Evinde topraklama olup olmadığını anlamanın en bilimsel yolu şudur;
1- Evine ilk önce 50 tl değerinde bir kaçak akım rölesi al ( Mümkünse büyük bir mağzadan al, piyasa sahte üründen geçilmiyor)
2- kaçak akım rölesini kendin bile çok rahat bağlarsın, elektrikçiye ihtiyacın yok ( Takma konusuna girmiyorum, konumuzla alakalı değil, sigortaların ve rölenin doğru takılı olduğunu varsayıyorum)
3- Kaçak akım rölesini şimdi bir topraklama için neden alayım sakın deme, hayat kurtarır, elektrikçi bile gözümün önende çok büyük bir hata yaptı.Bu rölenin olduğu ve doğru takıldığı ve testen geçmiş bir rölenin takılı olduğu evde, elektrik çarpmasından herhangi bir canlı ölemez.Başka birşeyden ölebilir
4- Şimdi; test çok aşırı basit, yani senin evde topraklama varmı, yokmu hem çok basit, aynı zamanda taktığın röleninde testidir bu. Yani bir taşla iki kuş.
5- Test hazırlığı; Gözlük takılı, Elinde eldiven, ayaklarının altında yalıtım olduğunu varsayıyorum; yoksa deneme, Tüm elektrikli cihazlarını ve bilgisayarını kapat zira birazdan kapanacaklar,
6- Yalıtımlı bir kablo ile ( 30 cm civarı ) fazı(+),
topraklama kablosunun ucuna değdir.( Dikkat elin temas etmesin) Eğer Yeni taktığın röle atıp, bütün tesisatın elektriğini keserse; Topraklaman var ve rölen çalışıyor demektir. Röle atmaz, sigortalar atarsa ya yanlış takmışındır, yada topraklaman yok veya topraklama yerine yanlışlıkla nötr bağlanmış olabilir. Test başarısız olursa elektrikçi çağırıp bu sorunu düzelttirmen gerekir ve tekrardan bu anlattığım testi yapman gereklidir.
Not: Bu anlattığım konular hakkında yeteri kadar bilgiye veya donanıma sahip değilsen, denememen gerekir, hayati ve maddi zarar tehlikesi olup, kalıcı hasarlara sebep olabilecek yaralanmalara neden olabilir.Böyle bir durumda yetkili bir tamirciden destek almanı tavsiye ederim.