Fabrika Aydınlatması

Elektrik tekkeri ne yahu. Metal Halide olmalı arkadaşlar. Denenmiş olup başarı sağlanmıştır. Led Olmaz. SOdyum buharlı da renk hatası verdirir. Gerçek renkler görülemez. Ancak otoyol aydınlatmalarında işe yarar. Floresan zor olur yükseklik fazla, zırt pırt biri arıza verir uğraşamazsın. Bu iş için Philips Metal armatür gerek. 400W sodyum yerine 250W Metal Halide armatür daha iyi aydınlatma sağlar ve tasarruf yaparsın.
 
16m den dar açılı sanayi tipi reflektörlü armatür kullanman gerek. insan sayısı 5 den fazlaysa metal halide ampul olmalı. yoksa sodyum.
floresan ve ledler 16m de verimli değilidr.
genel fabrika aydınlatması 300 lux ister. Depo için 100 lux gerekir.

eğer metal halide ampul kullanacaksan armatür cam kapaklı olmalı çünkü ampul ömrünü kırılıp patlayarak tamamlar. cam parçaları birinin kafasına düşebilir.

eğer vinç falan yoksa armatürleri zincir ya da tijlerle sarkıtabilirsin.

Eğer ortam temiz değilse, tozlu veya buharlı bir ortamsa armatürün IP seviyesini en azından reflektör için IP65 seçmelisin.

Ayrıca metal halide armatürlerle aldığınız ışığı çok kısa bir süre sonra ciddi oranlarda kaybedersiniz. Bunu bir çoğumuz yaşamışızdır. İlk takıldığında her yer ışıl ışılken 6 ay sonra karanlık bir ortama bürünüverir.

Floresan ampullerde, 23000 saatlik ömrü boyunca lümen düşümü yüzde 10'dur. (Bknz. Philips katalog değerleri)
Yani hiç bir şekilde fabrikanın aydınlatmasından ışık olarak, gözün algılayabileceği bir düşüm olmayacaktır.
Bahsettiğimiz floresan armatürler TMS dediğimiz bant tipi armatürler değil. Yüksek tavanlar için özel olarak üretilmiş olan armatürlerdir. 5 metreden yüksek her alanda metal halideye göre ortalama yüzde 50 enerji tasarrufu sağlar. 45 metre yüksekliğe kadar özel reflektör açılarıyla sorunsuz kullanılabilir. Bunun bir çok örneği mevcut. Sodyum buharlı ampullerin ömürleri 4000 saat, metal halide ampullerin ömürleri 8000 saatken T5 floresan ampullerin ömürleri 23000 saattir.

Yükseklik olarak da HDK tipi armatürlere göre çok daha avantajlıdır.

IP65 koruma sınıfı için de sonuna kadar haklısınız. Işık azalması yaşanmaması için reflektörün ve ampullerin çok iyi korunması gerekir. IP65 koruma sınıfı için de mutlaka uluslararası bir sertifika isteyiniz. Belgelendirilmemiş bilgilere itimat etmeyiniz.
 
Yüksek tavanlarda metal halide, civa buharlı veya sodyum buharlı ürünleri kullanmak yüksek enerji sarfiyatı ve bir süre sonra oluşacak ışık kaybından başka birşey değil. LEDler ile ise belirttiğiniz yüksekliklerde aydınlatma yapmak imkansız denecek düzeyde. Bu işin çözümü uygun T5 ampullü armatürlerdir.

Yaklaşık 4 yıldır bu çözümlerle yapılmış 1500 civarı referans mevcut. Bunların başında Siemens, Mercedes, Ford, Tofaş, Renault, Türk Traktör,DHL gibi firmalar geliyor. Yükseklik olarak ise bu armatürler Maktaş Yat tersanesinde 38 metre yükseklikte kullanıldı ve inanılmaz sonuçlar verdi.

5 metreden yüksek tavanlarda şuan için bu işin en iyi çözümü T5 floresan armatürlerdir. Lümen kaybından şüpheniz olduğunu söylemişsiniz, PHILIPS Ampullerin katalog değerlerine bakarsanız ekonomik ömür sonunda (23000 saat) sadece lümen düşümü olduğunu göreceksiniz. Yine garanti ile ilgili bir sorun olduğundan bahsetmişsiniz, özel seri ampullere 5 yıl garanti veriliyor. Tabi ki maliyetleri normal ampullere göre biraz daha fazla oluyor. Ama bu sürenin led ömrü kadar olduğunu dikkate alırsanız uygun bir çözüm olduğu açıkça görülüyor. Led armatürlerin ömrü dolduğunda armatürü atmak zorunda kalacakken, bu tip T5 armatürlerde bu zorunluluktan da kurtuluyorsunuz. Sadece ampul değiştirerek armatürü kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

Hem fiyat, hem aydınlatma verimliliği (W/m2/100 lux) hem de tasarruf açısından diğer çözümlere göre çok daha uygun olduğunu çalıştırdığınız projelerde de göreceksiniz.

Dilerseniz DIALUX adlı programda kendi çalışmalarınızı kendiniz de yapabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken konu, T5 ampullü armatürlerin verimlilikleri. Bildiğiniz gibi floresanların lümen değerleri diğer armatürlere göre düşüktür. Bunları avantajlı hale getiren tamamen reflektör tipi ve reflektör açılarıdır. Dolayısı ile her firmanın armatürünün verimliliği farklı olacaktır. Dolayısıyla projenizdeki armatür sayınız ve enerji harcamanız da değişmiş olacaktır. Ayrıca yine dikkat etmeniz gereken bir nokta, bu armatürlerin reflektörlerinin çok iyi korunması, toza ve neme maruz kalmaması gerekir. Bu yüzden armatürlerin IP65 koruma sınıfına sahip olması zorunluluktur. Bunu da sözlü olarak değil KEMA,VDA gibi Avrupa test kuruluşlarının sertifikalarıyla desteklenmesini istemenizi öneririm. Aksi taktirde bahsedilen lümen düşümlerini yaşamanız olasıdır.

Konuyu başından sonuna kadar okudum.

Yazacağım cevabı kafamda tasarlarken sizin bu mesajınızı gördüm. Çok şükür bana yazacak pek bir şey kalmadı. :) Bir aydınlatma firmasında mı çalışıyorsunuz? Yaptığınız işi merak ettim.

Sodyum ile Floresan arasında seçim yapılacak gibi duruyor. Bence de özel yüksek tavan armatürleri ile kullanılacak floresan doğru seçimdir. (metal ile sodyumun lamba verimleri hemen hemen aynıdır. Sadece sodyumun sarı rengi sorun yaratırsa metal' in beyaz ışığı kullanılır. ama metal halide bence fabrikaya çok lüks)

250W' a kadar olan sodyum ve metal halide lambalar için artık Elektronik balast çözümleri de yayılmaya başladı. Kompanzasyon, güç faktörü gibi sorunlar ortadan kalkıyor.
Balastlar ile ilgili her türlü sorunuza cevap verebilirim.

Kolay gelsin.
 
150 adet pelsan aliminyum reflektörlü atelye tipi armatür var hepsi çalışır durumdadır ihtiyacı olan varsa uygun fiyata verebilirim
 
bu sorunu bende yaşadım şeçimin güzel lambaları 7m konsol yardımıyla aşşagıya indirmiş olsan sorunu çözerdin yoksa 400 watda kullansan sıkıntılı
 
benim çalıştığım fabrika 10.5 m yükseklik 2*58 floresanla ışıl ışıl dışındaki etanj temiz se tabii
 
dostum ben 750 metre kare dükkan aydınlatması için 16 adet 32 watt floresanlardan kullandım. bu ikili olanlardan. fabrika gündüz gibi oldu. lambaları yukarıdan 1 metre civarı salladım aşağı çok iyi oldu. fabrikanın hiç bir yerinde cam yok.. full çalışıyo lambalar yani...
 
floresan armatur sayısı cok ise DALI balast kullanıp , enerji tasarruf fonksiyonu yapabilen bir kontrollor kullanıp , hem aydınlatma kontrolu yaparsınız hemde elektrık tasarrufu yaparsınız , yardımcı olabilirim
 

Forum istatistikleri

Konular
129,781
Mesajlar
930,055
Kullanıcılar
452,556
Son üye
ENES..

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst