Farklı güçteki güneş panellerini bağlamak hakkında?

Katılım
26 Şub 2018
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
70
Bir arkadaşımız 2 adet 150 watt/18 volt güneş paneline ilave olarak gitmiş 265 watt/33 volt Panel satın almış. Elinde de 1 adet 3kw 24 volt akıllı inverter bulunuyor. İnverter akıllı inverter olduğu için üzerinde 50 a bir şarj kontrol cihazı mevcut. Son olarak da aküler 100 ah/12 volt ve 2 adet.
Şimdi 150 watt 2 adet panel seri bağlanınca aküler dolmaya başlıyor ama tabii bu kapasiteyi doldurmaya yetmiyor diyor. Birisi git "265 watt panel al bağla sorunun kalmaz" demiş...! "İkisini gene seri bağla diğerini de bu ikiliye paralel bağlarsan canavar gibi doldurursun" diye de özellikle yöntem bile söylemiş. Ancak benim bildiğim kadarıyla bunun çalışmaması gerekiyor ki arkadaş da bu sefer hiç dolum yapmıyor diye bana sordu. Yani çalışmadığını bir şekilde de öğrenmiş olduk. Ancak bir çok yerde bunların bağlanabileceğini de söyleyen olduğu gibi, asla bağlayamazsınız şeklinde yorum yapanlar olduğunu da görüyorum. Sizce bunun bir yöntemi var mıdır ?
 
ben hiç kurmadım böyle bir sistem fakat teorik olarak doğru bir mantık, sistemin çalıması gerekir bence zaten güneş panelleri gerilimleri değişken yapıya sahip güneş ışığı ile orantılı olarak değişir. bence sistem çalışır. paneller arasına diyot kullanılmadıysa ondan kaynaklı olabilir diye düşünüyorum
 
Aynı özellikli paneller olsaydı zaten diyota vs lüzum kalmadan istediği gibi bağlayabilecekti. Aslında diyot ile bu tip bağlantılar yapılabildiğini okuyorum. Yani Panel güçleri vs farklıysa bunu yapıyorlar. Ancak bunun için ne kullanılması gerekiyor (diyot olarak) ve nasıl bir devre ile bağlanması lazım onu bilmiyorum. Bir bilen cevap verebilse harika olur ve bilgilerimize yeni bilgiler eklemiş olurduk.
 
Paralel kaynaklar farklı gerilimler üretiyorlarsa, yüksek gerilimli kaynak yükten önce paralelindeki kaynağa akım akıtır. Bunu Thevenin eşdeğeri ile görmek mümkün. Hatta yükün karakteristikleri biliniyorsa aynı devreye dahil edilerek çıkış voltajı ve akım miktarları hesaplanabilir. Eğer dengesizlik fazlaysa konvertöre gelmesi gereken akım kendi içinde harcanıyor olabilir.

Tabi teoride!

Pratikte özellikle alçak gerilimdeki kaynağa doğru yönde güç diyodu bağlanarak yüksek gerilimli kaynaktan güç çalması engellenir. Ancak, yüksek kaynağın iç direncine de bağlı olmakla birlikte, yükün beslemesinin büyük kısmını üzerine alır. Alçak gerilimli kaynak neredeyse yüklenmez bile. Ancak yüksek akımlarda biraz katkı sağlar, o kadar.
 
Aslında farklı güç kaynaklarının birbirleriyle olan ilişkilerinde bunu hep gözetmek gerekiyor. Benim de bildiğim farklı iki şarjlı pilin bile seri bağlanması halinde , birisinin üretici diğerinin ise tüketici olması nedeniyle asla kullanılmaması gerektiği. Bu nedenle bu tip bağlantılardan her zaman çekinmişimdir.
Peki bu durumda asla bağlamamak mı gerekir yoksa yukarıda da dediğim gibi bunu bağlamanın da bir yöntemi var mıdır ? Yani diyot kullanmamız durumunda ne tür bir seçim yapmak ve ne tür bir bağlantı yapmak gerekir? Bİlgilendirebilirseniz çok sevinirim.

Saygılar,
 
İyi bir yöntem değil ama, yapılmak zorundaysa:
Düzeltme:
Benim çizim hatalıydı sildim,
@Mesut D doğrusunu çizmiş sağolsun.
 
Son düzenleme:
Üstadım çok özür dilerim ama şekilden bir anlam çıkarmakta zorlanıyorum. Burada 2 adet 18V olanı seri ve diğer tek kalan farklı paneli de bu seri guruba paralel mi bağlamak gerekir demek istediniz?
Ya da üçünü de mi seri bağlamak gerekir diyeceğim ama inverter maksimum 60 V açık devre geriliminden daha fazlasında çalışmıyor. Seri bağlanınca zaten bu değer otomatik olarak 60 voltun üzerine çıkıyor.
Diğer bağlantı şeklini ise zaten denemiş ve çalışmadığını söyledi.
sizden rica etsem daha anlaşılır bir şekilde ifade etmeniz mümkün mü acaba?
 
upload_2018-7-24_18-8-56.png


Çizimde diyotların yönlerine müdahale ettim. Diyot kullanılmasaydı boştaki haliyle 34,46V ölçülürdü ama şimdiki haliyle 35 Volt civarında görülecek, ancak 33V kaynaktan neredeyse akım akmayacak, ta ki yüksek akım çekilerek R1 ve R2 iç dirençleri üzerinde düşen gerilim nedeniyle 33V altına inilinceye kadar.

Gerek yok bu kadar teoriye. 18V paneller esas işi görürken 33V paneller arada destek verecekler.

R1=150W, 18V için eşdeğer iç direnç, 2,16 ohm
R2=265W, 33V için eşdeğer iç direnç, 4,11 ohm
 
Üstadım gerçekten çok teşekkür ederim. Çizim her şeye rağmen bana oldukça fazla bilgi verdi. En azından diyotların değerlerine ve tiplerine kadar yazmışsınız ki ilerde bu tip bir şeye ihtiyacım olursa artık nasıl yapılacağını biliyorum.
Diğer taraftan ben de (diyotlar hariç) bu şekilde bağlamasını önermiştim arkadaşa ama artık yanlış anlamadıysam bu tip bir bağlantı kullanmadığı ya da beceremediğini anlıyorum. Neticede diyotlar olmasa bile sistemin çalışması lazım gelir diyorsunuz ki bu da her şekilde aküleri doldurmaya başlaması gerekirdi diye düşünüyorum. Yani olay da bir yanlış bağlama var anladığım kadarıyla. Dur bakalım yarın bir konuşacağım arkadaşla.
Yorum yapan ve yardımcı olan tüm dostlar tekrar teşekkür ediyorum.
 
@Murat Salihoğlu teşekkürlerinizi lütfen ilgili yazarların mesajlarındaki beğen butonuna basarak yapınız.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,735
Mesajlar
929,371
Kullanıcılar
452,457
Son üye
powerotomasyon.net

Yeni konular

Geri
Üst