faz yok olması


dostum dediğin gibi kablo kopuk olsa nötr üzerinde fazı görürsün amma bu durumda alıcılar devreyi nasıl tamamlar ve çalışır? arkadaşın dediği olayda cihazlar çalışıyor
 
sn umutbek anlattıkları doğru. bu tür bir arızada faz nötr arası 220v,fazlar arası 380v,kaçak durumuna göre fazın biri faz-toprak sıfır volt,diğer iki faz toprak arası 380v gösterir.bu durumda bütün cihazlar normal çalışabilir.yakın zamanda kontrolünü yapmış olduğum bir işletmede yıldırım düşüp ag panosundaki parafudurları patlatmış. parafudurlardan biri kısa devre olup fazdan toprağa kaçak oluşmuş. işletme iki günbu şekilde çalışmış.bu arada hiçbir kimseden şikayet yok.
 
Arkadaşlar Burda olması muhtemel iki arıza var....
1- Fazlardan biri toprağa temas halinde ve sürekli kayıp yaşanıyor. (Toprağa Elektrik kaçıyor.)
ÇÖZÜM: Trafodan itibaren ileriye doğru Yok olan faza ait kablonun akımı pens ampermetre ile ölçülür. Eğer bu tip arızaysa yüksek akım okunacaktır. Ölçümlerde akımın normale düştüğü nokta ile bir önceki nokta arasındaki tüm aboneler tek tek ölçülerek Toprağa kaçağın nerden olduğu tesbit edilir.

2- Trafo AG panosunda baralara takılı akım trafolarından bir tanesi yanmış ve sargısı baraya temas ediyordur. Akım trafosunun teması baraya takılı iç yüzeyden olabileceğinden gözle görülmeye bilir.
ÇÖZÜM: Bütün akım trafolarının sekonder bağlantılarını çözerek Kaybolan fazın gelip gelmediğini kontrol edin. Eğer arıza bu sebeptense fazın normalleşmiş olması lazım.
NOT: Bu tür arıza tecrübe edilmiştir.
 
sayın arkadaslar 3 fazdan birinin gözükmemesi ve nötrde faz gözükmesi ,fazın birinin topraga temasında oldugu kesinleşti ama benim bir türlü kafam almadı bu sigortalar niye atmamış.
acaba fazın topraga gitmesi trafonun nötrünün bu fazı alması gibi bir ihtimal var mı ? eger böyleyse 3 fazın biri nereye gidiyor.




ertek68 arkadaşım 1 de söyledigin durum dogrudur .olayımız budur . bu durumda bizim faz toprak üzer,nden trafonun işletme topraklamsı yani nötrde gözüküyor .bu söylediklerimde dogrumudur acaba?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
selamlar arkadaşların dedigi gibi nötr kopuksa trifaze arasında dönüşüm olur eger cihazlar çalışıyorsa nötr trifaze arasında nötr dönüşümü yapar ve bagzı cihazların yanabilme ihtimali vardır lambalarda belli olur zaten normal lambalarda





ÜSTÜN OLAN YALNIZCA YÜCE ALLAHTIR
 

işletme topraklaması zayıf veya faz kaçağı işletme topraklamasından uzak mesafade ise, Sigorta atmayabilir.örnek vermiş olduğum işletmede, parafudurdan toprağa geçen akım 5 amper civarındaydı. ayrıca üç faz biryere gitmiyor.diyelim R fazından toprağa kaçak yapıyor,toprak hattıda R fazı olmuş oluyor. üç fazı ölçü aletiyle ölçtüğünüzde normal gösterir.kontrol kalemi ile bakarsanız fazın biri toprakla aynı polaritede olduğu için yanmaz.
 
teşekkürler benim için iyibir paylaşım oldu. destek veren herkeze teşekkürler iyi çalışmalar.
 
öncelikle sorunun bölgesel olarak nereden geldiği bulunmalı.daire enerjisiz bırakılmalı.bina enerjisiz bırakılmalı.örnek bina enerjisiz bırakıldı(gerekirse nötr de ayrılmalı).giriş gerilimi ölçüldü.normal değilse enerji kaynağına doğru gidilmeli.örnek tek ag kol çıkışı olan trafoda çıkış kablosu nötrü ana ag pano barasından keserse fazın biri kaybolur nötr olarak işlev görür.ama alıcıların 3 te 2 si kavrulur.sizde bu durum olmadığına göre bunu geçelim.sanırım sorun çok kuvvetli olmayan bir kısa devre veya,üç faz vektörel toplamı=nötrden geçen akım dengesini bozacak şekilde dengesiz yüklenmede olabilir.her şekilde belirli noktalardan faz akımları ölçülerek arıza bulunabilir.
 

aynı konuyu bende 6 ay önce açmıştım sorun arkadaşımızın dediği gibi bende tespit ettim
1-işletme topraklaması zayıf
2-kaybolan faz herhangi bir yerden toprağa akıyor
floresan lambanın kapak vidasının lambaya giren ttr kabloyu delerek saca teması neticesinde faz kyboluyor nötr faz oluyordu vidayı çıkardım sorun düzeldi
dörtyol payas iskenderun tamamen kayalıktır buradada topraklama veya işletme topraklamasının sağlam olduğu pek söylenemez bu bölgede her ay yüzlerce cihaz yanar patlar
 

trafo besleme yg kontrol edin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…