Merhaba. Şebeke elektriğindeki topraklanmış olan AC nötr ucunda elektrik vardır, ancak daha önceden de topraklandığı için bizi çarpamıyor, çünkü daha önceden topraklanan nötr ucu ikinci kez vücutla topraklanınca çarpamaz, ama elektrik akımının 2. kutbunu bu uç yine taşıyor. Taşımıyor olsaydı monofaze elektrikte tek bir faz ucuyla yani tek bir kutupla, bu AC akımla hiçbir alıcı cihazı, makineyi, vb. çalıştıramazdık, mantıklı olarak düşünülürse bu sonuca varılabilir.
Atom çekirdeğindeki protonun (+) elektronun (-) nötronun yüksüz olduğu gerçeği vardır. Bu gerçekten hareketle atomdaki protonun nötr (yüksüz) olma durumu ile AC (şebeke) elektriğindeki nötr ucun yüksüz olma durumu bezetilip yanlış sonuca varılabilir. Ancak sadece atomdaki proton parçacığı için bu geçerli olup AC elektrikteki nötr ucu için bu hiç bir zaman geçerli değildir.
AC elektrikteki nötr ucu, toprak ve elektriğin 2. AC ucunu ortak alarak taşır. Ancak topraklanmış nötr ucundaki - yüklü elektronlar veya yine ayni elektrikteki elektrikteki + yükler bu durumda hiç bir zaman toprağa akıp kaybolamaz, eğer kaybolsaydı iki kutuplu (monofaze elektrikte) hiçbir alıcıyı kalan tek AC kutbuyla doğru dürüst çalıştıramazdık, ayni mantıkla düşünürsek.
Statik elektrikteki + ve - yüklerin topraklanmasında ise, bu yüklerin toprağa akıtılmasıyla kaybolması bir topraklama yapıldığında gerçek olup bu koşuldaki yüksüzlük tam olarak o zaman söz konusu olabilir. Elektrik-elektronik alanındaki uygulamalarda yapılan topraklama işlemlerinde, statik (ölü) elektriğin toprakalama yapılan uçtan toprağa akıtılmasıyla ortaya çıkaracağı olası zararların (PC PSU'larının ürettiği EMI'nin topraklanma olmadığında bu PC bileşenlerine olası hasarındaki gibi) bu sayede önüne geçilmiş olur.
AC akımdaki saniyede 50 kez (Frekansı 50 Hz olan şebeke elektriğinde) bu anlık yön değiştirmelerde, sinüs eğriisi şeklinde olan osiloskop görüntüsü çıkışlarında, her iki AC kutbunda +-+-+-+ şeklinde değişimler sürekli olur, ancak nötr ucu şeklinde bir ucundan topraklanmış olsa bile bu + ve - yükler toprağa akıp geçemezler, sadece toprak ve AC ucun ikinci ucu ortak (ayni) kablo hattında kullanılmış olur.
Not: Başka bir ortamda yazılan yazının foruma bu yabancı ortamdan kopyalanması sırasında atom konusunda bazı hatalar (kaymalar, yanlış sapmalar) oluşmuştur, bunu yeni farkederek şimdi düzelltim. İlgillenen arkadaşlara teşekkür ederim. Kolay gelsin.