esc motor hakkında

Sabit derinlik için eski bir başlıkda , birazda sataşmaların olduğu bir başlıkda detaylı tartışmaları yapılmıştı...
 
Sabit derinlik için eski bir başlıkda , birazda sataşmaların olduğu bir başlıkda detaylı tartışmaları yapılmıştı...

Başlığı bende hatırlıyorum hocam..

@turgut94, eğer seri olmasını amaçlıyorsanız söylemeliyim ki en çok zaman alan kazıma zamanı. Ucun inip kalkması öyle çok da zaman alan birşey değil. Toplam kazıma zamanının %3-5 ini geçmez. Amaç hızlı kazımak yapmak ise kazıma hızını arttırmalı. Spindle hızını arttırmak daha uygun olur.

Bitirince görmek isterim.
Kolay gelsin
 
Sataşmaları dikkate almadım, sabit derinlikle ilgili kısımları kafama yatmıştı o yönde çalışmalar yaptım.Proje yavaş gidiyor ama gidiyor.En son elime xenon lamba geçti orada uzun , kısa hareketlerini yaptırmak için manyetik bobin ve mıknatıs kullanılmış. Lambayı aşağı çekip bırakıyor.güzel çalışıyordu.gerçi onu görmeden önce de ona benzer bir düzenek yapmıştım.Projemdeki makina küçük olduğu için z ekseninde step kullanmak istemedim.projemdeki makina 30x40 cm tabla alanı olan ve gövde 8cm yükskliğinde.z ekseni de yaklaşık 1cm hareket edecek .
 
Kazıma yapacak uç manyetik olrak direkt metal levhaya düşerse uç kırılmazmı?
 
dw5kw.jpg


Makina daha yapım aşamasında daha üzerinde değişiklik yapacağım.Şu ana kadar yaptığım bu .Aslında makina bitince resmini paylaşacaktım ama sizin yorumlarınızla daha çözemediğim kısımlarında yardımcı olacağınızı umarak resmi paylaşıyorum. Kontrol devresi,besleme ve x eksenin step motoru gövde içinde .Dışardan sadece 220 girişi ve lpt kablosu bağlanacak. esc motorunu çalıştırınca makinaya monte edeceğim.
 
@turgut94, sadece kazıma değil delik delme işleride yapılacak değil mi? Z eksenini farklı yüksekliklere set etmeniz gerekecek.
Üstelik Z sadece 1 cm yukarı kalkabiliyorsa uç değiştirme işlemi çok zahmetli olmazmı.
 
uç manyetik çekince 0.2 mm lik derinlikte engellenecek motor çaışır vaziyette olacak haliyle yüksek devire ulaşabilirsem kazımada hızlı bir şekilde gerçekleşecek. Tabii bunlar şmdilik yapmaya çalıştığım hedefler.Bilmiyorum belkide makina istediğim gibi çalışmayacak ,zaman gösterecek.

Tabiiki delme işlemini de yapacak .pozisyonu en ön kısma aldığım zaman uc değiştirme işi kolaylaşacak .belkide bulunduğu yerdede uc değiştirme olabilir.Kazıma işlemi bitince uc değıştirip 0 ayarı yapıldıktan sonra delme işlemini yapacak şekilde düşünüyorum.Şimdilik otomatik uc değişirme olaylarını düşünmüyorum.Bu şekilde bir amatör ün işini rahatlıkla görür.
 
Devreyi yaptım. mükemmel çalışıyor.Yalnız sormak istediğim şeyler..
1.Motor yönü sola dönüyor ,diğer yöne çevirmek mümkünmü?
2.Motora voltaj verince potans açıkken motor dönemiyor,potansın minimumda olması gerekiyor.

Devri de fena değil,kaç rpm olduğunu ölçemedim ama 15000 olduğunu sanıyorum.
 
Motor yönünü değiştirmek için sadece iki kablonun bağlantısı birbirleyle değiştirmek yeterli.

Bu tip esc ler koruma amaçlı enerji verildiğinde PPM sinyali min de değilse çalışmazlar. Pot ilk enerji vermede minimumda olmak zorunda.
Eğer uzaktan çalıştırıp durdurmak istiyorsanız, min de ve max değerdeyken ki dirençleri ölçüp buna uygun iki direnç takıp bir tanesini basit bir transistör veya mos ile kısa devre veya açık devre yapabilirsiniz. Röle falan da olur tabii..
 
Son düzenleme:
Turgut Abi Öncelikle Throotle Range dediğimiz ayarı yapman gerekiyor. Gayet basit bir işlem. Öncelikle sisteme Elektrik vermeden önce potansı maksimuma getireceksin. sonra elektriği verip bekleyeceksin. Önce 1 tane bip sesi gelir 1-2 saniye sonra bip bip eder hemen potansı sıfıra getireceksin. Potansı sıfır yaptıktan sonra elektriği kesip geri ver(bilgisayarda yeniden başlatma gibi) Sonra gazı yeniden ver motor nasıl delleniyor seyret :D

Normal kullanımda da elektriği vermeden önce potansın sfırda olmasına dikkat et yoksa bu T.Range ayarını bozarsın ve yeniden yapman gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst