Yüksek tavanlarda metal halide, civa buharlı veya sodyum buharlı ürünleri kullanmak yüksek enerji sarfiyatı ve bir süre sonra oluşacak ışık kaybından başka birşey değil. LEDler ile ise belirttiğiniz yüksekliklerde aydınlatma yapmak imkansız denecek düzeyde. Bu işin çözümü uygun T5 ampullü armatürlerdir.
Yaklaşık 4 yıldır bu çözümlerle yapılmış 1500 civarı referans mevcut. Bunların başında
Siemens, Mercedes, Ford, Tofaş, Renault, Türk Traktör,DHL gibi firmalar geliyor. Yükseklik olarak ise bu armatürler Maktaş Yat tersanesinde 38 metre yükseklikte kullanıldı ve inanılmaz sonuçlar verdi.
5 metreden yüksek tavanlarda şuan için bu işin en iyi çözümü T5 floresan armatürlerdir. Lümen kaybından şüpheniz olduğunu söylemişsiniz, PHILIPS Ampullerin katalog değerlerine bakarsanız ekonomik ömür sonunda (23000 saat) sadece lümen düşümü olduğunu göreceksiniz. Yine garanti ile ilgili bir sorun olduğundan bahsetmişsiniz, özel seri ampullere 5 yıl garanti veriliyor. Tabi ki maliyetleri normal ampullere göre biraz daha fazla oluyor. Ama bu sürenin led ömrü kadar olduğunu dikkate alırsanız uygun bir çözüm olduğu açıkça görülüyor. Led armatürlerin ömrü dolduğunda armatürü atmak zorunda kalacakken, bu tip T5 armatürlerde bu zorunluluktan da kurtuluyorsunuz. Sadece ampul değiştirerek armatürü kullanmaya devam edebiliyorsunuz.
Hem fiyat, hem aydınlatma verimliliği (W/m2/100 lux) hem de tasarruf açısından diğer çözümlere göre çok daha uygun olduğunu çalıştırdığınız projelerde de göreceksiniz.
Dilerseniz DIALUX adlı programda kendi çalışmalarınızı kendiniz de yapabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken konu, T5 ampullü armatürlerin verimlilikleri. Bildiğiniz gibi floresanların lümen değerleri diğer armatürlere göre düşüktür. Bunları avantajlı hale getiren tamamen reflektör tipi ve reflektör açılarıdır. Dolayısı ile her firmanın armatürünün verimliliği farklı olacaktır. Dolayısıyla projenizdeki armatür sayınız ve enerji harcamanız da değişmiş olacaktır. Ayrıca yine dikkat etmeniz gereken bir nokta, bu armatürlerin reflektörlerinin çok iyi korunması, toza ve neme maruz kalmaması gerekir. Bu yüzden armatürlerin IP65 koruma sınıfına sahip olması zorunluluktur. Bunu da sözlü olarak değil KEMA,VDA gibi Avrupa test kuruluşlarının sertifikalarıyla desteklenmesini istemenizi öneririm. Aksi taktirde bahsedilen lümen düşümlerini yaşamanız olasıdır.