foto diyotla röle çalıştırma

akın999

Üye
Katılım
30 Haz 2008
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaşlar benim istediğim bir ceptelefonuyla bir röleyi çalıştırabilmek.bununla ilgili bazı denemelerim de oldu ama sonuç negatif.çep telefonunun titreşim motoruna 3 volta yokın bir gerilim geliyor.ben buradan çıkardığım uçları rölenin kontaklarına bağladım ama 3 vollt röle için yeterli olmadi ve röle çekmedi.Daha sonra dir foto diyotla bir transistörü sürdüm kollektör emiter aresına 12 volt uyguladım beyz ucunuda telefondan aldığım 3 voltu verdim.transistör çalıştı ama röle üçlarına 3 volt geldi.yani röleyi çalıştıramadım.sizce ne yapmam lazım?bununla ilgili bir şeme bilen varmı.ben transistöru yanlışmı bağladım yoksa kural mı bu yani transistörlerde beyz ücüna uygulanan voltaj kadarmı emiterden alınabiliyor.bünü yapıpta ne yapacan derseniz.evime 5 km uzaklıktaki bahçede 1 fazlı bir motor var o motorla bahçemdeki sebzeleri her gün yaklaşık 1 saat sulamam lazım ve her zaman vaktim olmuyor.bende bu işi böyle çözmeye çalışıyorum.eğer yardımcı olursanız tabiki.
 
selam
anladığım kadarıyla fotodiyotun verdiği ışık yetersiz kalmış.Malumunuz transistörlerde beyze verdiğiniz gerilim kadar akım geçirir.bu durumda transistörün hangisi olduğu önem arzeder.
çözüm olarak daha uygun bir transistör kullanabilirsiniz.
diğer bir çözüm darlington bağlantıdır.Transistörle başka bir transistörü süreceksiniz.
şimdi gidip aşı olmam lazım.Anlamadıysanız ya da forumda ya da başka yerde darlinton bağlantıyı bulamazsanız( ki bulamamanız için çok çaba sarfetmeniz lazım) çizerim de.
bir başka çözüm hazır optocouplörler var.Opto couplör ile kullanabilirsiniz.
fakat bu yöntemde röleyi cep tel ile açtınız,bir de bunu kapatmanız lazım.Yani aynı röle ile ilk startta çalışacak,ikincide duracak bir kumanda devresi yapmanız lazım.
forumumuzda da olacaktı,cep telefonu ile kumanda için şemalar var.daha kararlı ve güzel çalışır o şemaları uygularsanız.
yine başka bir çözüm de zaman saati kullanmanız.Çinli amcalar yapmıçPrize takıyorsunuz ve yine çıkışı priz şeklinde,20-30 ytl ye satıyorlar.
yine bir çözüm de toprağın nemini ölçen bir düzenek yapabilirsiniz.toprağa iki tane elektrot bağlayacaksınız ve toprak kuruduğunda röle sulamayı açacak.Ancak bu baya ayarlaması zor olabilecek bir yöntem.

siz kullandığınız diyodu ve transistörü ve kullanacağınız şemayı buraya koyarsanız daha iyi yardımcı olabiliriz belki.
 
m-usta-fa arkadaşım benim elimde şema yok kafamda tasarlayarak yapıyorum.boş bir zamanında uygun bir şema çizersen sevinirim ve en uygun transistör ne olur bu devre için.ilgilendiğin için sağol
 
hocam o şema dışındaki alternatifleri deneseydiniz
:)
yani zaman saati bence en makulu
ama ille de cepten yapacağım bu işi derseniz
kıt elektronik bilgimle çizmeye çalışayım
ya telefon yanar,ya devre yanar,ya çalışır :D
 
telefon yansada sorun değil ucuz telefon kullanacam zaten
 
Sn.akın999 ;
3....24 volt arası tetiklemeli ( ssr ) solite state relay kullanın işinizi görecektir.
Saygılarımla;
 

Forum istatistikleri

Konular
129,022
Mesajlar
922,597
Kullanıcılar
451,271
Son üye
gpoint

Yeni konular

Geri
Üst