yavuz31
Usta Üye
arkadaşlar bir araba lastik işyerinin trifaze tesisatını bitirdim floresan lambaları montaj yaptım bir armatür eski idi kapak sac vidası uzun olduğundan kapatırken vida kabloyu delip faz ile temas etmiş çatı tamamen demir ve sac olduğundan vida vasıtası ile faz demir şebekeye geçmiş ancak ilk etapda ben bunu farketmedim iş bitti enerji verdim vida faza değen lambayı yaktım r-s- var t fazı kayboldu nötr ise faz oldu t nötr oldu sigortada lambayı söndürüyom nötr tekrar geliyo t fazındaki nötr gidiyo tekrar t fazı oluyo lambayı açıp vidayı buldum temasını kestim sorun düzeldi ancak nötr nasıl faz olur t fazı ise nasıl sigortada nötr oluyo anlayamadım ilk akıma gelen bölge tamamen kayalık topraklama iş görmüyo tedaşın işletme nötürü zayıf bazı evlerde lambada faz diğer uç da ise indiksiyon var yani sanki lamba çift fazla yanıyo gibi topraklama olan heryerde aşırı su ve yağmurda heryer elektrik kaçırıyo topraklama olmasına rağmen bölgede topraklama başıma dert oldu var olan topraklamaya daha ne yapabiliriz 25 mm n.y.a dahi çeksek aynı bölge iskenderun demir çelik fab. limanı ve atakaş limanı arasında ben bir elektronikci arkadaştan bobin yada trafo v.b birşey ile nötr yada toprakama üreteceğini duydum ama aslını bana sölemedi görüşlerinizi bekliyorum teşek. (artık şu nötr toprak arasına kondanstör koymaya karar verdim deneyler yapıyorum)