Amanita
Üye

Herkese merhaba ustalarım, abilerim, kardeşlerim.Yeni bir eve taşındık. Eski bina 3. kat. Elektrikten pek anlamam, hatta biraz fobim var diyebilirim. Evdeki iki yeni klima için hat çektirirken ana panonun içini bir açtık ki, durum gözüme bile korkunç geldi. Açıkçası kafamdaki soru işaretlerini gidermek ve ne yapmam gerektiğini bulmak için bir yapay zekadan (Gemini) detaylı teknik destek aldım. Sağ olsun bana büyük riskleri tek tek anlattı ve bir yol haritası çıkardık ama bir de işin mutfağındaki siz gerçek ustalara, tecrübeli abilerime danışmak ve teyit almak istedim.
Panodaki Mevcut Sıkıntılar (Fotoğrafı ekliyorum):
- KAR (Kaçak Akım Rölesi) yok. Evde hiçbir hayat koruması bulunmuyor.
- 24k ve 9k BTU iki klima taktırdık. Elektrikçi panodan klimalara kadar eksiz 3x2.5 H05VV-F kablo çekti (duvar delindi vs.). Ancak sigortaları takmadan, kabloları uyduruk siyah bantlarla panodaki ana hatta direkt bağlayıp "test amaçlı" bırakıp gitti. Şu an korkudan elektriği vermiyoruz.
- Gelen elektrikçi klimalar için B tipi "25A, 4.5 ka" 2 tane sigorta bağlamak istedi markasını hiç duymadığım ben de bunları takmayalım sigortaları kendim alayım daha sonra takalım dedim.
- Panoda ana şalter gibi duran, ne idüğü belirsiz bir Flash marka C32 ve Makel B20 sigorta var. Yapay zeka, ev tesisatı (2.5mm kablo) için C32'nin saatli bomba olduğunu, kablo yansa bile o amperde şalterin atmayacağını söyledi.
- 24k Klima için: Viko 20A C tipi sigorta (Siparişini verdim)
- 9k Klima için: Viko 16A C tipi sigorta (Siparişini verdim)
- KAR: 63A 30mA 2 kutuplu bir Kaçak Akım Rölesi alacağım.
- Klemens: O siyah bantlı ekleri tamamen iptal edip, Wago 221 serisi (3'lü ve 5'li mandallı) klemenslerle dağıtım yaptıracağım.
- Eski Sigortalar: O tehlikeli Flash C32 ve Makel B20'yi söküp, yerlerine ev prizleri ve aydınlatma için Viko 16A/20A taktıracağım.
- Bara: Sigorta geçişleri için müşterek bakır bara kullandırtacağım.
- Çıkardığımız bu plan sizce eksiksiz mi? Mantık hatası veya atladığımız bir şey var mı?
- Asıl büyük sorunum: İnternette araştırdığımda herkes sahte Schneider, Siemens, Viko ve Wago ürünlerinden şikayetçi. Ben bu ürünlerin %100 orijinalini (özellikle Hayat Kurtarma KAR ve Wago klemensleri) güvenerek nereden alabilirim? Kurumsal, sahte ürün satmayan e-ticaret siteleri veya satıcı tavsiyeleriniz var mıdır? En az maliyetle güvenlik sorunlarından kurtulmak istiyorum.
Herkese teşekkürler şimdiden. Konuyu yanlış yere açtıysam kusura bakmayın foruma yabancıyım.