entes RG-T rölesi ve aşırı kompanzasyon

guven68

Üye
Sistem 1 ad. 3 kW asenkron motör (In=6 A), 18,5 kW Su Pompası için motör, aydınlatma yaklaşık 1,5 kW 3 fazlı, 2 adet bina (lojman) ortalama 5 kW ve her biri bir faza bağlı 3 adet 750 W Isıtıcı
Röle Entes RG-8T, bir fazdan akım gerilim bilgisi alınıyor.
Kompanzasyon Kademeleri : 1+1+1+2 + 2+ 4 +12 kVAr
SORUN : 3 adet ısıtıcı devreye girince röle aşırı kompanzasyon gösteriyor, C- ledi yani kondansatör çıkarma ledi yanıyor, ama sistemde aslında devrede kapasitör yok. Röle körleşiyor yani.
Çözüm önerileri ne olabilir?

1-Röledeki kondansatör güçleri yanlış yerleştirilmiş.Uygun düzende yerleştiriniz.
2-Röle tek fazdan beslemeli olduğu için,akımın hangi karakterde Cosq gördüğü önemli.Eğer akım tra-
fosu ısıtıcıların bağlı olduğu fazda ise,etliki kompanzasyon yapamayabilirsiniz.
3-Rölenin akım trafosu polaritesini gözden geçirin.
4-Kondansatör sıralaması,1-2-4-4-4-4-4-4 ve program PS 5 sizin için uygun gibi gözüküyor.
5-Bu sıralamayı yapmak istemiyorsanız,rölenizi Kael veya İnter röle ile değiştirmeniz gerekir ( bu röle-
lerde diziliş şartı olmadığı için ).

Fahri Bey, öncelikle ilginiz için teşekkürler, ısıtıcılar her faza eşit dağılımda, 750 W gücünde ama gerçek güçleri farklı farklı olabilir, ısıtıcıları devre dışı bırakınca sistem normale dönüyor, PS 5 uygun gibi görünüyor, dizilimi değiştirmeyi düşünüyorum ama son kademeyi su pompasının mevsimsel devreye girdiğini düşünerek büyük seçmiştim.

Ohmik karakterdeki ısıtıcı, rölenin, akımı hangi şekilde(endüktif-kapasitif) göreceğini etkiler mi?

Omik yük,Cosq faktörünü artırıcı yönde etlilidir.Endüktif değerine etki yapar ( iyileştirir ).Sıralamayı mutlaka değiştirmelisiniz.Omik yük,aktif karakteristikli olduğundan, Endüktif / Aktif oranının düşmesi
bizim istediğimiz bir sonuçtur.

merhaba arkadaşlar bana ana hatlarıyla tristörlü kompanzasyonu özetleyebilirmisiniz.mesela bu sistemde yine aynı kondansatörlerimi kullanıyoruz.kullanılan malzemeler nelerdir .bilgilendirirseniz sevinirim.

Sonerbal kardeşim.Tristörlü kompanzasyon sistemleri ile ilgili olarak www.siemens.com.tr adresinden
19 Mart 2007 tarihli fiyat listesinin 80-81 nolu sayfalarını inceler iseniz,size yardımcı olacak bilgiler bula-
bilirsiniz.Bu konu,ayrıntıları ile çözülmesi gereken bir konudur.Eğer böyle bir uygulama yapmayı düşünü-
yor iseniz,sistemi kimden alacak iseniz onun yardımını almak durumundasınız.Böyle bir uygulamayı yap-
mayı düşündüğünüz yerde harmonik problemi olmasa bile,kondansatörlerin daha yüksek gerilimli seçil-
mesi gerekir.Kompanzasyon yaptığınız noktadaki sistemin karakterine göre kullanılacak malzemeler fark-
lı olabilir.Bu sistemde kullanılacak kompanzasyon rölesi de farklı ( tristör çikişli ) olmak zorundadır.Bah-
settiğim fiyat listesinin ilgili sayfalarını okur iseniz,sorularınızın büyük kısmının azalacağını umuyorum.

Hocam daha öncede kompanzasyon sistemimdeki olumsuzlukları düzeltmem için önerilerde bulunmuştunuz. Bende önerilerinizi dikkate alarak mevcut sistemim için Kondansatör siparişi verdim. Gelmesi biraz zaman alır.Bayramdan sonra inşallah Sabit grup ve değerini kaybeden kondansatörleri değiştirip 2008 yılına hazır duruma geliriz .Ancak 2009 oranları için %14 ve %10 değerlerini benim sistemimde tutturmak çok zor olacak.2008 yaz aylarında Trafolarımız da Taşınacağından Yaptırmışken en iyisini yaptıralım diye Tristörlü kompanzasyonu yöneticilerimize önermek istiyorum.Ancak doğrusunu söylemek gerekirse bu foruma girene kadar tristörlü kompanzasyon diye bir kavramda duymamıştım.Bu nedenle önereceğim sistem hakkında biraz bilgi toplamak istedim.Yani dersimize çalışırsak daha sağlıklı karar verebiliriz diye düşünüyorum.Bahsettiğiniz siteyi birazdan inceleyeceğim.Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.Sağolun Varolun.Saygılarımla.

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Kullanıcılar
452,668
Son üye
asmaydın

Yeni konular

Geri