Faz ve Nötr olayı nedir

Katılım
6 Nis 2015
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
41
Arkadaşlar youtube de dc akımın işleyişi ile ilgili tomarla bilgi var (elektronlar bir kutuptan diğer kutba geçerek devreyi tamamlar denmiş)ama ac akımın işleyişi fazın ne olduğu nötrün tam olarak ne olduğu ile ilgili bilgi bulamadım.Sadece ac akımda artı ve eksi yönlerin sürekli yer değiştirmesi sonucu elektriğin iletildiği ve cihazların bu şekilde çalıştığı ifade edilmiş
İyide o zaman bizim prizlerdeki nötrde hiç Elektrik yok hem fazda hem nötrde elektrik olması gerekmez miydi? ac akımda artı ve eksi sürekli yer değiştirerek çalışıyorsa neden nötr ve toprakta hiç elektrik yok sadece faz da var? (buna benzer bir konuda forumda başlık vardı ama tam bu soruların karşılığı değildi)
Cevaplar için çok teşekkürler...
 
nötr faz ile baglantısı takılmış olan fiş ve aygıt üzerinde devreyi tamamlayarak çalışır. sistem ona göre kurulmuştur. prize taktıgın fişin kablosunu nötr olanı işaretle sonra hasar yapıp korumasını kaldır ve prize tak sonra çıplak elle orda ki nötr de Elektrik varmı yokmu anlaşılır. bence vardır. deneme.
 
Cevabınız için teşekkürler ama verdiğiniz örnekten hiçbirşey anlamadım ben olayın mantığını anlamaya çalışıyorum. Cihaz takılınca mı nötr kısım aktive oluyor ac akımın çalışma prensibini öğrenmeye çalışıyorum
 
Elektrik santrallerde üretilir,Kullanılacak yerlere nakledilir,Trafo merkezlerinde düşürülüp ev ve sanayide kullanılır.Santrallarda üretilen elektrik yükseltilip nakledilir.İletim kayıpları azaltılmış olur.Bu trafo merkezlerinde trafonun bir ucu toprağa bağlanır.Enerjinin uzaklarda kullanılması halinde toprak bağlantısı zayıflar.Bu bağlantı ayrı bir iletkenle nakledilir.Bu iletken trafo merkezlerinde topraklanır.Şebeke dağıtımlarında bu iletken ayrı bir hat olarak çekilip nötr olarak adlandırılır.Kolay gelsin.
 
konuyu defalarca yazdım bir daha yazacağım . nötr deye bir şey yoktur .. bu 1 yalıtkan deyede bir şey yoktur bu 2. yalıtkan konumuz olmayıp üçüncü şahıslara ilanen duyrulur…
normalde bizim voltaj dediğimiz şey kaynağın iki ucu arasındaki potansiyel farktır … bizim trafolarımız yıldız sargılı olduğu için . yıldız noktası 400xkarkök içinde 3 yani 400x 1.73 =230 volt olur . yani sin 360 eğrisini çizerseniz orda daha net görürsünüz... bizizm şebeke voltajımız 400 volttur . 34 500 den 400 volta düşüren transformatör kullanırız bunların sargısı üçgen/yıldız biçimindediri. ve biz bu transformatörlerin dengesiz yükte faz kaymasını engellemek için yıldız noktasını 20 metre öttede bir yere dirençle topraklarız.. orası topraklı olduğu için sizi çarpmıyor sanıyorsunuz .çarpmıyorda zaten . ama orası ile diğer ucu arasındaki potansiyel fark 220 volttur...
şimdi size gözlerinizle görmeniz ve anlmanız için iki tane deney önereceğim ....
1- sıradan küçük benzinli 1 jeneratör bulun bir yerlerde bir arkadaşınızda vs farketemez onu çalıştırdığınızda fişinin her iki ucundan Elektrik çıkardığını göreceksiniz kontrol kalemi ile ... ve hangi ucunu tutarsanız sizi ciddi bir şekilde çarpabilir .... ama o iki uçtan birini topraklarsanız o artık nötür olur sizin tabirinizle . ve çarpmaz . fakat orası referans noktası olmuştur . kısaca olay budur ...
faz faz gerilimlerin 220 olduğu sistemlerde abd yada başka ülkelerde normal çalışma voltajı çoğıu cihazın 220*1.73= 110 volttur siz eğer cihazınız 220 volt ise orada hkullnacaksanız bunu herhangi iki faza bağlarsınız . ordada o iki uç arasındaki potansiyel fark 220 volttur . ok .

şimdi burda mevzu bahis olan elekrrik akımın akmasıdır . akım akışı yıldız noktasından dışarı doğru olduğu için diğer 3 uç size canlı gelir yıldız noktasından herhangi bir akım akışı olmadığı zaman bu sizi çarpmıyor olabilir canlılar ne zaman anlar çarpıldığını ? potansiyel farklara dokunduğu zaman değil üzerinden akım geçtiği zaman çarpılıp ölüler. bu konuyu karıştırmamak lazım. diğer bir örnekle yüksek gerilim tellerinde 34.500 volt var leylekler konuyor ama çarpılmıyor . şimdi orada elektrik yokmu deyeceğiz ?
kabaca böle mevzu ..
çarpılmak akım akması ile mümkündür . akım iki ptansiyel uç arasında veya canlı uç ile toprak arasında temas ederseniz üzerinizden akar .. şimdi zaten biz sizizn tabirinizle nötürü toprağa bağlıyoruz ve adına işletme topraklaması diyoruz .(koruma ile karıştırmayın) e topraktan toprağa bir akım geçişi olurmu olmaz halile akım geçmeyince orada potansiyel uç yok anlamı çıkmaz ..
basitçe böle . dahada karmaşığa girecemde sdaha basit nasıl anlatılır bileniyorum ..
işte bilmek ve anlatabilmek farklı şeyler
iyi günler
 
Tamam ürettin eve kadar getirdin de en önemli kısımda bitirmişsiniz. Sonrasında faz ne oluyor nötr ne oluyor (teşekkürler cevabınız için ayrıca)
Cevabınız için teşekkürler bu bilgileri sindirip anlamam zaman alacak birkaç kez okudum gerçi ama
Son kısımları anlar gibi oldum ama bir insanı elektriğin çarpması için potansiyel farkın olması lazım fark yoksa çekmez tıpkı kuşların direk tellerinde durması örneğindeki gibi
Nötr dediğimiz (yıldız noktasından toprağa bağlanan hat) bu hatta dokunursak o da bizi çekmez çünkü toprağa bağlı ve potansiyel gerilim oluşturan bir durum oluşmuyor
Bu iki bilgiyi doğru anladım mı acaba
 
Son düzenleme:
Eline 220V bir akü al,
+ ucunu toprağa bağla,
toprağa ayağın basıyor olsun,
şimdi o akünün - ucunu tutarsan çarpılırsın.

Aynı akünün bu seferde
- ucunu toprağa bağla,
toprağa ayağın basıyor olsun,
şimdi o akünün + ucunu tutarsan çarpılırsın.

Bu akünün hiçbir ucunu toprağa bağlamazsan
akünün iki ucunu birden tutmadığın müddetçe çarpılamazsın.

İşte akü kabaca barajdaki jeneratör ve
bu jeneratör aslında 3 aküden oluşuyor,
bunların birer uçlarıda binaya gelmeden toprağa bağlanıyor ve
aynı zamanda nötr olarak eve geliyor,
binanında ayrıca kendi toprak hattı var (ev prizindeki toprak)
oralara girip kafa karıştırmaya gerek yok aslında.
Sen akünün hangi anda hangi ucunun toprağa bağlı olduğunu bilmiyorsun
ama sen hep toprağa bağlısın,
akünün diğer ucuda FAZ oluyor
onuda tutarsan çarpılıyorsun.

Olay tam böyle değil ama mantıken buna yakın.
 
Merhaba. Şebeke elektriğindeki topraklanmış olan AC nötr ucunda Elektrik vardır, ancak daha önceden de topraklandığı için bizi çarpamıyor, çünkü daha önceden topraklanan nötr ucu ikinci kez vücutla topraklanınca çarpamaz, ama elektrik akımının 2. kutbunu bu uç yine taşıyor. Taşımıyor olsaydı monofaze elektrikte tek bir faz ucuyla yani tek bir kutupla, bu AC akımla hiçbir alıcı cihazı, makineyi, vb. çalıştıramazdık, mantıklı olarak düşünülürse bu sonuca varılabilir.

Atom çekirdeğindeki protonun (+) elektronun (-) nötronun yüksüz olduğu gerçeği vardır. Bu gerçekten hareketle atomdaki protonun nötr (yüksüz) olma durumu ile AC (şebeke) elektriğindeki nötr ucun yüksüz olma durumu bezetilip yanlış sonuca varılabilir. Ancak sadece atomdaki proton parçacığı için bu geçerli olup AC elektrikteki nötr ucu için bu hiç bir zaman geçerli değildir.

AC elektrikteki nötr ucu, toprak ve elektriğin 2. AC ucunu ortak alarak taşır. Ancak topraklanmış nötr ucundaki - yüklü elektronlar veya yine ayni elektrikteki elektrikteki + yükler bu durumda hiç bir zaman toprağa akıp kaybolamaz, eğer kaybolsaydı iki kutuplu (monofaze elektrikte) hiçbir alıcıyı kalan tek AC kutbuyla doğru dürüst çalıştıramazdık, ayni mantıkla düşünürsek.

Statik elektrikteki + ve - yüklerin topraklanmasında ise, bu yüklerin toprağa akıtılmasıyla kaybolması bir topraklama yapıldığında gerçek olup bu koşuldaki yüksüzlük tam olarak o zaman söz konusu olabilir. Elektrik-Elektronik alanındaki uygulamalarda yapılan topraklama işlemlerinde, statik (ölü) elektriğin toprakalama yapılan uçtan toprağa akıtılmasıyla ortaya çıkaracağı olası zararların (PC PSU'larının ürettiği EMI'nin topraklanma olmadığında bu PC bileşenlerine olası hasarındaki gibi) bu sayede önüne geçilmiş olur.

AC akımdaki saniyede 50 kez (Frekansı 50 Hz olan şebeke elektriğinde) bu anlık yön değiştirmelerde, sinüs eğriisi şeklinde olan osiloskop görüntüsü çıkışlarında, her iki AC kutbunda +-+-+-+ şeklinde değişimler sürekli olur, ancak nötr ucu şeklinde bir ucundan topraklanmış olsa bile bu + ve - yükler toprağa akıp geçemezler, sadece toprak ve AC ucun ikinci ucu ortak (ayni) kablo hattında kullanılmış olur.

Not: Başka bir ortamda yazılan yazının foruma bu yabancı ortamdan kopyalanması sırasında atom konusunda bazı hatalar (kaymalar, yanlış sapmalar) oluşmuştur, bunu yeni farkederek şimdi düzelltim. İlgillenen arkadaşlara teşekkür ederim. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
...
Atomdaki çekirdek (+) elekktron (-) protonun (nötr=0) yüksüz olduğu gerçeği vardır. Bu gerçekten hareketle atomdaki protonun nötr (yüksüz) olma durumu ile
...
Elektron ve Protonun yükleri eşittir.
Elektron Negatif ve Proton Pozitif yüktür.
Nötron yüksüzdür.
Proton sayısı elektron sayısına eşit olmadığında o atom iyon olur, yani yüklü olur.
 
Futbol oynadığım zamanlarda hocalar antrenman sonunda kramponlarinizi çıkarın çimde yürüyün biraz elektriğinizi alır demeleri bu olayla ilgili mi?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…