evin cosfi değeri

Sayın binbaşı atölyemde yaptığım deneyde tek fazlı motora kondansatör seçimi hesaplanmadan gelişi güzel bitane bağladım.motor boşta 5.3Amperde idi kondansatörü bağlayınca 4.7Ampere düştüğünü gördüm. Aşağı yukarı %20lere varan akım düşüşü sağladım. yani bunu ben evimde bulunan bağımsız bağlı bobinli bir cihazıma bağlasam akım düşüşü elde etmiş olacağım. buda benim faturama nasıl etki sağlar. video çekip youtube ye yükledik. linki veriyorum sana zahmet bakabilirmisin.

Merhaba.Evet,youtube'daki test videonuzu izledim.Bu test (uygulama) gelişigüzel de yapılmış bulunsa (Deneme maksatlı) motora paralel bağlı bu kondansatör şebekeden çekilen akımı bir ölçüde de azaltmıştır.Ancak bu münferit (Çünkü tamamen tesadüfen bu motora herhangi bir hesap yapılmadan reaktif kaybını kompanse edecek şekliyle denk gelen) bir olaydır ve tüm bobinli cihazlarınızda da ayni şekilde,bu reaktif kaybı (gücü) ayni ölçüde,ayni oranda da kompanse edecektir kesin sonucunu buradan çıkartmamız da çok yanlış olacaktır.

Bildiğiniz gibi kompanzasyon panolarında (Reaktif gücün azaltılması için sanayi ve işletmelerde,reaktif sayacın da kullanıldığı ortamlarda) reaktif güç oluşması oranında bunu elektronik yoldan hissedip 3 fazlı olan kondansatörleri devreye paralel olarak alan pano sistemleri de bulunur.Bu panoların yaptığı görevi biz gelişigüzel bir kondansatörle,bu sığa (Kapasite,farad değerini) seçip de tüm reaktif güç kaybı yaratan cihazlarımıza da bunu uygularsak,bazılarında artan kondansatör sığasıyla ilişkili olan bu kapasitif değeri
gereğinden çok fazla arttırmak yoluyla,normalde şebekeye gösterecekleri cos fi tepkisinin daha da alt değerlere düşmesine sebebiyet verebiliriz.Yani sonuç olarak da tam bir benzetme yapmak gerekirse eğer,midemizdeki yanmaya çok iyi gelen bir anti-asit giderici çiğneme tableti,karaciğerimizdeki başka bir hastalığa iyi gelemeyecektir.Uyguladığıız bu kond.sadece bu motora iyi gelmiş ve onun değerini (Cos fi) şebekeye göre biraz yükseltip (az amper değeri çekmesini) bu şekilde de düzeltebilmiştir.Ama tüm cihaz veya tüm sistemlere de,bu seçilen kapasite değerinin çok iyi gelmesi hiç düşünülemez.

Tek kondasantörün küçük bir plastik kutu (Ağırlığı biraz artırılmış olarak) içinde yer aldığı ve enerji tasarrufu sağladığını (Sizin tesadüfen elde ettiğiniz bu düzeltmeyi) sağlayan enerji tasarruf cihazları da ayni sloganla,yani tüm cihazlar için ayni düzeltmeyi sağlayabilecekleri üzerinden halkımıza pazarlanıp da satılmaktadır.Alıp deneyenlerin bazıları bir tasarruftan öte,enerji sarfiyatını arttırdığından bile bahsedilmektedir,indüktif/kapasitif dengesini bir hesaba dayandırmadan,sadece belirli bir değerde seçilmiş bir kondansatörün,bu şebekede fişe takılı olarak sürekli olarak kalması yüzünden.

Aslında sizin de bu sözü edilen kondansatörü tüm cihaz ve makinelerle sürekli paralel kullanmak istemeniz de,piyasada satılan ve sözde tasarruf sağlayan bu cihazların çalışma ilkesiyle tamamıyle ayni olur,yani bir işe yaramayacağı gibi indüktif/kapasitif dengeleri bozarak cos fi değerinin daha da düşmesine bile yol açabilirler.Bu önemli noktaya dikkatinizi özellikle çekmek isterim.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
UOTE="MAIN_LOOP, post: 595364, member: 236723"]tabi binbaşının dediği power factor correcter cihazlarını sakın çinden almayın içinden sadece kondansator çıkabilir :)[/QUOTE]

Evet sn.MAIN LOOP,çok da haklısınız.Benim de üzerinde ağırlıkla durmak istediğim buydu zaten.Yani çok ucuz Çin malı psu'lar değil de (PFC devresi içerseler bile) 80 + etiketli nispeten daha pahalı ve kaliteli olan cihazların tercih edilmesi yönündeydi.PFC devreleri enerji tassarruf cihazlarındaki gibi sadece tek bir kondansatör de içerebilir.(Çok ucuz Çin malı usb çoğaltıcılarında da bir hile yapılabildiği gibi) Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Evde kondansatör kulanmanın faturaya bir etkisi olmaz. P=UxIxcosfi formülünden anlaşılacağı üzere gerilim sabit olduğuna göre(220V) ;akımın azalması demek cosfi 'nin artması demektir.Çünkü cihazların güçleri sabittir. Bu durumda P değeri sabit kalır. Evdeki sayaçlarda aktif gücü yazdığından tüketiminiz değişmemiş olur. Sayaç=Pxh=wattxsaat=Wh
 

Forum istatistikleri

Konular
129,132
Mesajlar
923,577
Kullanıcılar
451,469
Son üye
Seroygin

Yeni konular

Geri
Üst