etiketinde 2V yazan bipolar step motora 5 V verirsem birşey olurmu?

Katılım
16 Şub 2010
Mesajlar
382
Puanları
1
Yaş
32
arkadaşlar.ilkkez bir step motor kontrolu yapacağım.bu kontrolü pic ile yapacağım.motorun etiketinde 2V yazıyor(motor 4 uçlu bipolar step motordur)ben buna 2V yerine 5V versem sorun çıkarmı?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Sorun olmaz, zaten başka türlü hızı yükseltemezsiniz, adım aralıklarını azalttıkça yani frekansı arttırdıkça voltaj da yükseltilmeli. Step motor bobinleri belirli bir indüktans değerine sahiptir. Bu endüktanslar her darbede akımın istenilen değere ulaşma süresini geciktirir. Bu yüzden yüksek frekanslarda bobinlerin akımları istenilen değere ulaşamadan bir sonraki adıma geçilebilir, dolayısıyla motor torku düşer hatta motor dönmeyip yerinde sayabilir.
 
Sürücüne bağlıdır. Eğer kullandın sürücünün akım sınrlama özelliği yoksa durma anında çektiği akım 2.5 katına çıkacağından bobinlerine zarar verebilirsin. Step motorlarda akım sınırlamalı sürücüler kullanılıp motor voltajı etiket değerinin 15~20 katı kadar voltaj ile çalıştırılır. Ben denemelerimde 2 voltluk motora 24volt vererek sorunsuz çalıştırıyorum. Torkta ciddi artışlar oluyor bu şekilde.
 
Son düzenleme:
benim sürücü devrem şu:
http://http://www.elektrotekno.com/about1644.html
pic ile süreceğim ben.(transistörler bd243)çıkıış verdiğnin girmek için sürücünün çıkışına led bağlıyorum.ama çıkışı alamıyorum.direkt ledi picin çıkışına bağladığım zaman ledi yanım sönüyor.ama sürücüyü bağladığım zman cıkış alamıyorum.neden acaba?
 
Pic çıkışından bd243'ü doğrudan mı anahtarlıyorsun? Araya küçük bir transistör ya da opto ekleyip akımı arttırmayı dene bir de.
 
Q1-Q4, Q2-Q3, Q5-Q8, Q6-Q7 transistor ciftlerinin beyzlerinin ortak olup olmadigini kontrol etmelisin. Motor bobini yerine taktigin ledlerin cift renkli (yonlu) turden degilse sadece bazi adimlarda yanacaktir, ayrica 5V ledler icin yuksek bir deger oldugu icin mutlaka seri direnc kullanmalisin.
 
picsiz denediğimde çıkış alabiliyorum.bağlantılar doğru yani.picin çıkışınıda doğrudan anahtarlıyorum.sadece beyzin de direnç var okadar.transistörle sürmeyi düşündüm ama elimde yoktu.transistörün tetiklenebilmesi içn 5V a ihityaç var.ama picde 2V çıkış alabiiyorum.normalde bnm bildiğim kadarıyla çıkış olarak 5V çıkması lazım
 
pardon arkdaşlar.picin boarda oturduğu yerdeki iletkenler gevşek kalmış vcc pini tam temas etmiyormuş :).sorun çıkarsa yine yazarım .cvplarınız için teşekkürler.
saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,076
Mesajlar
923,046
Kullanıcılar
451,361
Son üye
alp2234

Yeni konular

Geri
Üst