Voltaj Düşüklüğü

Sadece sizin binayı düşünmeyin mahallede, hat boyunca söz konusu faza neler bağlı kimse bilemez. Bunun dengelenmesi de mümkün değil. Çünkü bugün dengelenir yarın adam başka bir cihaz takar denge bozulur. Bina ana panosundan fazınızı değiştirin olsun bitsin. Mühürlü ise ve sökerseniz işletmeye bilgi verin arızadan dolayı müdahale edildi diye, gelip tekrar mühürlesinler. Hatta iş garanti olsun diye önce işletmeye durumu danışın, fazı değiştireceğiniz hakkında.
 
Yakınınızdaki bir binada da aynı sorun var mı diye hiç kontrol ettiniz mi? Sorun sadece sizin binada mı? Eğer sorun sadece sizin binada ise bu duruma sebep sizin hat veya bağlantı olabilir. Diğer binada da aynı problem varsa dağıtım tarafında sorun vardır. Faza yüklendiğinizde düşüş başlıyor diye belirttiğinize göre sorun kuvvetle muhtemel dağıtım tarafında değil sizin binada. Çünkü o faza bağlı başka binalarda var ve sadece sizin binanızdan o anda nispeten küçük sayılacak bir yük çekilmesine rağmen fazda çöküş olması sorunun sizin binanızda olma ihtimalini kuvvetlendiriyor.​
 
Geçmişi hakkında malesef bilgimzi yoktur.
Şu şekilde izah edeyim:
Tek fazda ortalama binadaki diğer dairelerden dolayı 3500W yük var diyelim.
Kendi dairemizde 2000W daha yük binince voltaj düşüyor.
2000W daha binince voltaj biraz daha düşüyor.
2000W daha binince voltaj aralığı 180-200 arası oluyor.
Genelde 190V civarında geziniyor.
Ama diğer fazlarda bu olmuyor.
Daire içindeki nötr ve toprak bağlanan baraları yeniledim.
Diğer dairelerden de aynı fazı ölçüm yaptım.
Düşüş oralarda da oluyor.
Bağladığım cihazları diğer fazlara bağladığımda sorun yoktur.
Ancak şöyle bir durum var her faza 8000W civarı tek dairede yük binecek.
Diğer daireler hariç. İki fazda sorun olmaması ama bir fazda sorun olması acaba problem ne diye düşündürüyor.

Yan binalarda durum ?

Tedaşın ölçümleri doğrumu ?

Sizde elektrikci ile ölçebilirsiniz .

Ölçümleri ( tüm ölçümler ) boşta ve yükte
R fazı nötr arası
T fazı nötr arası
S fazı nötr arası

Nötr toprak .

R fazı topraklama arası
T fazı topraklama arası
S fazı topraklama arası

R fazı S fazı arası
R fazı T fazı arası
T fazı S fazı arası

İp uçları
Voltaj ve amper ölçümleri .

Binada sorun ise !!!

8 Daire diyorsunuz + aydınlatma trifaze olması gerekir + asansörde trifaze + vs ( tüm bina trifaze olmalı )

Bir yollu sayaçların çıkışı her bölüme giden enerjiyi
Diğer siğorta kutularından !!!
Voltaj ve amper ölçüleri yaparak kontrol .
Ve tek tek bölüm ( daire+ vs ) bölüm voltaj ve amper kontrolu
Faz dengesi sorun durumu ?

Binanın ana şalteri açıldıktan sonra iki nolu fazda voltaj düşüşü gözlemlendi.

Kabloların takibi .Yerinde çözümü !!!!

Not : bağlantıların kontrol edilmesi özellikle 2 nolu faz .
 
Son düzenleme:
Aparmanın girişindkei ana şalteri indirip yani apartmanın elektriğini kesip apartmana gelen ana hattın her bir faz değerini ölçtük. FAZ1: 236V, FAZ2: 225V, FAZ3: 237V Bu değerlere bakarak apartmana gelen ana hat ve trafodan kaynaklı sorun yoktur denildi. Bu işlem TEDAŞ tarafından yapıldı. Biz kendimiz de sonradan bu testi yaptık ve benzer değerleri elde ettik. (FAZ1: 227V, FAZ2: 214V, FAZ3: 228V) FAZ2 diğerlerine göre daha düşük voltaj değerine sahip. Farklı zaman aralıklarında bu testi tekrarladığımızda her zaman için FAZ2'ye ait voltaj değerinin diğer iki faz voltaj değerlerine göre ortalama 9V - 15V arası daha düşük olduğunu gözlemledik. Ancak TEDAŞ tarafından verilen bilgiye göre olması gereken değer aralığında imiş. Biz ısrarla FAZ2 voltaj değerini 10V arttırın, diğer iki faz ile eşit olsun dedik ancak işlem yapmadılar.

Peki ne oluyor ? Apartmana elektriği verdik. Sorun olmadan ortalama değerlerle yine çalışıyor ve FAZ2 yine diğer iki FAZ voltaj değerlerine göre daha düşük. Voltaj değerlerinde çok büyük sapmalar yoktur. Her üç faz da stabil bir şekilde 10V - 20V arası değerlerde aşağı yukarı gün içerisinde değişiyor. Buraya kadar sorun yok.

Zemin katta hemen elektrik odasının yanındaki işyerinde toplamda 19300W çekilecek şekilde elektirik harcaması yapılması gerekiyor. İhtiyaç olan gücü üç eşit parçaya bölerek dağıtmak en mantıklı olanı. Bağlayacağımız her 2000W sonra her fazda ortlama 5V kayıp yaşanıyor. FAZ1 ve FAZ3 voltaj değerinde herhangi bir sıkıntı olmuyorken FAZ2 voltaj değeri 180V - 195V aralığına kadar düşüyor.

Apartmanın girişindeki ana şalterden FAZ1 ile FAZ2 kablolarını yer değiştirdik. FAZ2'ye 8400W, FAZ3'e 8400W güç yükledik. FAZ1'e ise 2500W güç yükledik. Lambaları ve prizleri de FAZ1'e bağladık. Bu sayede FAZ1'e fazla yük binmemiş oldu ve voltaj düşüş sorununu kendimizce bir çözüm bulduk. Binadaki 8 dairede FAZ1'i lambalara verdik. FAZ2 ve FAZ3 çıkışları da priz, kombi, klima, şofben vb. baağladık.

SONUÇ:
FAZ1: 220V-225V
FAZ2: 210V-220V
FAZ3: 200V-210V

Eğer FAZ2'den ve FAZ3'ten her birinden 8400W yükü azaltırsak voltaj aralığı 220V - 235V oluyor.

Bu değerlerin güzel olduğunu düşünüyorum. Bu arada binadaki tüm bağlantıları kontrol ettik. Bağlantılarda oksitlenme yoktur. 4 yıllık bina zaten. Benim tahminim apartmana elektrik veren trafo FAZ2 hattındaki voltaj yetersiz. Yada çevredeki binalarda FAZ2 yoğun kullanım olabilir diye düşünüyorum.

Yük binince voltaj düşmesi tuhaf geldi. Kaldı ki o kadar aşırı bir yük değil. TEDAŞ'a durumu izah ettik. Hata bu yaptığımız testleri söyledik. sorun olan FAZ için 10V yükseltmesi yapılır ise sorun kalmayacağını izah ettik. Ancak ne hikmetse hiçbir işlem yapmadılar. Bu konuda eğer bilgisi olan var ise aslında olması gereken nedir ? TEDAŞ ne yapmalı ? Bu konuda beni aydınlatırsa memnun olurum.

Biz sorunu kendi yöntemimizle çözdük. Ancak olması gereken normalde bu değil. Normalde olması gereken güç ihtiyacının tüm fazlara eşit miktarda dağıtılarak kullanılmasıdır. Tabi bu şekilde de voltaj düşüklüğü yaşıyoruz. TEDAŞ müdahele etmeyince kendimiz birşeyler yaptık. Yazdığım durumdan bilgisi olan ustaların değerli yorumlarını bekliyorum.
 
Sadece bir fazın gerilimini arttır diye birşey söz konusu değil. Dağıtım şirketi trafoda kademe ayarı yaparsa her üç fazda artar ya da azalır. Dağıtım şirketi kademe ayarı ile oynarsa bu seferde trafoya yakın olan kullanıcılar yüksek gerilimden dolayı zarar görür. İşlem yapmadıklarına göre vardır bir bildikleri.
 
sorun kablo veya kablo bağlantısından kaynaklanıyorsa aynı gerilim düşümüyle bi süre sonra yine karşılaşacaksınız.

gerilim düşümü dış etkenden kaynaklanıyorsa muhtemelen yine tekrarlayacak.
 
Siz sadece kendi binanızı bilebilirsiniz de hat boyunca yükkerin fazlara dağılımını ve kullanım saatlerini bilemezsiniz. Fazı değiştirmeniz sorunu çözmüşse takip etmekten başka yapacak birşey kalmamıştır. Aslında işletme günlük, aylık faz tüketimlerini takip ederek fazları değiştirmeden çözüm üretebilir.
İşin doğası gereği her açılan/devreye alınan yük hattın gerilimini/voltajını bir miktar düşürecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,268
Mesajlar
934,909
Kullanıcılar
453,517
Son üye
yusuf ustaaaaa

Yeni konular

Geri
Üst