Farklı akım trafosu

elektrokur

Üye
Katılım
14 Nis 2008
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar kompanzasyon da akım trafolarının 3 ünün de derleri aynımı olmalıdır
Örnegin birinde 75/5 digerlerinde 100/5 kullanabilirmiyiz
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Hepsi aynı değerde ve özellikte olması gerekir.
 
rgk kontrol rolesinin saglıklı akım bilgilerini alabilmesi için 3 nunde aynı olması gerekır
 
Şayet herfazı ayrı kontrol ve düzeltme yapan bir sisteme sahipseniz o vakit gerekmez
 
Sn moner69 bahsettiğim sistem, tasarımı röle mantığından farklı bir sistem, EKM modelleri bu guruba giriyor. Akım trafo oranına bakmaksızın çalışan sistem, tek hedefi var cos fi yi 1 yapmak. dolayısı ile voltaj ile akım arasındaki açısal farka bakıyor ve bunu ortadan kaldırıyor. Bu da sistemi tak çalıştır yapıyor. farklı bir cos fi hedefiniz var ise bunun için bir ayar noktası var ama çoğunlukla gerek olmuyor, özel durumlarda gerekebiliyor, mesela akım trafosu gerçek değeri yansıtmıyor ise hatayı düzeltme amacı ile yada uygulamada kapasitif tarafa geçilmemesi gibi bir durum gerekiyorsa endüktif yönde çalışması sağlanabiliyor, yada tersi.
bu konuyu biraz açabilir misiniz ?
 
Şayet herfazı ayrı kontrol ve düzeltme yapan bir sisteme sahipseniz o vakit gerekmez

bu konuyu biraz açabilir misiniz ?

Şu şekilde de olabilir:
Üç adet monofaze rölenin (Eski olacağı için baştan al-baştan bırak modunda çalışacak ve her işletmede verim sağlamayacaktır.) kumanda ettiği üç adet pano olur. Her panoda sadece monofaze kondansatörler olur. Her faz ayrı kompanze edileceği için, akım trafolarının primer değerleri rölelere ayrı ayrı girileceği için, farklı değerde akım trafosu olabilir.
Bu dediklerim eskiden kullanılıyordu bazı işlermelerde (Yeni röle yokken ve dengesiz yük çokken.). Ama usulüne uygun olarak. Günümüzde biraz fantaziye kaçıyor...
 
Farklı akım trafoları olursa sistem çalışır. Kesinlikle hiçbir problem yaşanmaz. Sadece güç analizi kısmı farklı olan akım trafosu için doğru olmayacaktır. Geçen yıl Sakarya Gürses Alüminyum fabrikasında bizzat test etme fırsatı bulmuştum.
 
durceylan olayı tam anlamadım

peki cihazın ölçtüğü kademe güçleri yanlış olacak bu iş problem teşkil etmezmi, eğer role kademe güçleri ölçmüyorsa olabilir ama ölçüyor ise problem olabilir sanki
 
sn. dinamik'in anlattığı konu olabilir....
ama klasık sistemlerde ;
Kondansator güçleri manuel girilebilen rolelerde tekrar tanıma yapmamak koşulu ile bu yapılabilir ,otomatik tanıma için aynı şeyi söylemek zor.
eğer RGK için her faz için ayrı ayrı akım trafo oranı girme durumu yoksa reaktif güç rolesinin sağlıklı çalışacağını zannetmiyorum.. RGK'da Akım trafosu her faza farklı değer girme durumunda ise akım değer değişikliğine gore kademe güçlerini her fazı farklı hissetse dahi farklı fazların akım trafo oranı ile bu farklılık düzeltilebilir. Dolayısı ile RGK trifaze kondansatoru her fazı farklı akım trafolarına rağmen aynı değerde tanınmış olur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…