Faz ve Nötr olayı nedir

Futbol oynadığım zamanlarda hocalar antrenman sonunda kramponlarinizi çıkarın çimde yürüyün biraz elektriğinizi alır demeleri bu olayla ilgili mi?

Merhaba. Evet, direk toprağa, ıslak çimenlere basarak yürümek, yerden yapılan ve vücudun çıplak ayakla topraklanmasıyla direk ilgilidir, bu doğrudur. Oynanan oyunların stresiyle vücutta biriken olası statik elektrik yükü (bazen araçların kapı kilidine dokunulduğunda "çıt" sesiyle vücuttan aküyle şaselenmiş araç gövdesiyle toprağa geçen insan vucudunun öz statik elektrik yükündeki gibi) ayaklardan çıplak ayakla toprağa deşarj edilmiş (boşaltılmış) olur. Tüm elektrikli, elektronik cihazların statik elektiğinin giderilmesinde uygulalanan genel topraklama şekli de aynisidir.

CRT ve LCD TV'lerde ve bazı halı yıkama makinelerinde ise topraksız fiş-priz kullanıldığı halde içten topraklanma şekli yine söz konusudur. Örneğin bazı halı yıkama makinelerinde su dolu tankın yüksek omajlı dirençlerle faz veya nötr ucuna yüksek omajlı seri bağlı olan dirençlerle olan bir topraklanma şekli, yine CRT TV'lerde SMPS'li trafolarla şebekeyle olan izolasyonu sağlayan bu trafoların giriş ve çıkış sarımlarında yüksek omajlı dirençlerle bu sarımlar arasında by-pass hattı şeklinde iç topraklama şekli mevcuttur, ek (ilginç) bir özelliği olarak. Kolay gelsin.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Teşekkürler. Ayrıca başka bir kişiye dokunduğumuzda da böyle bir "çıt" sesi geldiğini animsadim siz söyleyince. Tabi bedenine değil de elbisesine temas edince oluyor galiba o
 
Teşekkürler. Ayrıca başka bir kişiye dokunduğumuzda da böyle bir "çıt" sesi geldiğini animsadim siz söyleyince. Tabi bedenine değil de elbisesine temas edince oluyor galiba o

Merhaba. Kıvılcım atlama mesafesi çok uygun olmuş ise ve bu elbisedeki kumaşın gözenekleri bu geçişe izin vermişse kıvılcımın geçmesi bu şartta olmuş olabilir. YG'li normal elektriğin ve belirli voltlara yükselen statik elektriğin bir atlama uzaklığı veya bir kıvılcım aralığı bulunur. Bu aralık çok uygunsa ve arada kullanılan yalıtkan (kumaş, diğer malzemeler, vb.) dielektrik olarak uygun değilse bu kıvılcım bu bariyerleri atlayıp geçebilir.

Yüksek gerilim hatlarında çalışan uzman teknisyen ve uzman elektrikçiler kıvılcıma veya yüksek gerilim deşarjlarına çok dayanıklı özel tulumları giyerler, ayni korono virüsüyle çalışan pandemi hastanelerii çalışanlarında olduğu gibidir. Sağlıkçılar virüse karşı tam bir izolasyon (korunmayı) sağlarken, yüksek gerilimde çalışanlar ise olası YG etkilerine veya istenmeyen kıcılcımların atlamasına karşı özel giysi veya elektrik izoleli özel tulumlarını giyerler. Kolay gelsin.
 
Cevap veren herkese çok teşekkürler zihnimde bişeyler oluştu ama tam kavramam zaman alacak. Teşekkürler
 
Fakat şurasını anlamadım. 400*1,73=692 yapar

220*1,73 =380,6 yapıyor
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
NÖTR hattını anlayabilmek için öncelikle alttaki şekli incelemek gerekmektedir.

Resimdeki akımın yönünü takip edersek, nötr hattının toprakla ilişkili olduğunu (Sıfırlanmış) ama ana kaynağa döndüğünü görebiliyoruz.
Nötr hattı toprakla ilişkilendirilmezse ne olur?
Ana kaynak (Trafo) çıkışlarının her birisi mutlaka aktif potansiyel fark gösterecektir. Bu potansiyel fark toprağa göre (sıfır volt) değer değiştirmektedir.
Bir transformatörün bir ucundaki potansiyel fark toprağa göre +potansiyelde ise aynı zamandaki diğer ucundaki potansiyel fark toprağa göre 180' (-) potansiyelde olacaktır.
AC gerilim belli periyotlarda (Saniyede 50 kez) değer değiştirdiğine göre, toprakla ilişkilendirilmemiş her ucu da faz anlamındadır.
İşte bir AC gerilimin bir ucuna faz diğer ucuna nötr diyebilmek için kaynak uçlarından birisinin toprakla ilişkilendirilerek sıfırlama işleminin yapılması gerekmektedir.
Buradaki nötr hattı, teknikte akımın dönüş yolunu ifade etmektedir.
Yani faz hattından çekilen akım nötr hattı olarak belirlenmiş hattan geri dönmektedir.
Burada toprak bağlantısını tamamen ayırsak bile akım aynı koşullarda akmaya devam edecektir.
Ancak toprak hattını ayırdığımız anda nötr hattı diyebileceğimiz bir hat olmamaktadır.
 
Fakat şurasını anlamadım. 400*1,73=692 yapar

220*1,73 =380,6 yapıyor
yav bölü işte anla da okadarınıda
yalnız yukardaki şema türkiyede uygulanmıyor .. o şema Amerikan sistemini temsil etmekte olup o şemada sıfırlama yapılmıştır . yani nötr hattı ile toprak hattı aynı yerden toprağa bağlanmış. buna sıfırlama yapılmış.
türkiyede sıfırlama yapılmıyor . şebek topraklması ayrı koruma topraklması ayrı yapılıyor . bunun için bizizm transforlatörlerimizin yıldız noktası trafodan en az 20 metre uzakta bir yerde dirençle topraklanıyor ..
koruma topraklması ise sağlam bir topraklma yapılıp eş potansiyel baraya bağlanıyor .
 
Sıfırlama yapılmadan nötr hattı olmaz.
Resimdeki gerilimin amerika standardı olması, 220V sistemlerde sıfırlama yapılmayacağını ifade etmez.
Resimdeki toprak bağlantısını GROUND ROD hattından kesersen o hatta asla nötr diyemezsin.
 
Sekonderin orta ucu boşa alınıp diğer 120v çıkışından topraklansaydi türkis olabilir miydi?
Tabi kastım şebeke voltaj uyumu bağlamında.
 
Sekonderin orta ucu boşa alınıp diğer 120v çıkışından topraklansaydi türkis olabilir miydi?
Tabi kastım şebeke voltaj uyumu bağlamında.
Sonuçta oradaki gerilimin 120V veya 220V olmasının önemi yoktur.
Buradaki esas, nötr hattı olarak belirlenmiş ucun sıfırlanması esasıdır.
Eğer sıfırlama yapılmasaydı o hat nötr olmazdı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…