Floresan lamba Led lambalardan daha uzun ömürlü.

Arkadaşlar ben hem Floresan hem de LED kullandım. Ama şöylü birşey var. Floresan lamba led lambalardan daha uzun ömürlü. Şimdi bizim evin bazı yerlerinde 4x18 pelsan mekanik balastlı floresan armatürü, bazı yerlerde de avizeler var. Avizelerde de led lambalar var. Şimdi bu bizim evdeki anlattığım 4x18 pelsan mekanik balastlı floresan armatürü bozuldu. Yeni bozuldu. Yaptığım testlere göre balastları bozuk. Ama balastın üstüne baktığımda içinde 2 adet 40w pelsan mekanik balast var. Ve balastın üzerinde 14 Temmuz 2003 yazıyor. Taa bizim ev yapıldığı zaman takılmış. Üzerindeki floresan da 15 yıl önce babam takmış. Şimdi LED lambalara gelelim. Bu led lambalar da kalitesiz olanlar 5 ay dayanıyor. Kaliteli olanlar (philips) ise 3 yıl dayanıyor. Bir de o led lambalar odanın bir kısmını çok aydınlatırken diğer kısımlar karanlık kalıyor. Bu durumu da philips yapıyor. Sonra o led lambayı söküp CFL lamba taktım. Ve sorun düzeldi. Normalde led floresan lambalardan daha uzun ömürlü ama floresan daha fazla dayanıyor. Zaten youtube'de floresan lambaları söküp led lamba takan kişilerin videolarının yorumlarına bakıyorum ki floresan led lambalardan daha uzun ömürlü. LED lambanın kısa ömürlü olmasının nedeni galiba planlı eskitme.

güzel insan, genç adam, umarım yaşını doğru girmişsindir. civa nedir biliyor musun? civa buharlı lambalar. led armatür / lamba iyidir kötüdür demeyeceğim, çünkü şans işi. benim evde bir banyo spotu var. 10 yılı geçti, gece gündüz yanıyor. sadece elektrik kesilirse dinleniyor.
bir de enerji tüketimi gibi bazı kriterler var. 15 yıl önce bu eve taşındığımda tavan vantilatörü ve avize aynı modül taktım. 2 kere led ampul değiştirdim. bir şeylere tu-kaka demeden önce gelmişini geçmişini bir araştır istersen.
civa buharının ne gibi zararları vardır öğren mesela.

Ekonomik olarak yapılacak karşılaştırma da bütün konvansiyonel aydınlatma cihazlarını gömer. Hem de hiç hesap yapmadan çok rahat söylüyorum.

Hazır başlamışken enerji tüketimi üzerinden de bir karşılaştırma yapsaydın üstadım.
Ben zamanında ölçmüştüm;

2x36W PL-L floresan lamba mekanik balastla 84W harcamış Cos φ =0,45 kasa içinden lüx ölçümü aldığımda 3460 çıkmış.

2x36W PL-L floresan lambaya elektronik balast takıp ölçtüğümde bu sefer 46W harcamış Cos φ =0,92 fakat kasa içinden lüx ölçümü yaptığımda tüketimle birlikte lüx değeri de düşmüş 2357 olmuş. Bu değerleri 20W-24W led armatürle elde etmek mümkün.

Bu arada elimde bir veri olsun diye lüx ölçümü aldım normalde lümen ölçmek gerek fakat onun için lab. ortamı lazım.

Evet mekanik balast ömürlük ancak aynı aydınlatmayı bize neredeyse 4 kat daha pahalıya sunuyor. Elektronik balast kullansak yine 2 kat pahalıya geliyor.

Zaten sevsekte sevmesekte led lambalara mahkumuz çünkü halojen ampüllerin üretimi duralı yıllar oldu yine floresan lambalarda Avrupada yasaklandı dolayısıyla bize de gelmiyor. Bazı tip floresan lambalar kara borsaya düşmüş durumda. Çok sürmez hiçbir floresan türü bulunamayacaktır.​

Son düzenleme:
genç arkadaşımız bilmez, hani 70 ler, 80lerde akkor flaman lambalar karaborsaydı. floresan lambalar pahalıydı, lükstü. 90larda tasarruflu ampuller çıktı. sonra asrın icadı led teknolojisi başladı. sonra mı? akkor flaman tarih oldu, floresan tarih oldu, tasarruf ampulleri tarih oldu. bir de üzerine ledler ucuzladı daha ne olsun. ısrar eden arar bulur diğer eskileri kullanır. haa çaktırmadan eskiden ameliyathanelerde halojen spotlar kullanılırdı, artık oralarda da led teknolojisi var. yani ne kaa köfte o kaa ekmek.

Floresan lambalarda civa olabilir ama dikkatli olunca hiçbirşey olmaz.
Galiba yanlış bilmiyorsam philips floresan lamba üretimini çine taşıdı. Ben elektrikçiden bir floresan lamba aldım phillips üzerinde 2023 yazıyordu ve üretim yeri polonya yerine çindi. Yani floresan lamba üretimi devam eder yıllar boyunca. Çünkü hala floresan kullananlar var. Yani floresan lamba kullanan kişileri zorla led lambaya geç demiyeceğiz. Belki led takmak ona zor gelecek. O yüzden floresan üretimi devam eder. Neyse. ben floresan lambalar ile devam edeceğim. Zaten floresan lamba büyük makineler kadar elektrik harcamıyor. Floresan 80w led ise 40w. Parabolik floresan ve 120cm led armatürü karşılaştırdığımız zaman.

Lambayı temin edebildiğin sürece kullanabilirsin. Daha önceki konuda da yazmıştım yerinde olsam şimdiden lamba ve balast stoklardım. Bizim armatüre uygun floresanda hala bulunuyor tanesine 1750 tl yazmışlar bir armatürde iki adet var. Sizin floresanda bu fiyatlara çıktığında belki floresan kullanma fikriniz birden değişir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…