frekans kontrol cihazları ile sürülen motorlarda gürültü

ismail_k

Üye
Katılım
11 Eki 2008
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar;
Sistemimizde bulunan Telemechanique Altivar 61 ile 315 veya 250 kW lık motorlarımızı sürmekteyiz.Motorlar düşük frekanslarda boşta dönerken motorlardan sürekli bir çınlama sesi gelmekte.Daha önceki işyerimde de başka marka frekans kontrol cihazlarıyla sürülen motorlarda benzer sesleri duymuştum.Bu ses normal midir?Ben bu sesin sürücünün motora verdiği akım harmoniklerinin motor manyetik devresi(lamine saçlar)üzerinde yarattığı titreşim olduğunu düşünüyorum.Bu düşüncem ne kadar doğrudur?Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan görüş bekliyorum.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
düşük frekanslarda çalışan motorlarda anahtarlama frekansı 4 veya daha düşüğe ayarlıise oses normaldir hiçbir problem teşkil etmez ama gürültüyü azaltmak istiyorsanız anahtarlama frekansını yükseltmen yeterli olacaktır mesela 8 frekans.
 
bencede gayet normaldir.Hatta motorlarınıza sürücü üzerinden start verip de potunuz sıfır da iken bu ses daha da fazla olarak duyulur.Ben buna mıknatıslama akımı diyorum diğer arkadaşlarım anahtarlama frekansı diyor her ikisinin de doğru olduğu kanaatindeyim.
 
Bahsetmiş olduğunuz ses tamamen sürücünün tetikleme frekansı ile alakalı bir sestir.
Bu tetikleme (anahtarlama) frekansı ne kadar yüksekse bu seste o kadar azalır. Hatta 16kHz tetiklemede hiç ses duymazsınız diyebiliriz. Çünkü sürücünün çıkış akımı dalga formu tam sinüs'e gittikçe yaklaşır.
Ancak, bunun bir de dezavantajı vardır. Bu değer artırıldığında sürücü de güç kayıpları başlar, hatta bazı durumlarda sürücü hataya da geçebilir. Güç kayıplarının değerlerini sürücülerin kataloglarında bulabilirsiniz. Tetikleme frekansının yüksek olması güç kaybına yol açar dedik, ancak motoru çok daha kararlı ve ısınmadan çalıştırır. Yani çok daha verimli bir çalışma söz konusudur.
Yüksek tetikleme frekansı sürücü kaldırabildiği ölçüde tavsiye edilir.
Sürücü seçerken buna dikkat etmenizii de öneririm.
Düşük olmasının bir çok dezavantajı vardır, ama bu konu altında ona girmeye gerek yok diye düşünüyorum.
Saygılar,
 
arkaşlar ABB suruculerın kullanma kılavuzunu nereden bulabılırım
 

Forum istatistikleri

Konular
128,994
Mesajlar
922,365
Kullanıcılar
451,203
Son üye
ilayda.ugur

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst