fiber optik kabloların mekanik ve optik özellikjleri

CHaKIR

Üye
Katılım
21 Tem 2008
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
36
Konuyu yanlış yere açış olabilirim nereye açacağıma tam olarak karar veremedim o yüzden forum üyelerinden özür diliyorum.

arkadaşlar bana fiber optik kabloların mekanik ve optik özellikjleri ilgili dökümana ihtiyacım var yardımlarınız bekliyorum

*"Bakarmısınız, Yardım, Bakmayan kalmasın, Lütfen Yardım" gibi başlıklarla konu açmak yasaktır. Başlık bir konunun özeti niteliğinde olmak zorundadır. Lütfen konu açarken başlık seçmeye dikkat ediniz.
Düzenleme:
korkmaz_design
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
FIBER OPTIK KABLOLAR


Fiber kablolar iletisim teknolojisi disinda farki çesitleri tip da damarlarin içinin ve organlarin görüntülenmesi gibi görüntüleme sistemlerinde de oldukça popüler olarak kullanilmakta. Her zamanki gibi yine isin matematiksel boyutuna fazla inmemeye çalisacagim zira isin bu yönü oldukça karmasik Snell kanunlarindan Maxwell denklemlerine kadar çok genis bir konu.
Isin biraz tarihine bakacak olursak bir çok iste parmagi olan Aleksander Graham Bell amca bu ise de 1880 yilinda egilmis ve foto telefon denilen mantigi isigin modüle edilerek iletimi sonra da demodülasyondan sonra tekrar elektriksel sinyale dönüstüren bir alet yapmis. Daha sonralari lambalarin gelisimi ve 1960da lazerin icadindan sonra asil problem basgöstermis ki zaten bu problem fiberin dogusuna neden olmustur
Problem: gönderilecek sinyali modüle etmek Elektronik devreler ile kolay demodülasyon da kolay peki sinyalin kilometrelerce dagilmadan, zayiflamadan bir yapi içersinde gitmesi nasil saglanacak?
FIBER OPTIK KABLONUN AVANTAJLARI

* genis band araligi
* düsük kayip
* elektromagnetik bagisiklik
* güvenilirlik
* hafiflik
* küçük boyut Yandaki avantajlara baktigimizda avantajlarin çogunun iletisime yönelik oldugunu görürüz bu avantajlar yüzünden fiber özellikle uzak mesafe iletisimi için vazgeçilmezdir.


Fiber en çok telefon iletisimine kullanildigina göre bir karsilastirma tablosuna bakarsaniz ne demek istedigimi daha iyi anlayacaksiniz.


ORTAM BIT ORANI(Mbps) SES KANALI TEKRARLAYICI BOSLUGU (km)
KOAKSIYEL 1,5
3,1
6,3
45
90 24
48
96
672
1344 1 - 2
FIBEROPTIK 45
90
180
405 - 435
565
1700 672
1344
2688
6048
8064
24192 6-15 COK MODLU
30 -40 TEK MODLU

FIBEROPTIK KABLONUN ÇALISMASI
Simdi biraz fiberin nasil islediginden bahsedelim fiberin çalisma prensibi temel optik kurallarina dayanir. Bir isin demeti az yogun bir ortamdan daha yogun bir ortama geçerken gelis açisina bagli olarak yansimasi (buna ileride tam yansima diyecegiz) yada kirilarak ortam disina çikmasi (bu istenmeyen durumdur) mantigina dayanir.
Simdi standart bir fiber kabloyu taniyalim. Kablo3 kisimdan olusur.


INDIS: Bir isik isininin madde içersinde ilerlemesine gösterilen zorluk katsayisi
KIRILMA INDISI: Isigin bosluktaki hizinin madde içerisindeki isik hizina oranina kirilma indisi denir
NÜVE: Isigin içerisinde ilerledigi ve kablonun merkezindeki kisimdir çok saf camdan yapilmistir ve esnektir. Yani belirli sinirlar dahilinde egilebilir cinsine göre çapi tek modlu veya çok modlu olusuna göre 8 mikrometre ile 100 mikrometre arasinda degisir (not insan saçi 100 mikro metre civarindadir.).
KILIF: Tipik olarak 125 mikrometre çapinda nüveyi saran ve fibere enjekte edilen isinin nüveden çikmasini engelleyen kisimdir ayni nüve gibi camdan yapilmistir ancak indis farki olarak yaklasik %1 oraninda daha azdir bu indis farkindan dolayi isik isini nüveye enjekte edildikten sonra kilifa geçmez (asiri bir katlanma ya da ezilme yoksa) isin kilif nüve sinirindan tekrar nüveye döner ve böyle yansimalar dizisi halinde nüve içerisinde ilerler.
KAPLAMA: Optik bir özelligi olmayan kaplama polimer veya plastik olabilir


bir veya birden fazla katmani olabilir. Optik bir özelligi yoktur sadece fiberi darbe ve soklardan korur.
Bu kadar bahsettik birde fotografini koyalim gerçi fotografçilik konusunda pek yetenekli olmadigimi ögrendim ama idare edin. resimde yesil kaplamali bir fiber var fiberin kendisinden çok gölgesi belli kendisi cam oldugu için parliyor bu bir tek modlu (bu konuya gelicez) 10 mikrometreye 125 mikrometrelik fiber Türkiyede kullanilan tip fiberdir genelde tek kaplama içinde iki kablo olur.



Fiberoptik kablo çesitlerinden bazilari.





FIBEROPTIK KABLO ÇESITLERI
Fiber optik kablolarla normal kablolari kiyasladigimizda isin teknik yönü ve sagladigi avantajlar disinda maliyet açisindan fiberlerin çok daha pahali oldugunu görürüz ancak kisa mesafeler için (1-5 km) ya da bilgi tasi



yeterli olmaz ise bu bilgiler daha ayrıntılı gönderebilirim
 

Forum istatistikleri

Konular
130,057
Mesajlar
932,579
Kullanıcılar
453,036
Son üye
akcam07

Yeni konular

Geri
Üst