Etiket okuma hesaplama


Ne dediğimi çok iyi anladığınızı fakat anlamamazlıktan geldiğinizi düşünüyorum.Konuyu okuyan arkadaşlara anlatmak babında önceki söylediklerime örneklerle açıklık getireyim.Şimdi özetle bu yaptığım hesaplama ne işe yarar neden ihtiyaç duyulur gerekçeleri nedir diye açıklamaya çalışayım.Şimdi sahada çalışan meslektaşlarımızın bir çoğu 3 fazlı güç hesabı nasıl hesaplanır bilmiyorlar.(özellikle acemi olanlar)Dengeli ve dengesiz yüklerde güç nasıl hesaplanır.basit ve anlaşılır şekilde (sizin tabirinizle uydurma) anlatmaya çalışayım.Burada sadece görünür güçten konu açıldığı için örneklerimizi sadece görünür güç üzerinden anlatacağım.Normalde bu hesaplamalara cosinüsfi eklenir Aktif gücü bulmak istersek

3 fazlı dengeli yükler için 1,73 I x U= KVA olur.Yani ilk mesajdaki amper değeri için 14,8 x1,73 x 380 = 9,7 kva olur.Buraya kadar sorun yok

Ölçümümüzü tali bir panodan ağırlıklı yükleri monofaz olan ve toplam çekilen gücü bulmak istediğimizi varsayalım akımlarda aşağıdaki gibi dengesiz olsun

R= 25 S= 40 T= 70 amper olsun

Burada toplam görünür gücü bulmak isterseniz yukarıdaki formül işe yaramaz hatalı sonuç verir.Peki nasıl hesaplayacağız.Görünür gücü bulmanın birkaç yolu var.

Yöntem 1 her fazın akım ve gerilim değeri çarpılır ve sonuç bulunur.

R= 25 x 220 = 5,5 kva S = 40 x 220=8,8 kva T= 70x 220= 15,4 kva

Toplam reaktif güç 5,5+8,8+15,4= 29,7 kva


Yöntem 2

Her fazın akımlarının ortalamasını alırsın 25+40+70+/3= 45 amper bunuda 1,73 x 45 x 380 = 29,7 kva olur


Yöntem 3


Her fazın akımlarını toplarsın 25+40+70 x 220 = 29,7 kva olur.

Görüldüğü bu sadece pratik gücü hesaplamak içindir.İşin içine vektör faz açısı gibi kavramları katmanın anlamı yoktur.Bu sadece matematiğin güzelliğidir.Sn.Kral kobra son mesajınızda ''görünür gücü altopla sonra ortalamasını al'' gibi bir şeyi söylediğimi iddia ettiniz ben böyle bir şey söylemedim.Sadece akımın ortalamasından bahsettim mesajlara tekrar bakarsanız göreceksiniz.

Ben kendimden yaşça büyük ve örnek aldığım abi dediğim insanlara elimden geldiğince saygısızlık etmemeyi onları kırmamayı düşünürüm.Bu forumda ve ismi lazım değil farklı bir forum sitesinde özellikle benim yazdığım bazı mesajlara paçavra muamelesi yaptınız.Her defasında alttan aldım polemik noktasına getirmemeye çalıştım fakat siz dahil hiç kimse bana böyle davranma hakkını kendinde göremez.Birçok mesajımda gerek bu forumda gereksede ismi lazım değil malum forumda teknik mevzularda size sorduğum sorulara kaçamak cevaplar vererek konuyu farklı noktalara çektiniz.Yine oralı olmadım canınız sağolsun dedim.Ama özellikle son zamanlarda sıkı markaj yapmaya çalışıyorsunuz bunun farkında olmama rağmen pasif savunma yapıyorum bilgilerinizden faydalandığım bir çok teknik mevzuda kafamdaki soru işaretlerini giderdiğinizin şeylerin hatırına hep sustum.Teknik tartışmaların üslubu bu olmamalıdır diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Hayatım boyunca kimsenin gazına gelerek icraatta bulunmadım. Yalakalık olsun diye yada filancanın hoşuna gider diye hiç birşey yapmadım yapmamda. Çok samimi dostumun düşmanıyla da arkadaş oldum çünkü ikili ilişkiler yalnız o iki kişiyi bağlar. Bana saygısızlık yapmamış olan insanı ben neden cephe alayım.
Bulunduğunuz ithamlar çok ağır cümleleriniz şok edici nitelikte !
Yazılarınızdan saha tecrübelerinizin iyi olduğunu anlıyorum ancak işin teorisinde zayıfsınız. Elektrikte vektörel büyüklükler nelerdir? Vektörel işlem nasıl yapılır? Bu konuda kendinizi geliştirin. Şaha tecrübenize teorik bilgi ekleyerek pekiştirin siz bunu yapabilecek azimdesiniz.
Yazdiklarinizdan ve ithamlarınızdan kırıldığımı belirtmek isterim. 13 yaşında bu mesleğe başladım yaşım 45. Meslekte 32 senemi bitirdim bu yaşıma kadar hep doğru bildiklerimi paylaştım birçok insandan dua ve istememe rağmen hediyeler aldım. Birileri darılsa da gücense de kırılsa da hep doğru bildiklerimi paylaştım yanlış bilinenleri düzeltmeye çalıştım.
Allah selamet versin diyecek söz bulamıyorum. Konuyla ilgili de artık bilgi paylaşımında bulunmayacağım. Bazı insanlara yanlış edindikleri bilgileri düzeltmek imkansız oluyor çünkü kabullenemiyorlar !
 
Son düzenleme:
Hiç kimse bu meslekte her konuya tam hakim değildir herkesin farklı dallarda eksikliği, yanlış bildiği tam olarak anlayamadığı konular olabilir.Bu sizin içinde benim içinde geçerlidir.Herkes bu mesleği işinin gerektirdiği kısmını öğreniyor tecrübe kazanıyor.Dolayisiyla kimse kendini bu işin otoritesi konumunda görmesin çünkü meslek dalları çok geniş öğrenmeye ömür yetmez.Bende enaz 20 yıldır bu meslekte çalıştım Kendi capimda bilgi tecrübe edindim.Bildigim denizde bir kum tanesi fakat emsalim olan teknisyen, tekniker,yeri geldiğinde mühendis olan birçok insanı tabiri caizse cebimden çıkarırım.Dogru bilgi demisiniz herhalde sizin doğru bilginizden bahsediyorsunuz.Dogru bilgi neye göre kime göre doğru bilgi ?
 
Son düzenleme:

Fazla değil bundan 10-15 sene öncesine kadar Egolu biriydim bu yüzden bilgi paylaşımında bulunurken çoğu zaman haddimi aşardım. Kontrol kaleminin de ilk abonelerinden biriydim yöneticilikte yaptım. Egolu tutumumla bir çok kişiyle tartıştım bu vesileyle hepsinden özür dilerim. Ama artık yaşın getirdiği olgunluk olsa gerek bu tür münakaşalara girmekten ve ınsanları kırmaktan imtina ediyorum.
Konuyla ilgili artik bilgi paylaşımında bulunmayacağım demiştim ama son olarak çok önemli bir bilgiyi paylaşıp bu mevzuya burada son vereceğim detaylı bilgileri ismi lazım olmayan diğer sitede zamanım müsait olunca paylaşacağım kısmet olursa (isterseniz oradan takip edersiniz).
Faz açısını vektorel işlemleri falan katmanın anlamı yok diye belirttiniz ya ! Faz açısını ihmal ederseniz Aktif güç = Görünür güç olur
Fazlara ait akımlar vektörel büyüklüktür, fazlara ait görünür güçler vektörel büyüklüktür aritmetiksel olarak toplanamaz. Üç fazda da faz açıları aynı olursa görünür güçler aynı yönde aynı doğrultuda olur ve o zaman toplanabilir bu durum uygulamada tam olarak gerçekleşmez, Faz acılarındaki fark arttıkça vektörel toplamla aritmetik ortalama arasındaki fark büyür. Açıyı ihmal ederseniz görünür gücü aktif güce eşit kabul etmiş olursunuz. Sırf birileri kolay anlasın diye fiziğin elektriğin temel ilkelerini yıkarak kabala hesaplara girmemek gerekir. Herkes herşeyi anlasaydı kalfa,usta,mühendis,öğretmen, profesör gibi statüler olmaz Herkes teknik eleman olurdu. Bunu açıklarken şunuda vurgulamak gerekir cok iyi teorik bilgi bir üstünlük değildir çok iyi uygulama tecrübeside keza öyle çünkü profesorun bildigini usta bilmez, ustanin yaptigini profesor yapamaz.Neyse konuya burada son veriyorum.

Herkese çalışma hayatında başarılar dilerim. İnsanî ilişkilerimizi ve seviyemizi bozmadan paylaşımlarda bulunalım. Öğrenmenin sonu yoktur profesörde olsa, ögretmen de olsa, mühendis de olsa hayat boyunca herkes öğrencidir. Önemli olan doğru bilgiyi paylaşmak ve doğru bilgiyi edinmektir. Saygılar...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sn. iki arkadaşım.İkinizinde paylaşımlarını çok faydalı buluyorum ve forum için katkılarınızdan çok yararlanıyorum.Forumda,genelde,çok lüzum etmedikçe ,aynı konuda birden fazla yorumda bulumamaya gayret ediyorum.Burada bulunmanın gayesisinin,kimseye akıl verme,inandırma gibi bir yükümlülük yüklediğini düşünmüyorum.Sonuçta,bilgilerimiz seviyesinde paylaşım yapıyoruz.Bu,bizim her söylediğimiz doğru anlamına gelmez.Ben,doğru bildiğimi söylerim,karşı bilgi varsa dinlerim.İşime geliyorsa inanır,gelmiyorsa atlar geçerim.Kimsenin kimseyle sorunu olduğunada pek inanmam.Sonuçta,forum ortamında tanışan,ve esas düşüncesi yardımlaşma olan insanlarız.Aslında,benzer şeylerin farklı şekilde söylenmiş olduğu bu
konununda,böyle bir mecraya gelmiş olmasından üzüntü duyuyorum.Hiçbir konuda,hiçbir kimseyi inandırmak zorunda değiliz.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…