Işık da çalışmıyor demeniz komütatör anahtar üzerinde şüpheleri yoğunlaştırıyor.
Isıtıcı komutator anahtarı dediğimiz şey; fırının çalışma fonksiyonunu seçtiğimiz düğme; oluyor dijital modeller hariç. %90 ında çevirmeli tip komütatör oluyor, marka model bilgisi görmedim, göreydim bakar tam olarak söylerdim..
herneyse; siz fırının fonksiyonunu seçtiğiniz bu çok konumlu anahtarın arka tarafına ulaşacaksınız, kapakları şunu bunu sökerek; bir mil ve konumlara göre farklı; pabuç tipi geçme soketli kablo bağlantıları ile fırının farklı ünitelerini enerjilendiren ( 220V veren) bir anahtar bulacakınız.
Genelde bu pabuçlar sıkı geçme olmadığında, ya da anahtar terminalleri yeterince temas etmediğinde, veya kalitesiz metal kullanımından deforme olduğunda, ark yapıyor
Elektrik atlarken, yoğun ısı çıkıyor bağlantıda ve bu komütatör anahtarın bağlantısı sıcaklık etkisi ile bakaliti tamamen deforme oluyor, eriyor, iletim kopuyor.
bir diğer olasılıklar;
-ilgili ünitenin (Rezistansın mesela) arızalanması.
-Termostat var mı açıyor mu kapatıyor mu o da etkendir. Işık da ampülü patlaktır farkında değilsinizdir felan mesela.. yoksa termostat ışığı kapatmaz tabi, sizin durumunuzla termostat sorunu örtüşmüyor.
-Termistör yada termik eleman diye geçer; rezistans gibi, porselen bir parçadır bu eleman; var mı iletiyor mu bakılır. Parçayı kısa devre ederek çalıştırınca aynı sorun tekrar etmiyorsa parça arızalı demektir.
en yüksek olasılıklı arızaya gelirsek; bakınca erimeden isten ısı etkiden genelde kendini belli eder bu.
göremezseniz avometre ile komütatör bağlantılarını ölçüp rezistansın ve diğer ünitelerin rezistanslarını ölçüp ünitede sorun var mı anlayabilirsiniz. Ya da bu anahtar üzerinden 220V vererek ünitenin çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz.
en çok yaşanan arıza bu komütatör anahtarın arızalanması.
Hatta Arçelik, ucuz eri ankastre fırınlarında; komütatör anahtarlarda sonda boş bir terminal bulunduğunu gördüm; rezistans bağlantı kablo pabucunu; yanan terminalden buraya bağladım; arızalı komütatör, farklı ve boş olan terminal ile yine servis vermeye devam edebildi. Bu parçanın bu şekilde olması 10 numara kullanıcı dostu tasarım.. (yetkili servis gelse; gerekmese de tabiki 100 lira alıp anahtarı değiştirirdi diye tahmin ediyorum.)