalma bilmez o aynısını arar sizde ararsanınız hem zamandan kazanırsınız hem daha ucuzunu bulursunuz ve piyası görür ona göre harcama yaparsınız

Siz şimdilik en az bu kadarını yapsanız ay sonu maliyetinize bakın neler göreceksiniz hepinize kolay gelsin
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
hep duyuyorum bu tasarruflu ampul olayını, ama geçenlerde bir alışveriş merkezine gidip Elektrik reyonuna uğradığımda her tarafta tasarruflu olduğu söylenen ampullerle karşılaştım. İnsan ister istemez şüphe duyabiliyor. Rica etsem bu tasarruflu ampuller hakkında biraz daha detaylı bilgi verebilir misiniz?
 
Kompanzasyon sistemlerinden amaç indüktiften kaynaklanan Ir akım bileşenine zıt istikamette Ic kapasitif akım bileşenini ekleyerek Is görünür akım bileşenini azaltmış oluyoruz.Sayaç firmalarının çoğuna defalarca sordum.Aktif gücü Is ye (akımın görünür bileşeni) göre mi? Yoksa Ia'ya (akımın aktif bleşeni) göre mi hesaplıyor diye sorduğumda aldığım cevap Ia ya göre olmuştur.Şimdi konuyu artışmaya açıyorum,değerli arkadaşlar.Buna göre;
1..Kompanzasyon sistemleri akımın aktif bileşenini değiştirmediğinden Elektrik faturasında azalma yapmaz.Aktif güç eskiden ne geliyorsa (kullanım miktarı aynı kalmak şartıyla) yine aynısı gelir.
2..Kompanzasyon sistemleri Is görünür akımı değiştirdiğinden kablo hattı,motor ve pano sistemlerinde ısınma kaybını azaltarak amortisman faktörünü düşürür,işletmede ki mevcut kablo kesitlerinden bir miktar daha artı güç iletebilme imkanına kavuşmuş oluruz.(Dalgıç pompa motorunu bu şekilde kurtarmış idim)
3..Her şeyden önemlisi kompanzasyon sistemlerini kanuni olarak yapma zorunluluğumuz olduğundan ay sonunda reaktif güç cezası ödemekten kurtulmuş oluruz.
4..Sistemimizde Elektronik cihazlar(ups,hız-kontrol,plc v.b.) fazla ise mutlaka harmonik ölçümü yaptırın.Harmonik var ise kaçıncı harmoik olduğunu tespit edip mevcut kompanzasyon sistemine buna uygun self bobin ilave edin.
 
Rinal kardeş Elektrik saatleri akımı okur doğrudur. fakat akımın formülünüde bilirsin,akım nedir nelere bağlı hesaplanır.neden 3 adet sayaç kulanıldığını sorgulayalım.Ben çalıştığım firmada 5 adet 450kw fan var bunların hepsine güçlerine yakın kondanstör gurupları ilave ettim (kompanzasyon harici)bunlar fanlar tam devirini aldıktan sonra 5 sn sonra devreye girdiler ve bu büyük güçte tam bir gün teste tabi tuttum tedaşın sayaç degerlerini kaydettim ve sonra bu grupları devreden çıkrtım tekrar ölçmeye başladım aradaki fark gerçekten gözle görünür orandaydı büyük güçte denememin maksadı farkı daha rahat görebilmekti ve amacıma ulaştım.sonra kararverdim ülkemizde böyle sistem kullanan varmı diye malesef dev isim veremeyeceğim gibi firmalar bu yöntemi daha evvelden şirketlerine enerji sistemlerini yaptırmışlar. sayın Rinal bu firmalar bu işe o kadar büyük paralar harcadılarki peki işe yaramasaydı ve böyle bir proje olmasaydı bu paraları işverenler bu
yolda harcarlarmıydı?
 
Sn. mühendisbey

* 5 adet 450 kw fanlar için, kompanzasyon dışı, kondansatör ilave ettiğinizi belirtmişiniz ve bununla tasarruf yaptığınızı yazmışınız. Kondansatörün bu tasarruftaki rolünü teknik manada açıklar mısınız.
 
Sn. mühendisbey

* 5 adet 450 kw fanlar için, kompanzasyon dışı, kondansatör ilave ettiğinizi belirtmişiniz ve bununla tasarruf yaptığınızı yazmışınız. Kondansatörün bu tasarruftaki rolünü teknik manada açıklar mısınız.

Münferit kompanzasyon yapılmış oluyor.
cosfi 1'e yaklaştırıldığı için de çekilen akım azalıyor (I=P/1,73.U.cosfi). Sayaç (eskiye nazaran) az yazıyor.
Kondansatör gücünü belirlerken motor etiketindeki değerlere göre hesap yapmak, fazla kondansatör koymayı (ek masraf yapmayı) ortadan kaldırır.
 
* Motorlara ilave edilen kondansatörlerin, kompanzasyon dışı ilave olduğu belirtilmekte. Yani fazladan bir kondansatör ilavesi var anladığım kadarı ile.

* Normalde zaten kompanzasyon yapılarak cosfi 1'e yaklaştırılmakta, ayrıca münferit yapmanın anlamı nedir.
 
Şapka üzerine şemsiye tutmak gibi düşünün :) (Benim düşüncem bu.)
Cevabını mühendisbey'den bekliyoruz.
 
kompanzasyonu iyi yapılmış bir yere,ayrıca yüklerede kondansatör eklemek aşırı kompanzasyona sebebiyet vermezmi?
 
merhaba arkadaşlar
münferit yani makinaların üzerindeki kompanzasyon cos fi yi 1 e yaklaştıracağından akımı düşürür ve kullanılan kablo kesitleri daha küçük seçilebilir bu uzun mesafe kablolamada maliyeti düşürür ancak pratikte bunun şebekeden çekilecek gücü değiştirmediğini ölçerek gördüm.
saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,601
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst