Evlerde yeni ısıtma H2SO4 ile

Aklima gelmişken bir ekleme daha yapayım.

Reaksiyon u durdururken 2 yolu takip ediyoruz.

1. normal durumlarda ceketli reaktörlerde ceketten chiller yardımı - 15 derece soguk suyu sirkule ederek +200 derecedeki kimyasali 8 saatte ancak +80 dereceye dusurebiliyoruz ki burada konu reaksiyonu dusurmek degil tepkimeyi kontrol altina almak. Yani tepkimeyi aniden durduramazsiniz DİKKAT.....

DİKKAT edin tepkimeyi durdurma tarafınıda es gecmeyin

Merhabalar. Yukarıdaki mesajınızda kırmızı ile işaretlediğim belirtmiş olduğunuz nokta dikkatimi çekti. Merak ettiğim için sormak istedim.

Bu süre sizin reaktörünüzdeki kimyasal miktarı ile orantılı değilmi? yani reaktörünüz atıyorum 3000 kg yakıt ( burada sülfürik asit ) alıyordur bu reaksiyon başlatıldığında tepkime ancak 8 saat sonra yada süresi belki daha kısa sıcaklığının düşmesi bu süreyi buluyordur. Ama yukarıdaki konuda ev için düşünülen ısıtma sisteminde belki kimyasal kullanılırken 1 kg olarak kullanılacak. Bu yakıtın kimyasal tepkimesi belki 20 dakika olacak.

Şunu surabilirmiyim. Bu asitin 1 kg yada 1 lt sinin su ile tepkimesi sonucu açığa kaç kalori yada kilokalorilik ısı çıkıyor bunun belirlenmiş bir değeri mutlaka vardır ki reaktörünüzde soğutma için bir chiller ve gömlek hesapları filan yapılmıştır.

Eğer bu değeri elde edersek birim ısıtma için gerekli maliyeti hesap edebiliriz. ( konu başlığı ev konut ısıtması olduğu için )
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Hocam fabrikaya geçeyim muhendis arkadaşlarla konuyu istişare edip buradan paylaşırım. Onların ilgi alanı ve tecrubeleri dahilindeki bir konu. Fazlasıyla ışık tutacaktır
 
9sülfirik asitle birlikte hidroklorik asit fosforik asit de aynı şekilde kullanılabilir.

ancak her 3 asitde belli bir konsantrasyonun altına indiğinde beklenen ısıyı ortaya çıkaramaz. bu nedenle yeni bir yüzde 98 lik asit çöezeltisi gerekir , bu durumda daha önceden seyreltilen asit çözeltileri saniyinin çeşitli dallarında kullanılmak üzere satılabilir yada arıtılmak üzere bir tesis kurulması gerekir.

bu asitlerin yanı sıra aynı işlem bazlar içinde geçerlidir. sodyum hidroksit potasyum hidroksit gibi güçlü bazlarda su ile şiddetli egzotermik reaksiyonlar verir. potasyum hidroksit sabun yapımında kullanıldığı için curufu elden çıkarmak daha kolaydır. her hangi bir sabun imalathanesi bu curufu alacaktır.

İmiş.
 
Son düzenleme:
Şunu surabilirmiyim. Bu asitin 1 kg yada 1 lt sinin su ile tepkimesi sonucu açığa kaç kalori yada kilokalorilik ısı çıkıyor bunun belirlenmiş bir değeri mutlaka vardır ki reaktörünüzde soğutma için bir chiller ve gömlek hesapları filan yapılmıştır.

Eğer bu değeri elde edersek birim ısıtma için gerekli maliyeti hesap edebiliriz. ( konu başlığı ev konut ısıtması olduğu için )

Merhaba..
Öncelikle yeni bir sistem tasarlanırken tasarım amacınız nedir? Bunun belirlenmesi lazım. Yani var olan sistemlerden bir üstünlüğünün olması lazım (Piyasada kabul görmesi için). Aksi takdirde deneysel çalışmadan öteye gitmez.
Yapmaya çalıştığınız sistemi elealdığımızda:
Mevcut ısıtma sistemlerine göre fiziksel olarak boyut, verim, güvenlik, maliyet vs. özellikler açısından incelenmelidir.
Fiziksel boyut olarak; çok daha küçük bir sistem olacağını sanmıyorum. Hatta güvenlik önlemlerinden dolayı sistem dahada büyüyecektir.
Verim olarak ; Sadece sistemi tek başına incelemek mantıklı olmaz. Diğer yardımcı elemanlarında etkisi olacağında (Güvenlik açısında yapılacak olan kaplamalar veya farklı malzemelerin termal özelliği) sistem bir bütün olarak incelenmelidir.
Güvenlik olarak; Mevcut sistemlere göre çok daha problemli bir sistem olacağı, bürokratik bir çok prosedür olacağı aşikar. Böyle bir sistem konutlarda kullanımına müsade edileceğini sanmıyorum. (Ben böyle bir konutta zorunlu olmadığım sürece ikamet etmem.)
Maliyet olarak ;Bana göre piyasada yer edinebilmek için en önemli özellik olan termo-ekonomik açıdan incelenmelidir. İlk yatırım maliyeti, işletme maliyeti ve mevcut sistemlere göre amortisman süresi incelenmelidir.
Sonuc olarak bir çok kaynaktan farklı yöntemlerle ısı enerjisi elde edebiliriz. Ancak yukarıda bahsettiğim özelliklerin detaylı bir şekilde incelenmesi lazımdır.
İyi Çalışmalar..

Merhaba Serkan Bey
Aşağıdaki makale termodinamik özellikleri hakkında fikir verebilir. Makale biraz uzundu. o yüzden tam inceleyemedim. :)

Frank J. Zeleznik, "Thermodynamic properties of aqueous sulfiric acid system to 350K", 1991.
 
Merhabalar @deltas

Yazınızın sonunda makaleden bahsetmişsiniz üstteki yazıdanmı bahsediyorsunuz yoksa yazınızdan anladığım bir döküman ekleyecektiniz ekleyemediniz yada hatamı oluştu.

Evet olay sadece kimyasal tepkime ve açığa çıkan ısı olmadığını herkes hemfikir ve riskli bir cihaz olacağı aşikar. Bir çok kimyasal tepkimede açığa ısı çıkabiliyor. Önemli olan verim maliyet atık emniyet konuları v.s. çok dallandırılabilir.

Bu dünya bizi daha ne kadar sırtında taşıyacak bilmiyorum. İhtiyaçlarımızı karşılamak için ne kadar çok atık ısı bıraktığımızı hayal bile edemiyorum. Bence enerjilerin en temizi ve kullanılabilir olanı güneş. Ancak ne zaman daha iyi kullanılabilir hale getirebileceğiz bunu bilmiyorum.

Saygılar.
 
Atık ısı için literatürde bir çok çalışma mevcut. Aynı zamanda piyasada kullanımıda giderek artmakta. Eskisi kadar çok fazla israf yok. Ancak yeterli değil.
Bana göre Türkiye için yeterli ve temiz enerji kaynağı Nükleer. Eminim birçok kişi bu söylediğime karşı çıkacaktır. Yenilenebilir enerji kaynakları Türkiye'nin şu andaki enerji ihtiyacını karşılıyabilecek düzeyde değil. Dışa bağımlılığı ivedilikle azaltabilmenin tek yolu Nükleer enerjiden geçiyor. Daha sonraki süreçte yenilenebilir enerji kaynaklarına daha ciddi kaynaklar ayrılabilinir. Bu konu aslında çok detaylı ve uzun bir konu. O yüzden fazla uzatmayayım. Hemde konu dağılmasın.
İyi çalışmalar..
 
Nükleer konusunu bende tartışmak isterim ama dediğiniz gibi konunun yeri burası değil. Yukarıda güneşten bahsederken sadece solar elektrik üretimi konusunda düşünmemiştim. Ayrıca güneşin enerji kaynağı olarak daha fazla alanda düşünmek lazım.
 
Serkan Bey , forumda konu nasıl açılıyor bilmiyorum. Siz uygun bir yere konu açın haftasonu oradan devam edelim.
İyi çalışmalar...
 
Serkan Bey , forumda konu nasıl açılıyor bilmiyorum. Siz uygun bir yere konu açın haftasonu oradan devam edelim.
İyi çalışmalar...
Nükleer enerji konusu vardı, dışa bağımlı olmamak adına o maddeye/madene sahip olmamız gerekmez mi? Satın alıp atığı dışarıya veriyorsan bağımlısındır!!!
 
El isiticisida şöyle yapılırmıs

►Beyaz sirke
►Karbonat
►Cam kavanoz
►Gıda boyası
►Kilitli naylon poşet
►Kağıt
►Şeffaf vinil
►Mürekkepli kalem
►Krokodil pens



Yapılışı:

►Sirkeyi tencreye döküp her bardağı için bir çorba kaşığı kadar karbonatı ekleyin. Ekleme esnasında taşma olmaması için bu işlemin yavaş yavaş yapılması gerekiyor. Daha sonrasında ilk baştaki hacmin yarısına kadar gelip kenarlarda beyaz bir kabuk olana kadar kaynatın.

►Sirke ve karbonatın ilk aşamadaki etkileşimiyle sarımsı sıvı olan sodyum asetat elde edilecektir. Bu sıvıyı cam kavanoza dikkalice dökün ve üzerine biraz gıda boyası damlatın. Daha sonra tencerede kalan beyaz kristalleri kazıyarak bir kenara ayırın.





►Isıtıcıyı pratik bir şekilde elde etmek istiyorsanız sodyum asetatı kiltli naylon torbaya koyarak içine kristallerden bir tane atın. Yeniden ısıtıp kullanmak istediğinizde ise torbayı kaynar suda bekletmeniz ve içine yeni bir kristal atmanız yeterli olacaktır.

►Daha kalıcı bir kap yapmak için ise kağıttan bir şekil keserek köşelerden birinde çıkıntı bırakın. Daha sonra kağıdı kenarlarından 2,5 - 3 cm boşluk kalacak şekilde vinilin ortasına koyun. Daha estetik bir ısıtıcı yapmak için ise vinili iç tarafından boyayabilir veya resim çizebilirsiniz.

►Tepsiye yağlı kağıt sererek vinili 180 derecede fırında 3 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra kenarları keserek kağıdı cımbızla çıkararak içi boş vinil kap elde edeceksiniz. Çıkıntı olarak kalan boşluğa huninin ucunu yerleştirerek sıvıyı dökün.Krokodil pense ve bir katı kristal parçasını da içine yerleştirdikten sonra vinildeki deliği ütüyle kapatın. Krokodil penseyi açtıktan sonra kristal dişlerin arasına sıkışarak tepkime başlayacak ve ısıtıcınız hazır olacaktır. Tekrar kullanım için sodyum asetatı sıvılaştırabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,928
Mesajlar
921,754
Kullanıcılar
451,094
Son üye
ulbeya

Yeni konular

Geri
Üst