Rigol elektronik yük hacklenmeden yeterli gücü karşılayamıyordu ama trafoyu limitlerini kadar test etme istediğimi engelleyemedi.
Toplam direnç 5.50 Ω olacak şekilde alüminyum kaplı dirençleri bağladım. Verdim cereyanı.
Pensampermetre ilk anda 6.5 A sonra komponentler ısındıkça 6.3 A sabit kaldı. Normalde 7.1 A gibi bir değer okumam gerekirdi, kablolardaki kayıplar, dirençlerdeki ısı, toleranslar vs vs gibi sebeplerden dolay çekilenı akım 0.8 A kadar eksildi.
Yüksüz 47.74V DC olan kondansatör uçlarındaki gerilim 6.3A yük ile birlikte 39.45V DC ye geriledi. Buradaki çokme ( %17 ) 8.29V DC.
Ripple yüzdesi = 3.76 V / 39.45 V = %9.5 civarı.
Trafo boşta 34,70V AC verirken, 10 saniyelik testte 32,6V AC'ye geriledi. Yani trafo sargılarında ( %6 ) yani 2,1V AC lik bir çökme oluştu.
Yani 255VA, 34V AC sargısına hiç köprü diyot ve kondansatör bağlamadan, doğrudan bir AC motor, AC ısıtıcı veya halojen lamba ile, bu sargıdan çekilebilecek max akım = 255 VA / 34 V AC = 7.35 Amper AC.
Araya köprü diyot ve kondansatör bağlayıp DC çıkıştan 6,3 Amper çekince, kondansatörün şarj karakteristiği yüzünden trafonun AC sargısından çekilen akım tam 9,9 Amper AC.
Güç kaynağı tasarım kitaplarında yazan köprü diyot + kondansatör devresi trafodan DC akımın 1,5 - 1,6 katı AC akım çeker kuralını, 1,57 katsayısıyla tekrar kanıtlamış oldum.
Kayıpları da eklediğimde trafomun etiket gücü olan 255 VA sınırını anlık olarak 350 VA seviyelerine çıkarıp, %140 - %145 aşırı yüke çıkarıp elimdeki bu trafonun limitlerini öğrenmiş oldum.
Özetle;
Kesintisiz ve güvenli çalıştırmak için; yük altındaki voltaj ortalama 45V DC, trafoyu hiç yormadan temiz bir 5A DC akım alabileceğim, benim projedeki hedefim 30V/5A, fazla gerilim göz çıkarmaz
