Güneş Battıktan Sonrada Enerji Üretmeye Devam Edebilen Güneş Enerjisi Santrali!

genç arkadaş

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
3,573
Puanları
106
Amerikan Solar Reserve şirketi geliştirdiği bir teknikle güneşin az olduğu veya hiç olmadığı zamanlarda da güneş kaynaklı enerji üretimi mümkün olacak.

Güneş enerjisinin yaygınlaşması yönündeki en büyük engel hiç şüphesiz enerji ihtiyacının en yüksek olduğu zamanlarda enerji üretiminin mümkün olmaması veya hava durumuna bağlı olarak bulutlu havalarda enerji veriminin ciddi anlamda düşmesidir.

Fakat bazı yeni çalışmalar farklı teknikler kullanarak güneş enerjisi sektörünün önündeki bu ciddi handikapın aşılabileceğini gösteriyor.

Kaliforniya, ABD merkezli SolarReserve adlı bir şirket geliştirdiğini duyurduğu bir teknikle güneş ışığının olmadığı gece saatlerinde veya havanın bulutlu olduğu zamanlarda dahi enerji üretimine ara vermeden devam edilebeileceğini açıkladı.

Firmanın tekniği ana olarak güneş enerjisinden elde edilen ısıyı sıvılaştırılmış tuzda hapsederek güneş ışığının kısmen veya hiç elde edilemediği zamanlarda buhar türbinlerini çalıştırmak prensibine dayanıyor.

"The Rice Solar Energy Project" isimli proje SolarReserve'in geliştirdiği bu teknolojiye dayanarak Kaliforniya'nın Sonoran Çölü'ne inşa edilecek güneş enerjisi santrali için gerekli izinleri almış durumda. Proje yetkilileri yaptıkları açıklamada kuracakları güneş enerjisi santralinde bu teknik sayesinde "enerji talebinin en fazla olduğu saatlerde bile düzenli ve kesintisiz enerji üretimi yapabileceklerini" ifade etti.

141-esolar-gunes.jpg


Proje yaklaşık olarak 7.5'a - 8.5 metre ölçülerindeki 17.500 adet aynanın topladığı güneş ışığını toplamda 200 metre boyunda ve tepesinde içinde 17 milyon litreye yakın sıvılaştırılmış tuz bulunan 30 metre boyunda bir alıcıya iletmesi ve 565 dereceye kadar ısınan sıvılaştırılmış tuzun devridaim sistem aracılığı ile enerji üretimi için buhar oluşturacak sistemlerden geçerek tekrar alıcıya dönmesi ilkesine dayanıyor.

Proje'nin yapılacağı çölün yakınlarında bulunan Amerikan Hava Üssü yetkilileri ise 200 metrelik kulenin radar sistemlerini olumsuz etkileyeceği şüphesi ile projeye muhalif yaklaşıyor.

Firma yetkilileri ise elektrik dağıtım şirketleri ile görüşmelerin devam ettiğini 2013 yılında ise projenin elektrik üretimine başlayabileceğini bildiriyorlar.

Alıntıdır
 
Bunda da bir çeşit kimyasal depolama var sonuçta yani bir ara akü sistemi gibi enerji fazlasını depolayıp akşam çıkış vermeye devam ediyor. Elektriği karanlıktan elde etmiyor tabi ki.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,074
Mesajlar
932,821
Kullanıcılar
453,074
Son üye
accbeatz

Yeni konular

Geri
Üst