Gerçek teknoloji zaten hiç te ucuz değildir.
Yıllardır bu böyle olduğu için AMATÖR RADYOCULUK kavramı gelişmiştir.
Günümüzde makul bir ücretle telsiz cihazları temin edilebilse de, yıllar öncesini ele alırsak hiç te ucuz olmadığını görebiliriz.
Yüksek frekans tekniği ile ilgilendiğim 1978 li yıllarda basit bir 27MHz cihazı bile temin edebilmek mümkün değildi. Üstelik o yıllarda amatör telsizcilik yasası çıkmadığı için havaya neşriyat yasaktı.
Buna rağmen benim gibi KAÇIK GÖÇÜK insanlar, küçük güçte (100mW gibi) vericiler tasarlayıp gizlice çalıştırıp test etmekte idik.
Kaynaklarımız ise ELECTOR ve TRAC dergileri idi
Stabil ve mümkün mertebe az harmonik yayabilen bir verici tasarımı için gerekli olan ve KRİSTAL denilen o ekipmanları bile Türkide bulabilmek mümkün değildi.
İşte o yıllarda sayısız denemeler yapmış, mümkün mertebe uzak iletişim yapabilmek için araştırmalarıma başlamıştım.
Gerçek anlamda iyi bir iletişimin ilk koşulunun iyi bir alıcı olduğunu da öğrenmiştim.
Çünkü verici gücü ne kadar yüksek olursa olsun, dünyanın özelliklerinden dolayı elektromanyetik dalgalar bir mesafeden sonra sönümlenmekte idi.
İyonosferden yansıyan dalgaların alınabilmesi için ise öncelikle yönlendirilmiş anten kullanılması gerekli idi.
İşte o yıllarda alıcılar ile ilgili olarak şunları öğrenmiştim.
Alıcılar temel olarak iki önemli unsurda incelenmektedirler.
1 Hassasiyet.
Antenlerde indüklenen gerilimin ne kadar yükseltileceğini (Kazanç) ifade eden bir tekniktir. Ancak kazancın doğrudan yükseltilmesi başka parametreleri etkilediği için diğer hususların da ele alınması gerekli idi.
2 Seçicilik.
Temel olarak band genişliğinin ifadesi olup, yan kanal bastırma özellikleri olarak incelenmektedir.
Bu iki kural birbiri ile asla bağdaşmadığı için, en ideal alıcının tasarlanabilmesi başka teknikleri gerektiriyordu.
Derken askerde telsiz operatörü olunca askeri cihazları inceleme şansım olmuştu.
Çok eski yıllarda üretilmiş askeri telsizleri o yıllarda HURDA olarak değerlendirmeme rağmen yapım tekniği son derece mükemmel idi.
3 adet osilatör ve 3 adet anten seçici devresi ile 1uV gibi hassasiyete sahip cihazlar idi.
Konu sahibi arkadaşımız da iyi bir iletişim sağlamak istiyorsa öncelikli olarak alıcı devrelerini incelemeli, yukarda ifade etmiş olduğum, hassasiyet ve seçicilik kurallarını yalayıp yutmalıdır.
Bu konularda bilgi alışverişi yapmak isteyen arkadaşlarımız da olursa, her türlü bilgi paylaşımında bulunabiliriz.
73 ler.