Aparmanın girişindkei ana şalteri indirip yani apartmanın elektriğini kesip apartmana gelen ana hattın her bir faz değerini ölçtük. FAZ1: 236V, FAZ2: 225V, FAZ3: 237V Bu değerlere bakarak apartmana gelen ana hat ve trafodan kaynaklı sorun yoktur denildi. Bu işlem TEDAŞ tarafından yapıldı. Biz kendimiz de sonradan bu testi yaptık ve benzer değerleri elde ettik. (FAZ1: 227V, FAZ2: 214V, FAZ3: 228V) FAZ2 diğerlerine göre daha düşük voltaj değerine sahip. Farklı zaman aralıklarında bu testi tekrarladığımızda her zaman için FAZ2'ye ait voltaj değerinin diğer iki faz voltaj değerlerine göre ortalama 9V - 15V arası daha düşük olduğunu gözlemledik. Ancak TEDAŞ tarafından verilen bilgiye göre olması gereken değer aralığında imiş. Biz ısrarla FAZ2 voltaj değerini 10V arttırın, diğer iki faz ile eşit olsun dedik ancak işlem yapmadılar.
Peki ne oluyor ? Apartmana elektriği verdik. Sorun olmadan ortalama değerlerle yine çalışıyor ve FAZ2 yine diğer iki FAZ voltaj değerlerine göre daha düşük. Voltaj değerlerinde çok büyük sapmalar yoktur. Her üç faz da stabil bir şekilde 10V - 20V arası değerlerde aşağı yukarı gün içerisinde değişiyor. Buraya kadar sorun yok.
Zemin katta hemen
Elektrik odasının yanındaki işyerinde toplamda 19300W çekilecek şekilde elektirik harcaması yapılması gerekiyor. İhtiyaç olan gücü üç eşit parçaya bölerek dağıtmak en mantıklı olanı. Bağlayacağımız her 2000W sonra her fazda ortlama 5V kayıp yaşanıyor. FAZ1 ve FAZ3 voltaj değerinde herhangi bir sıkıntı olmuyorken FAZ2 voltaj değeri 180V - 195V aralığına kadar düşüyor.
Apartmanın girişindeki ana şalterden FAZ1 ile FAZ2 kablolarını yer değiştirdik. FAZ2'ye 8400W, FAZ3'e 8400W güç yükledik. FAZ1'e ise 2500W güç yükledik. Lambaları ve prizleri de FAZ1'e bağladık. Bu sayede FAZ1'e fazla yük binmemiş oldu ve voltaj düşüş sorununu kendimizce bir çözüm bulduk. Binadaki 8 dairede FAZ1'i lambalara verdik. FAZ2 ve FAZ3 çıkışları da priz, kombi, klima, şofben vb. baağladık.
SONUÇ:
FAZ1: 220V-225V
FAZ2: 210V-220V
FAZ3: 200V-210V
Eğer FAZ2'den ve FAZ3'ten her birinden 8400W yükü azaltırsak voltaj aralığı 220V - 235V oluyor.
Bu değerlerin güzel olduğunu düşünüyorum. Bu arada binadaki tüm bağlantıları kontrol ettik. Bağlantılarda oksitlenme yoktur. 4 yıllık bina zaten. Benim tahminim apartmana elektrik veren trafo FAZ2 hattındaki voltaj yetersiz. Yada çevredeki binalarda FAZ2 yoğun kullanım olabilir diye düşünüyorum.
Yük binince voltaj düşmesi tuhaf geldi. Kaldı ki o kadar aşırı bir yük değil. TEDAŞ'a durumu izah ettik. Hata bu yaptığımız testleri söyledik. sorun olan FAZ için 10V yükseltmesi yapılır ise sorun kalmayacağını izah ettik. Ancak ne hikmetse hiçbir işlem yapmadılar. Bu konuda eğer bilgisi olan var ise aslında olması gereken nedir ? TEDAŞ ne yapmalı ? Bu konuda beni aydınlatırsa memnun olurum.
Biz sorunu kendi yöntemimizle çözdük. Ancak olması gereken normalde bu değil. Normalde olması gereken güç ihtiyacının tüm fazlara eşit miktarda dağıtılarak kullanılmasıdır. Tabi bu şekilde de voltaj düşüklüğü yaşıyoruz. TEDAŞ müdahele etmeyince kendimiz birşeyler yaptık. Yazdığım durumdan bilgisi olan ustaların değerli yorumlarını bekliyorum.