Ev için iç tesisat

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan jackosa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

jackosa

Üye
Herkese iyi forumlar,

50 yaşında bir ev satın aldım ve elektrik tesisatı hiç iyi durumda değil, tüm evin elektrik tesisatını yenilemek istiyorum.
Elektrik Elektronik mühendisliği okudum, ama sadece okudum hiç deneyimim yok, farklı bir iş yapıyorum.
8'li sigorta kutum var ve bunu büyütmem mümkün değil

Evde kullanılacak son kullanım alanları şu şekilde
SALONMUTFAKKORİDORBANYOKÜÇÜK ODAYATAK ODASI
Ön klima (running Amper 7A)Bulaşık MakinesiKoridor AydınlatmaBanyo PrizOda PriYatak Priz
balkon PrizOcakKoridor AydınlatmaBanyo AydınlatmaOda PriYatak Priz
salon PrizAspritetorKoridor AydınlatmaKurutmalı Çamaşır MakinesiOda AydınlatmaYatak Priz
salon PrizFırınKoridor Priz
Yatak Priz
Salon PrizBuzdolabı
Klima (running Amper 4,5A)
Salon PrizMutfak Priz
Yatak Aydınlatma
Salon AydınlatmaMutfak Priz
Balkon Aydınlatma
Balkon AydınlatmaMutfak Priz
Balkon Kombi
Mutfak Aydınlatma

Kablo çekimlerini 2,5'luk NYA kablo ile yapacağım,

Kullanmayı planladığım sigorta panosu
1​
2​
3​
4​
5​
6​
7-8​
SİGORTA A
20A​
16A​
16A​
16A​
16A​
16A​
25A 300mA Kaçak Akım​
KABLO KESİT
2,5​
2,5​
2,5​
2,5​
2,5​
2,5​
4​

Sigorta kutusunda sigorta arttırıp fazla linye çekemediğim için bu evdeki paydaşları sigortalar arasında nasıl paylaştırabileceğim konusunda destek istiyorum.

(Evin düzeltmek istediğim eski panosu)
Sigorta kutusunda sigorta arttırıp fazla linye çekemediğim için bu evdeki paydaşları sigortalar arasında nasıl paylaştırabileceğim konusunda destek istiyorum.

(Evin düzeltmek istediğim eski panosu)
1762247034160.webp

Destek olan olmayan herkese şimdiden teşekkürler

edit1: kaçak akım A değerini düzeltildi @harungundogdu rep

Son düzenleme:
Deneyiminiz yoksa bu işlere hiç kalkışmayın faydadan çok zarar edersiniz. Güzel bi usta bulup ona yardım ederek izleyerek deneyim kazanabilirsiniz az da olsa.
Sigorta kutusu kesinlikle büyür niye büyümesin?
Topraklama olmadığına veya zayıf olduğuna eminim mutlaka kontrol edilmeli.
Linyeleri gerekirse sıva üstü çekmelisiniz en önemli kısım bu.
Gösterdiğiniz KAKŞ 300 ma 30 değil. 30 olsa bile 25a uygun değil.
Ben ne olursa olsun kaliteli bi KAKŞ (en kötü a tipi) sigortaları B16 dan büyük seçmemenizi tavsiye ediyorum. Bu işler göründüğünden daha fazla işçilik ister küçük püf noktaları hayat kurtarır mutlaka bi ustaya danışın.

Deneyiminiz yoksa bu işlere hiç kalkışmayın faydadan çok zarar edersiniz. Güzel bi usta bulup ona yardım ederek izleyerek deneyim kazanabilirsiniz az da olsa.
Sigorta kutusu kesinlikle büyür niye büyümesin?
Topraklama olmadığına veya zayıf olduğuna eminim mutlaka kontrol edilmeli.
Linyeleri gerekirse sıva üstü çekmelisiniz en önemli kısım bu.
Gösterdiğiniz KAKŞ 300 ma 30 değil. 30 olsa bile 25a uygun değil.
Ben ne olursa olsun kaliteli bi KAKŞ (en kötü a tipi) sigortaları B16 dan büyük seçmemenizi tavsiye ediyorum. Bu işler göründüğünden daha fazla işçilik ister küçük püf noktaları hayat kurtarır mutlaka bi ustaya danışın.
Cevabın için teşekkür ederim, bu panoyu da bir usta yaptığını düşünüce ustalara güveni kalmıyor insanın,
Panoyu büyütememe sebebim panonun bitişiğinden demir doğalgaz borusu geçiyor bir yanı ise direkt duvar.
Topraklama konusuna gelince daireye toprak geliyor, sigorta kutusunun arkasında mevcut, klimalara ve bir kaç tane prize toprak gidiyor(mevcut haliyle) ama geri kalan tesisatın tamamınd prizlerde 1,5luk kablolarla faz notr gidiyor sadece toprak yok. Topraksız priz de kullanmak istemiyorum hepsine yeni minimum 2,5luk topraklı tesisat çekmeyi/çektirmeyi planlıyorum.

Cevabın için teşekkür ederim, bu panoyu da bir usta yaptığını düşünüce ustalara güveni kalmıyor insanın,
Panoyu büyütememe sebebim panonun bitişiğinden demir doğalgaz borusu geçiyor bir yanı ise direkt duvar.
Topraklama konusuna gelince daireye toprak geliyor, sigorta kutusunun arkasında mevcut, klimalara ve bir kaç tane prize toprak gidiyor(mevcut haliyle) ama geri kalan tesisatın tamamınd prizlerde 1,5luk kablolarla faz notr gidiyor sadece toprak yok. Topraksız priz de kullanmak istemiyorum hepsine yeni minimum 2,5luk topraklı tesisat çekmeyi/çektirmeyi planlıyorum.
50 yıllık bina deyince o konuda hiç çalışma yapılmadıysa , zamanında levha topraklayıcı kullanılıp onunda tuz buz olma ihtimali çok yüksek . Var deyip bence geçiştirmeyin .

Bu durumda, sigorta kutusunu farklı bir yere taşıyarak 12lik kutu kullanıp, çekilen linye hatlarını arttırarak ekstradan topraklama kontrolü de yapılması en doğru yol gibi duruyor.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri